2012-12-07 13:00:12
Φωτογραφία για Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του Διεθνούς Διπλώματος Οδήγησης;
Όταν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, λάβετε υπόψιν σας ότι σε πολλές χώρες εκτός Ελλάδας είναι απαραίτητο να είστε κάτοχος του Διεθνούς Διπλώματος Οδήγησης (International Drivers Permit – IDP). Το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης αποτελεί έγγραφο συμπληρωματικό/συνοδευτικό του ισχύοντος Διπλώματος Οδήγησης που έχει εκδοθεί από τις Ελληνικές Αρχές και σε καμία περίπτωση δεν το υποκαθιστά.

Το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης σάς επιτρέπει να οδηγείτε σε χώρες του εξωτερικού απρόσκοπτα και χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις από τις τοπικές αρχές της χώρας που επισκέπτεστε. Σε πολλές χώρες επίσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενοικίαση οχήματος. Θυμηθείτε ότι σε κάθε περίπτωση, το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης συνοδεύει το δίπλωμα οδηγήσης που έχετε στην κατοχή σας, το οποίο πρέπει απαραιτήτως να είναι σε ισχύ.

Το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης λειτουργεί και ως αποδεικτικό ταυτοποίησης, γεγονός που σας επιτρέπει να διατηρείτε το διαβατήριό σας σε ασφαλές σημείο κατά την διαμονή και μετακίνησή σας το εξωτερικό.


Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του Διεθνούς Διπλώματος Οδήγησης;

Απαραίτητα πρέπει να προσκομίσετε τα κάτωθι δικαιολογητικά:

Μία (1) έγχρωμη φωτογραφία διαβατηρίου ή ταυτότητας.

Το Ελληνικό Δίπλωμα Οδήγησής σας το οποίο πρέπει απαραιτήτως να βρίσκεται σε ισχύ.

Το διαβατήριό σας ή την νέα τύπου Αστυνομική Ταυτότητα, ανάλογα με το έγγραφο που θα χρησιμοποιήσετε στο ταξίδι σας.

Πόσος χρόνος απαιτείται για την έκδοση του Διεθνούς Διπλώματος Οδήγησης και πού πρέπει να απευθυνθώ για την έκδοσή του;

Η ΕΛΠΑ εκδίδει αυθημερόν το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης με την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος έχει συγκεντρώσει και προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι ώρες λειτουργίας των γραφείων της ΕΛΠΑ είναι: 08.00-15.30 και 09.00-17.00 για τα τροχογραφεία μας.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΠΑ (Λ.Μεσογείων 395, Αγ. Παρασκευή) ή σε οποιοδήποτε περιφερειακό γραφείο της ΕΛΠΑ (βρείτε εδώ το γραφείο που βρίσκεται πλησίον σας).

Πόση διάρκεια έχει το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης και πόσο κοστίζει;

Το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης μπορεί να έχει μονοετή ή τριετή ισχύ, ανάλογα με τον τόπο προορισμού του ενδιαφερομένου.

Προκειμένου για την έκδοση διπλώματος μονοετούς ισχύος, το κόστος είναι €50, ενώ για την έκδοση διπλώματος τριετούς ισχύος, το κόστος ανέρχεται στα €90.

Σε ποιες περιπτώσεις ΔΕΝ χορηγείται το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης;

Η ΕΛΠΑ, ως μέλος της FIA είναι υποχρεωμένη να απορρίπτει αιτήσεις για έκδοση του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού εγγράφου όταν ο οδηγός δεν δύναται να προσκομίσει την πρωτότυπη εν ισχύι Ελληνική άδεια οδήγησης. Η έκδοση Διεθνούς Διπλώματος Οδήγησης δίχως την προσκόμιση του πρωτότυπου Ελληνικού διπλώματος, όπως αναφέρεται παραπάνω, ή με την επίδειξη άλλου εγγράφου αποτελεί παράνομη πράξη και ως εκ τούτου είναι αδύνατον εκ μέρους της ΕΛΠΑ να προχωρήσει στις διαδικασίες έκδοσής του.

Πηγή: elpa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ