2012-12-07 10:01:04
Φωτογραφία για Σιαρλή: Ιδιαίτερα δύσκολο το 2013 για την Κύπρο
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την οικονομία της χώρας το 2013, με τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή... να εκτιμά ότι η ύφεση θα φθάσει το 3,5%, η ανεργία το 13,7% και το δημόσιο χρέος το 85,7% του ΑΕΠ.

Αναλύοντας στην Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013, ο κ. Σιαρλή ανέφερε: «Οι προοπτικές είναι αρνητικές για τους περισσότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας, λόγω της αναμενόμενης συρρίκνωσης του χρηματοοικονομικού τομέα, τη μειωμένη ρευστότητα στην οικονομία και την αναμενόμενη μείωση στην καταναλωτική ζήτηση», επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε με βάση την καταρχήν συμφωνία της Λευκωσίας με την τρόικα.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «αρνητικά αναμένεται να επηρεαστούν, επίσης, η βιομηχανία, οι κατασκευές, το εμπόριο και η πορεία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μόνο ο τουρισμός, όπως σημείωσε, αναμένεται ουσιαστικά να είναι «οριακά ένας μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας».


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 3,4% και το έλλειμμα στο 5,5%.

Το 2013 «θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο» προειδοποίησε ο κύπριος υπουργός, ο οποίος τόνισε πως ο ρυθμός ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα θα επηρεαστεί από την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεσοπρόθεσμα από το βαθμό ανάκαμψης τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και των οικονομιών των κυριότερων εμπορικών εταίρων της χώρας, κυρίως της Ελλάδας. «Σε περίπτωση που οι προβλέψεις για σταδιακή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας δεν επιβεβαιωθούν, οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία θα είναι ανάλογες», πρόσθεσε.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει έσοδα ύψους 5,860 δισ. ευρώ σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους 5,786 δισ. ευρώ το 2012. Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2013 εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, ανέρχεται στα 7,014 δισ. ευρώ σε σύγκριση με προϋπολογιζόμενες δαπάνες ύψους 7,449 δισ. ευρώ το 2012, δηλαδή παρουσιάζουν ποσοστιαία μείωση 5,8%.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ