2012-12-07 09:51:32
Φωτογραφία για Η Ολυμπία «κόμβος» του αγώνα των Αιγυπτίων,
Ζουμπουλάκης Γιάννης

Ο απόηχος των σφαγών στην Αίγυπτο μέσα από μαρτυρίες Αιγυπτίων στο 15ο φεστιβάλ Ολυμπίας,

Ζωντανές μαρτυρίες για τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις του πολιτικού κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων με τον Αιγυπτιακό λαό μεταφέρθηκαν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στο 15ο φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, όταν με αφορμή της προβολής της  αιγυπτιακής ταινίας «Χάρτινο καράβι» ο σκηνοθέτης της Χέλμι Νουχ και η πρωταγωνίστριά του Μερέτ Μισέλ μίλησαν για την εφιαλτική κατάσταση στο κατάμεστο από κόσμο Θέατρο Απόλλων

Οι αυτόπτες μάρτυρες στα γεγονότα είναι μουσουλμάνοι και φίλοι των συντελεστών της ταινίας οι οποίοι διευκρίνισαν ότι μεγάλη μερίδα του Αιγυπτιακού λαού είναι μεν μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ίδια μερίδα συμπορεύεται με το καθεστώς του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, το οποίο στην πραγματικότητα εκμεταλλεύεται την λέξη, χωρίς να έχει θρησκευτική βούληση, αλλά καθαρά πολιτική.  Η Αίγυπτος ζει έναν πραγματικό εμφύλιο, τον οποίο τα αιγυπτιακά ΜΜΕ προσπαθούν να συγκαλύψουν υπό τις πιέσεις του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


«Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο Αιγύπτιος τρομοκράτης πρόεδρος και το πολιτικό κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων φέρνουν στην Αίγυπτο την δημοκρατία με δολοφονίες αθώων πολιτών και άοπλων διαδηλωτών στους δρόμους, χρησιμοποιώντας σφαίρες, μαχαίρια, μολότοφ και στρατιώτες εκπαιδευμένους με πολεμικές τέχνες» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

«Από το βράδυ της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα (Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου)  σκότωσαν πέντε ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 350 σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις. Αρκετοί πολίτες αγνοούνται, πολλοί κρατούνται όμηροι στο τζαμί απέναντι από το προεδρικό παλάτι όπου πέφτουν θύματα βασανισμών μέχρι τώρα.»

Σύμφωνα με την πρώτη μαρτυρία μέλη του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων επιτέθηκαν άγρια σε γυναίκες που διαδήλωναν, οι οποίες αναγκάστηκαν να κρυφτούν για πολλές ώρες σε σπίτια κατοίκων και σε μαγαζιά. Αναφέρθηκε επίσης ότι ποι Αδελφοί Μουσλουμάνοι τρομοκράτησαν γυναίκες υπαλλήλους καταστημάτων και κλώτσησαν μια έγκυο υπάλληλο στην κοιλιά, λέγοντάς της πως «οι γυναίκες πρέπει να κάθονται σπίτι τους και όχι να δουλεύουν.»

«Στόχευσαν και σκότωσαν άοπλους ακτιβιστές, κράτησαν ομήρους κατοίκους που ζουν στην γειτονιά του προεδρικού παλατιού και τους βασάνισαν προκειμένου να υπογράψουν πως πληρώθηκαν για να έρθουν στις διαδηλώσεις αμφισβητώντας την νομιμότητα της προεδρίας του Μόρσι» συνεχίζει ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας.

«Οι στρατιώτες συνεχίζουν να σκοτώνουν αδιακρίτως όσο περνάνε οι ώρες, απάγουν και βασανίζουν πολίτες με τις ευλογίες του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και όλων των αρχηγών του πολιτικού κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι εμφανίζονται στα αιγυπτιακά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας πως εγκρίνουν όσα κάνουν οι στρατιώτες και καλούν απροκάλυπτα τον Αιγυπτιακό λαό  να αποδεχτεί τις αλλαγές του συντάγματος από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Διαφορετικά, διαμηνύουν πως θα γίνει εμφύλιος πόλεμος όπου θα επικρατήσει «ο ισχυρότερος», σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μέκι, ανθρώπου του προέδρου Μόρσι. Εμείς, ο αιγυπτικός λαός πέφτουμε θύματα βασανισμών και ομηρίας από την εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση που ονομάζεται Αδελφοί Μουσουλμάνοι.»

Εφιαλτικές εικόνες πλάθει και η μαρτυρία ενός άλλου νεαρού μουσουλμάνου που είναι  φοιτητής και ζει από κοντά τα γεγονότα: «Αιμόφυρτα σώματα στους δρόμους, κατεστραμμένα μαγαζιά, αυτοκίνητα, σπίτια και άνθρωποι που κλαίνε…Πέτρες και μολότοφ που πετάνε στο λαό, δεν γνωρίζω αν τις ρίχνουν κάποιοι που είναι μαζί μας ή μας πολεμάνε οι οποίοι τρέχουν να κρυφτούν καχύποπτοι με τους πάντες. Αυτή η νύχτα που βίωσα εγώ εχτές. Ο εγκληματίας Μόρσι δεν είναι πλέον ο Πρόεδρός μας. Αυτή τη φορά ή αυτοί ή η Αίγυπτος. Και υποσχόμαστε όλοι ότι θα νικήσει η Αίγυπτος…Αυτές οι ημέρες είναι οι τελευταίες για σένα, Μόρσι. ΖΗΤΩ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ».

Μάλιστα, ο σκηνοθέτης Χέλμι Νουχ την ίδια ημέρα πληροφορήθηκε ότι ένας από τους πέντε  (τουλάχιστον) νεκρούς των αιματηρών επεισοδίων είναι στενός φίλος του. Σκληρή κριτική απέναντι στα αιγυπτιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άσκησε η ηθοποιός Μιρέτ Μισέλ κάνοντας έκκληση στον κόσμο να «μην πιστεύει τα ψέματα που αυτή την στιγμή κυκλοφορούν από τον αιγυπτιακό Τύπο για το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Αίγυπτο.»

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ