2012-12-08 06:54:03
Φωτογραφία για Τα πιο «ζόρικα» αβγά στον κόσμο
Επιστήμονες στην Πολωνία μελέτησαν τα αβγά ενός οστρακόδερμου και διαπίστωσαν ότι είναι τα πιο ανθεκτικά από οποιοδήποτε άλλο είδος αβγού στον πλανήτη. Μπορούν να αντέχουν και να μην παθαίνουν τίποτε απέναντι σχεδόν σε κάθε επιβλαβή παράγοντα. Τα αβγά υπέστησαν πλήθος «βασανιστηρίων» και άντεξαν προστατεύοντας τα έμβρυα που έκλειναν μέσα τους.

Πανίσχυρα!

Τα αβγά που μελετήθηκαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Γκντάνσκ ανήκουν στο οστρακόδερμο Eucypris virens που ζει σε γλυκά νερά. Τα αβγά του E.virens προστατεύουν τα έμβρυα που φυλάσσουν εντός τους από το κρύο αφού δεν παθαίνουν τίποτε αν εκτεθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν παθαίνουν τίποτε αν εκτεθούν ακόμη και σε ακτινοβολία, αν ρίξουν πάνω τους αλατόνερο, αν στερηθούν το οξυγόνο ή εκτεθούν σε εντομοκτόνα!

Οι ερευνητές εξέθεσαν τα αβγά σε θερμοκρασία -72 βαθμών Κελσίου για 3 εβδομάδες. Τα ακτινοβόλησαν με υπεριώδη ακτινοβολία Β για δέκα ώρες, τους στέρησαν το οξυγόνο για μια εβδομάδα, τα έβαλαν να αναπτυχθούν σε συνθήκες απόλυτου σκότους χωρίς καθόλου νερό, τα έβαλαν σε νερό υψηλής αλατότητας και τα εξέθεσαν σε εντομοκτόνα. Τίποτε από όλα αυτά δεν κατάφερε να πειράξει έστω και στο ελάχιστο τα τρομερά αυτά αβγά.

Το μόνο που κάπως «ενόχλησε» τα αβγά του E.virens ήταν η υπεριώδης ακτινοβολία UV-B η οποία απλώς καθυστέρησε λίγο την εκκόλαψη τους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Freshwater Biology».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ