2012-03-24 20:00:09
Φωτογραφία για ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΩΣΤΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 6,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Συνθήκες ασφυκτικής πίεσης επικρατούν τα τελευταία... δύο χρονιά στην αγορά, συνεπεία της έλλειψης ρευστότητας από την καθίζηση της ζήτησης και της πρακτικής του Δημοσίου να παγώσει την αποπληρωμή των οφειλών του προς τρίτους, οι... οποίες ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 6,6 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 3% του ΑΕΠ.

 Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια έμμεση στάση πληρωμών που επιτείνει τα προβλήματα στις επιχειρήσεις, ενώ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές της τρόικας που ζητεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους να μηδενιστούν.

 Η πρακτική αυτή, σε συνδυασμό με το πάγωμα των δανείων από τις τράπεζες, στερεί από πολύτιμα κεφάλαια κίνησης τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες να οδηγούνται, η μία μετά την άλλη, σε διακοπή των εργασιών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αγορά εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα, Χ
. Ράιχενμπαχ, ότι το 2012 θα κλείσουν 60.000 επιχειρήσεις, όσες ακριβώς έβαλαν «λουκέτο» και το 2011.Παράλληλα, και αυτές που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αδυνατώντας να τακτοποιήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να συμψηφιστούν, κάτι όμως που δεν γίνεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που λείπει από την αγορά. Η κατάσταση -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι τόσο εκρηκτική που ακόμα και ο συμψηφισμός των χρεών με την εφορία δεν φαίνεται να επαρκεί για να λυθεί το πρόβλημα. Θα πρέπει το μέτρο του συμψηφισμού να επεκταθεί και στα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, να παραμένουν ασφαλιστικά ενήμερες και να κρατήσουν εντέλει σε λειτουργία τις εταιρείες τους.

Η κυβέρνηση δείχνει προς τα παρόν ανήμπορη να διευθετήσει άμεσα το πρόβλημα και μεταθέτει τη λύση του μετά την εκταμίευση των πρώτων δόσεων της νέας δανειακής σύμβασης. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι θα «πέσουν» στην αγορά βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων περί τα 4 δισ. ευρώ το 2012, ποσό που αφορά αποκλειστικά οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, και ακόμα 3,2 δισ. ευρώ το 2013.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το τρίτο τρίμηνο του 2012 θα καταβληθεί περί το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του τρέχοντος έτους θα πληρωθούν τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ προς τρίτους και προμηθευτές του Δημοσίου. Με βάση δε τα διαθέσιμα στοιχεία, το Δημόσιο οφείλει σε:– Κατασκευαστικές εταιρείες. Το ποσό ανέρχεται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται κυρίως για οφειλές των ΟΤΑ και των περιφερειών καθώς και των ΔΕΚΟ.– Εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ΦΠΑ ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ ( αφορούν οφειλές του 2011). Μάλιστα η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε με ανακοίνωσή της ότι «σε συναντήσεις του ΠΣΕ με εκπροσώπους της τρόικας, κατέστη σαφές και έγινε αποδεκτή η πρόταση για άμεσους συμψηφισμούς των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, κάτι που προς το παρόν πάντως δεν φαίνεται εφικτό».– Τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές νοσοκομείων σε προμηθευτές, φαρμακευτικές εταιρείες, χρέη των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 5,86 δισ. ευρώ, έναντι 5,78 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2011. Ειδικότερα, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων έφθασαν τα 2,77 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων το 1,37 δισ. ευρώ, των

Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα 878 εκατ. ευρώ και των υπουργείων τα 658 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω ποσά αφορούν υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών. Ksipnistere
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ