2012-12-06 22:31:03
Φωτογραφία για «Η ύφεση φέρνει σε απόγνωση τη μεσαία τάξη»
Μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν καταλήξει να περιμένουν στην ουρά για τα συσσίτια της Εκκλησίας και τα κοινωνικά ιατρεία φέρνει στο φως το πρακτορείο Bloomberg. 

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής περιγραφή μίας αβάσταχτης κατάστασης, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η μεσαία τάξη στην Ελλάδα, λόγω της ύφεσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι καθηγητές, το εισόδημα των οποίων έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, φτάνουν στο σημείο να κλέψουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οικογένειες, σε άλλοτε ήσυχες γειτονιές, φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας».

Το Bloomberg δίνει, επίσης, την εικόνα των δρόμων της Αθήνας με ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν μεταλλικά αντικείμενα, αλλά και στα κλειστά καταστήματα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τζογόπουλο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής, οι συνθήκες για τη μεσαία τάξη της Ελλάδας είναι πιθανό να επιδεινωθούν περαιτέρω το 2013. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο αναφέρει: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας έλληνας πολίτης που πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Δεν υπάρχουν λεφτά για να ξοδέψει ο κόσμος».


Η Α. Κ. είναι πρώην μοντέλο και ιδιοκτήτρια μίας καφετέριας στην Θεσσαλονίκη. Αφού έκλεισε την επιχείρησή της λόγω της οικονομικής κρίσης, στα 57 της χρόνια, κοιμάται πλέον σε ένα ανάκλιντρο δίπλα στο ψυγείο στην κουζίνα της μητέρας της και εξαρτάται από τα ιδρύματα για να βρει φαγητό και την ινσουλίνη για το διαβήτη της.

Η συμμετοχή στα συσσίτια της εκκλησίας, που πραγματοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα, έχει αυξηθεί από τα 25 άτομα στα 140 μέσα την τελευταία πενταετία, δήλωσε έξω από την Ευαγγελική Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη, ο Αντώνης Σακελαρίου.

Η κρίση διαλύει τη μεσαία τάξη, με τις ραγδαίες μειώσεις μισθών που έχουν γίνει στη μεσαία τάξη και τις απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που πληρώνουν πολύ υψηλούς φόρους, τονίζει ο βοηθός καθηγητή του London Business School, Ηλίας Παπαϊωάννου.

Συγκρίνει, μάλιστα, τη σημερινή κατάσταση με τη γερμανική κατοχή, όταν ο υπερπληθωρισμός εξάλειψε τη μεσαία τάξη.
attacktv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΜΠΑΤΙΣΤ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΜΠΑΤΙΣΤ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ