2012-12-08 20:05:53
Φωτογραφία για Στο προσκήνιο η χρήση Βάσεων  Σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου για τη Συρία μέσω Ακρωτηρίου
Το θέμα της χρήσης των βρετανικών Βάσεων για την κρίση στη Συρία επανέρχεται και πάλι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τάιμς του Λονδίνου, υπάρχει αμερικανο-βρετανικό σχέδιο έκτακτης δράσης σε περίπτωση που το καθεστώς Άσαντ στη Συρία επιχειρήσει να κάνει χρήση χημικών όπλων. Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει επιβολή περιορισμένης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που θα συνοδεύεται από την επέμβαση ειδικών και άλλων χερσαίων δυνάμεων.

Ως προς το σκέλος της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η εφημερίδα αναφέρει ότι θα μπορούσε «δυνητικά» να χρησιμοποιηθεί και η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, σε συνδυασμό με τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Δεν διευκρινίζεται ξεκάθαρα σε ποιες πηγές βασίζεται αυτή η αναφορά.

Επικαλούμενη γνώση του σχεδίου και Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, η βρετανική εφημερίδα εξηγεί ότι η απαγόρευση πτήσεων θα έχει ως στόχο να αποτρέψει τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων με βόμβες που φέρουν χημικές κεφαλές. Έστω και μια μικρής έκτασης επιχείρηση θα ήταν μεγαλύτερη από την επιχείρηση στη Λιβύη, λόγω της ισχυρής αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας.


Ο αριθμός των στρατιωτών που θα επενέβαιναν σε μια τέτοια περίπτωση προσδιορίζεται ακόμα και στις 75.000, με σκοπό την κατάληψη ή την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος. Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα ότι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων βρίσκονται ήδη «σε κατάλληλη θέση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Την επέμβαση στρατιωτών για στοχευμένα χτυπήματα σε περίπτωση επίθεσης με χημικά από τον Μπασάρ αλ Άσαντ επιβεβαιώνει στους Τάιμς και πηγή της βρετανικής κυβέρνησης. Οι Τάιμς σημειώνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γουϊλιαμ Χέιγκ έχει δηλώσει πως η Βρετανία, 

συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Άμυνας, είναι πάντα προετοιμασμένη με ένα ευρύ φάσμα σχεδίων έκτακτης δράσης. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας έχει αρνηθεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

 

Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι ΗΠΑ προτιμούν το σχηματισμό ενός πολυεθνικού συνασπισμού σε περίπτωση επέμβασης, με πιθανούς εταίρους την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Βρετανία. Σημειώνεται ότι έγκριση της επέμβασης στη Συρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρείται «απίθανη» λόγω των αντιδράσεων από τη Ρωσία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ φέρονται να εξετάζουν εναλλακτικές επιλογές, όπως το να κατηγορήσουν τη Δαμασκό για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ως νομική βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Τάιμς, μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις θα πρέπει να αποτεφρωθούν εντελώς ώστε να αποτραπεί η απελευθέρωσή τους λόγω ατυχήματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Συρία διαθέτει ουσίες όπως το αέριο σαρίν, το «αέριο μουστάρδας» και ένα δυνητικά ακόμα πιο επικίνδυνο αέριο νεύρων, το VΧ.

Είχε απορριφθεί αμερικανικό αίτημα

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΚάμερον, πάντως, απέρριψε πρόσφατα έκκληση της αμερικανικής κυβέρνησης για να χρησιμοποιήσει τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και στο Ντιέγκο Γκαρσία για πιθανές αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, επικαλούμενη συμβουλή των δικηγόρων της βρετανικής κυβέρνησης ότι τέτοια επίθεση θα παραβιάζει τον Διεθνή Νόμο, σύμφωνα με στρατιωτική ιστοσελίδα. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες γι’ αυτή την αμερικανική προσέγγιση, όμως Αμερικανοί διπλωμάτες είναι γνωστό ότι πίεζαν για βρετανική άδεια να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις. Παρ΄ όλα αυτά το Υπ. Άμυνας της Βρετανίας αρνήθηκε, επικαλούμενο και αυτό συμβουλή του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα ότι τέτοια ανάμειξη θα ήταν παράνομη. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιντιπένταντ, που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές Νοεμβρίου, Βρετανοί Στρατιωτικοί Διοικητές μελετούν την πιθανότητα να στείλουν βρετανικά στρατιωτικά αεροπλάνα (Εurofighter Τyphoons) σε βάση στο Αμπού Ντάμπι, η οποία χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς και Γάλλους, ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σε περίπτωση που οι Ιρανοί αποπειραθούν να μπλοκάρουν τα Στενά της Χορμούζης, απ΄ όπου περνά το 40% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου. 

http://www.philenews.com/digital/ 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ