2012-12-07 15:18:02
Φωτογραφία για Γιγαντιαία επιχείρηση κατά αρουραίων στα νησιά Γκαλαπάγκος
6

Γιγαντιαία επιχείρηση για την εξόντωση δεκάδων εκατομμυρίων αρουραίων που απειλούν τη πανίδα και χλωρίδα των νησιών Γκαλαπάγκος στήνει ο Ισημερινός.

Σχεδόν 22 τόνους ποντικοφάρμακου σε ειδική μορφή πρόκειται να ρίξουν με ελικόπτερα εντός των ημερών οι αρχές στα νησιά Πινσόν και Πλάσα Σουρ.

Όπως αναφέρουν περιβαλλοντικές οργανώσεις οι αρουραίοι προκαλούν μεγάλη καταστροφή στο οικοσύστημα καθώς τρώνε τα αυγά ερπετών και πτηνών καθώς και τα μικρά ενδημικών ειδών όπως γιγάντιες χελώνες, ιγκουάνα, γεράκια και σαύρες. Επίσης προκαλούν ζημιές στη βλάστηση.

Μετά τα κατσίκια, τις γάτες, τα γουρούνια και τα γαϊδούρια, μια ακόμα μάστιγα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα Γκαλαπάγκος, τα μοναδικά νησιά που ενέπνευσαν στον Δαρβίνο τη θεωρία της εξέλιξης: οι αρχές του νησιωτικού συμπλέγματος προσπαθούν τώρα να εξολοθρεύσουν τους εκατοντάδες εκατομμύρια αρουραίους που ανατρέπουν την ισορροπία.


Οι μαύροι και οι νορβηγικοί καφέ αρουραίοι μεταφέρθηκαν στα νησιά από φαλαινοθήρες και πειρατές τον 17ο αιώνα και σύντομα κατέκτησαν όλο το σύμπλεγμα.

Μόνο στο νησί του Πινσόν, το οποίο έχει έκταση 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκτιμάται ότι ζουν δέκα αρουραίοι ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε η UNESCO, η οποία χαρακτήρισε τα Γκαλάπαγκος περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1978, προειδοποίησε το 2007 ότι στις απειλές του τουρισμού και των παράνομων μεταναστών έχουν προστεθεί τα εισβάλλοντα είδη.

http://www.24h.com.cy/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ