2012-12-07 12:44:09
Φωτογραφία για Μεσολόγγι: Αυξημένα κρούσματα ηπατίτιδας στους καταυλισμούς Ρομά
Ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα ηπατίτιδας στους καταυλισμούς των αθιγγάνων σε Μεσολόγγι και Αιτωλικό. Το γεγονός έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές υπηρεσίες του νομού που παρατηρούν την πορεία και την εξέλιξη της νόσου, η οποία εμφανίζεται κυρίως λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στους περισσότερους από τους εν λόγω αυτοσχέδιου οικισμούς, στην ανυπαρξία στοιχειωδών υποδομών υγιεινής (αποχέτευση, ύδρευση) καθώς και στην αδυναμία εντατικών ελέγχων/εμβολιασμών των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων.

Ο τύπος ηπατίτιδας που εμφανίζεται είναι ο λεγόμενος «Α», που αφορά προσβολή ήπατος και κυττάρων από ιό ο οποίος προκαλεί φλεγμονές και εκδηλώνεται με ίκτερο, κούραση και μυαλγίες, πυρετό, πόνους στην κοιλιά, διάρροια, ναυτία και εμετούς και ανορεξία. Ιδιαίτερα ευάλωτα στην νόσο είναι τα παιδιά.

Ο νομίατρος Αιτωλ/νίας Νίκος Φατούρος ωστόσο είναι καθησυχαστικός σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα
. Όπως σημειώνει, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι πράγματι παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα σε καταυλισμούς, κυρίως λόγω των συνθηκών διαβίωσης και ανύπαρκτων υποδομών υγιεινής. Όπως τονίζει, άμεσα προκειμένου να ισορροπήσει και πάλι η κατάσταση (η οποία να σημειωθεί πως λόγω οικονομικής κρίσης έχει διαταραχθεί σε ικανό βαθμό) θα συσταθούν ειδικά συνεργεία εμβολιασμών όπου κριθεί σκόπιμο σε συνεργασία με τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η πρόληψη.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ