2012-12-08 11:19:03
Φωτογραφία για Η βύθιση του ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ: Οι δραματικές ώρες του ναυαγίου και τις διάσωσης
8 Δεκεμβρίου 1966: Πώς έζησα τις δραματικές ώρες του ναυαγίου και της διάσωσης.

Τις δραματικές ώρες του ναυαγίου του ‘Ηράκλειον’ και τη διάσωση πολλών ναυαγών του μοιραίου πλοίου περιγράφει στο CRETALIVE ο 93χρονος σήμερα Λευτέρης Αεράκης (Νταρολευτέρης) που εκείνη τη νύχτα ταξίδευε με το άλλο πλοίο της γραμμής από το Ηράκλειο Το δεύτερο πλοίο έφτασε στη Φαλκονέρα πρώτο σχεδόν και βοήθησε στη διάσωση αρκετών.

«Εμείς εσώσαμε μια δεκαριά νομάτους και ανεβάσαμε και κάμποσους πνιμένους στο καράβι» λέει με την χαρακτηριστική κρητική προφορά και διάλεκτο-την οποία διατηρούμε για ευνόητους λόγους- ο Νταρολευτέρης.

«Το καλοκαίρι του 1966,θυμάται, έφυγα από τα Ανώγεια και ήρθα στο Ηράκλειο μαζί με τη γυναίκα μου και τα τρία μου κοπέλια για να αναζητήσω καλύτερη τύχη. Τα κοπέλια μου ήτανε μαθητές δημοτικού και Γυμνασίου. Έκανα διάφορες δουλειές του ποδαριού, εργάτης στα σταφιδεργοστάσια, στσι οικοδομές - ο χωροφύλακας ήτανε πάντα στο κατόπι μου - μέχρι να ανοίξω μαζί με τον κουνιάδο μου το Κίμο το Μανουρά, ο θιος να του συχωρέσει, το Χειμώνα του 1968 το κρητικό μαγαζί «Ερωτόκριτο» απέναντι από την εφημερίδα Μεσόγειο στη Χάνδακος. Έκια έκαμα καταδιά ίσαμε που μας το κλεισε η αστυνομία»


-Γιατί φύγατε από το Ηράκλειο εκείνη τη μέρα;

«Στα Ανώγεια έκανα αυτό που εκάνανε σχεδόν όλοι. Ήμουνε βοσκός. Το Δεκέμβρη τσι χρονιάς εκείνησας, είχα όλο σχεδόν το μαξούλι απούλητο. Είχα και έναν αδερφό στην Αθήνα και σκέφτηκα να το πάω να το πουλήσω έκεια, ήμπα πιάσω πλια καλή τιμή.

Επήρα το τυρί και εμπήκα στο καράβι από το λιμάνι του Ηρακλείου για τον Πειραιά στσι εφτά του Δικέμπρη. Ο καιρός χειμωνικός»

-Και τι συνέβη;

Διαβάστε το ρεπορτάζ με τη συγκλονιστική αφήγηση, εδώ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επιστροφή στις... νίκες
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επιστροφή στις... νίκες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ