2012-12-08 01:48:02
Φωτογραφία για Εντμόντ Παναρίτι: Το θέμα των συνόρων έχει κλείσει
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Albanian Screen. Μεταξύ άλλων στην συνέντευξή του ο κ. Παναρίτι μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Σέρβου ομόλογού του στα Τίρανα καθώς και για τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Αβραμόπουλο.

Κληθείς να σχολιάσει τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αθήνα καθώς και το μέλλον των ελληνο-αλβανικών σχέσεων μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ο κ. Παναρίτι δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον καλό μου φίλο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Αρχικά συναντηθήκαμε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και κατά τη διάρκεια της πρώτης μας συνάντησης του έδωσα να καταλάβει την επιθυμία μου να εξετάσουμε κάθε "ανοικτό" θέμα μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτή ήταν η προσέγγισή μου. Θέματα που ανήκουν στο παρελθόν αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την σημερινή επικαιρότητα.


Έμεινα πολύ ικανοποιημένος που ο κ. Αβραμόπουλος δεν ήταν προδεδικασμένος. Μου είπε: "Παρακαλώ, Edmond, μίλα! Βάλε στο τραπέζι οποιοδήποτε θέμα που σου φαίνεται σημαντικό για τις σχέσεις μας". Ξεκίνησα με ιστορικά θέματα, όπως το ‘Τσάμικο’ και οι περιούσιες των αλβανών στην Ελλάδα και δεν περίμενα η ελληνική στάση να είναι αυτή που θέλαμε εμείς.

Ασφαλώς ο κ. Αβραμόπουλος άφησε να εννοηθεί πως το ζήτημα των τσάμηδων και οι περιουσίες των αλβανών στην Ελλάδα είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από ορισμένα άτομα στα ελληνικά δικαστήρια. Αυτή ήταν η στάση του. Εμείς το βλέπουμε λίγο πιο διαφορετικά, αλλά τουλάχιστον καταφέραμε να το βάλουμε στο τραπέζι. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες μας, όπως η σύναψη συμφωνιών για τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα πιστοποιητικά, για τα οποία πρέπει να καταλήξουμε σε συμβιβασμό όσον αφορά ορισμένες τοπωνυμίες, οι οποίες έχει προκαλέσει διαφωνίες και δημιουργούν εμπόδια στην ελεύθερη διέλευση των πολιτών μας στα σύνορα. Στη συνέχεια θα πρέπει να εργαστούμε και για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η σύναψη συμφωνιών για τα μέσα μεταφοράς. Πρέπει να εργαστούμε για να επιτύχουμε κάποιες συμφωνίες σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων και φυσικά, για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων».
aftonomi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ