2012-12-07 10:28:41
Φωτογραφία για Αλλαζει η Ευρωζωνη
Τραπεζική ενοποίηση, κοινό προϋπολογισμό, μηχανισμό απορρόφησης κλυδωνισμού και στο... βάθος κοινή έκδοση ευρωομολόγων, είναι ορισμένες από τις ριζικές αλλαγές που θα επέλθουν στην Ευρωζώνη τα επόμενα 3-4 χρόνια. Τουλάχιστον αυτός είναι ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης του προέδρου της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος θα τεθεί για έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Είναι γεγονός ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, που θα παρουσιάσει την έκθεση για τη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, είναι λιγότερο λεπτομερής και σαφής σε σχέση με τις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ωστόσο, στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές δεν εμφανίζουν αποκλίσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι οι προωθούμενες αλλαγές στην Ευρωζώνη μπορεί να διαταράξουν ανεπανόρθωτα τις σημερινές λεπτές ισορροπίες με την Ε.Ε., γιατί, από τη στιγμή που οι «17» τρέχουν, οι χώρες εκτός ευρώ είτε θα ανεβούν στο τρένο είτε η συνύπαρξη θα καταστεί αδύνατη.


Πέρα από την ολοκλήρωση των αποφάσεων στο δημοσιονομικό τομέα, που βρίσκονται ήδη στο «τραπέζι», ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, στην έκθεσή του, θέτει ως άμεση προτεραιότητα την τραπεζική ενοποίηση, η οποία, σε πρώτη φάση, θα περιλαμβάνει τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο μηχανισμός εξυγίανσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών και η εισαγωγή ενιαίων κανόνων που θα διέπουν τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων.

Η ολοκλήρωση των αποφάσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα επιτρέψει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ από την άλλη θα αποτρέπει στο μέλλον την επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων με το κόστος διασώσεων τραπεζών.

Το χρονοδιάγραμμα

Για το τέλος του 2013 αρχές του 2014, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ προτείνει να ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μέσου της Ευρωζώνης, το οποίο θα χρηματοδοτεί υπό μορφή κινήτρων την έγκαιρη υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για το τελευταίο στάδιο της ενοποίησης που θα υλοποιηθεί μετά το 2014, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ προτείνει τη δημιουργία ενός άλλου χρηματοδοτικού μέσου, το οποίος θα αναλάβει την αντιμετώπιση «ασύμμετρων οικονομικών απειλών».

Το εν λόγω χρηματοδοτικό μέσο θα μπορεί να προχωρεί σε κοινή έκδοση ευρωομολόγων για τη διαχείριση του χρέους. Στο στάδιο αυτό, που θα αποτελεί και την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η εναρμόνιση όλων των πολιτικών, ακόμη σε τομείς όπως η φορολογία και η αγορά εργασίας.

***

Τα Διοικητικά Συμβούλια των ελληνικών τραπεζών συνέρχονται σήμερα, νωρίς το πρωί, για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων με το 100% των χαρτοφυλακίων που διαθέτουν.

Αναλόγως με τη συμμετοχή των hedge funds θα κριθεί αν θα γίνει αποδεκτή η προσφορά των ομολόγων στο σύνολό της.

Χθες το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες σχετικά με την επαναγορά ομολόγων.

Ο κ. Στουρνάρας κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών από νομικές ευθύνες που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν λόγω της συμμετοχής στο buy back.

Η ρύθμιση θα λάβει τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και θα εκδοθεί άμεσα.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποτύπωσης του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια, έχει καταρχάς θετική αντιμετώπιση, θα πρέπει όμως να εγκριθεί από την τρόικα και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναβαλλόμενος φόρος μπορεί να έχει ωφέλεια της τάξης των 4 δισ. ευρώ εάν γίνει δεκτός ο υπολογισμός του κατά 100% στα εποπτικά κεφάλαια του κλάδου.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Aνέκδοτο:H πορεία!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Aνέκδοτο:H πορεία!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ