2012-12-09 07:51:02
Φωτογραφία για Οι Αλλότριας παιδείας μετέχοντες…και ο επαρχιωτισμός των υπολοίπων
Για δεκαετίες οι σπουδές στο εξωτερικό δίνουν κύρος στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα οι αλλότριας παιδείας μετέχοντες να καταλαμβάνουν... ευκολότερα στην χώρα μας θέσεις και αξιώματα.Πρόκειται βασικά περί πολιτισμικής υποτέλειας προερχόμενη από την ταύτιση -από την Ελληνική ελίτ- κάθε τι ελληνικού ή εσωτερικού με κάθε τύπου επαρχιωτισμό.

Όχι τυχαία αυτό που στα περισσότερα εθνη του κόσμου αποκαλείται (άυλη) πολιτισμική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι “γραφικό” φολκρορ” ή λαϊκότροπο. Για τον μεγαλοαστό μας οτιδήποτε δεν είναι δυτικό είναι επαρχιώτικο. Ακόμη και η χρήση της γλώσσας μας στο εξωτερικό αποφεύγεται από τους πολιτικούς μας γιατί δειχνει επαρχιωτισμό… ενώ η άγνοια της αγγλικής με αμερικανική προφορά είναι περίπου στίγμα.

Ενδεικτικά σήμερα διαβάζουμε ότι:

Στα μεγαλύτερα, τα πιο γνωστά ιδιωτικά πανεπιστήμια και πανάκριβα κολέγια του εξωτερικού, στέλνουν τα παιδιά τους οι περισσότεροι από τους Έλληνες πολιτικούς ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις των παιδιών που ολοκλήρωσαν την βασική τους πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα.


Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις των πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας και οι οποίοι επέλεξαν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό.

Κι όπως φαίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά» οι επιλογές γίνονται πέρα και πάνω από κομματικές ταυτότητες και ιδεολογίες.

Η κόρη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο Λονδίνο στο City Univercity London , ένα πανεπιστήμιο με διόλου ευκαταφρόνητα δίδακτρα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε για την κόρη του Ελβίνα, το Georgetown University των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σπουδάζουν στο εξωτερικό. Ο γιός του Ανδρέας , στο Boston University και στη συνέχεια μεταπτυχιακά στη Νορβηγία.

Η κόρη του Μαργαρίτα, βρίσκεται στο Λονδίνο και σπουδάζει Βιολογία στο Imperial College του Λονδίνου.

Kαι οι δύο κόρες του Κώστα Σημίτη σπούδασαν στο Λονδίνο ενώ τα δύο παιδιά της Ντόρας Μπακογιάννη σπούδασαν στην Αμερική και την Γαλλία.

Μόρφωση εκτός συνόρων και για τα δίδυμα παιδιά της Μαρίας Δαμανάκη σε γνωστά πανεπιστήμια της Αγγλίας ενώ στην ίδια χώρα σπούδασαν και τα τρία παιδιά του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα.

Η κατάληξη όλων αυτών είναι η χρεοκοπία πρωτίστως εθνικής συνειδήσεως που ζούμε. Καθόλου τυχαίο ότι σε όλα τα κρίσιμα πόστα βρίσκονται ξενοσπουδαγμένοι που θεωρούν επαρχιωτισμό κάθε υποψία εθνικού σχεδιασμού ή άλλη άποψη, πλην της επίσημης γερμανικής άποψης. Καθόλου τυχαίο ότι σε όλη την διαδρομή μας στο ευρώ οι ΥΠΟΙΚ είναι παράγωγα ενός μόνο πανεπιστημίου.

Ακόμη, αν δούμε το πως αντιμετωπίζουν οι μνημονιακοί τόσο το αντιμόνιο όσο και τις εναλλακτικές προτάσεις από το εσωτερικό, θα δούμε στην έκφραση τους τον “επαρχιωτισμό” όλων μας να χαράσσει το σκεπτικό τους.

Είναι προφανές ότι αν δεν αλλάξουμε μυαλά θα αφανιστούμε. Ήδη εξαφανιζόμαστε και θα το αντιληφθούμε όταν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί μετέχοντες συνολικά μιας παιδείας. Πιθανόν γερμανικής.

Αν δεν αποτελέσει κοινωνικό στίγμα η επιλογή σπουδών αλλότριας παιδείας… Αν δεν απομονωθούν όλοι αυτοί θα εξαφανιστούμε…
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ