2012-12-10 05:58:03
Φωτογραφία για Τα δάκρυα του Χριστόφια για το Μνημόνιο
Δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εξηγώντας, από το βήμα του συνεδρίου της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η διαπραγμάτευση του κυπριακού μνημονίου και το δίλημμα που ο ίδιος κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

«Σκεφτόμουν πάντα το καλό των εργαζομένων. Το καλό των απλών ανθρώπων. Σας διαβεβαιώνω ότι για αυτές τις αξίες θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μαζί σας μέχρι και την τελευταία μου πνοή» σημείωσε με δάκρυα στα μάτια.

«Είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ ενός επώδυνου μνημονίου και της χρεοκοπίας των τραπεζών που με τη σειρά τους θα οδηγούσαν σε κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και έχοντας διασφαλίσει κάποια πολύ βασικά και σημαντικά ζητήματα αναλάβαμε την ευθύνη να προχωρήσουμε με στόχο τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας» είπε και πρόσθεσε

«Όμως από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στο Μηχανισμό Σταθερότητας γνωρίζαμε ότι τα περιθώρια αλλαγών στις απαιτήσεις και τους όρους της Τρόικας δεν θα ήταν απεριόριστα».


Ο κ. Χριστόφιας εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ενώ υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον λαό.

«Τέσσερα περίπου δις ευρώ είναι οι απώλειες των κυπριακών τραπεζών από την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα. Άλλα τόσο είναι η ζημιά για την οικονομία μας από την μετατροπή της Marfin Egnatia από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα με ανατροπή την οποία ενέκρινε ο προηγούμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Απώλειες υπάρχουν και από τα επισφαλή δάνεια που οι τράπεζες παραχώρησαν στην Ελλάδα. Όλο αυτό το μεγάλο κόστος δυστυχώς είναι υποχρεωμένο το κυπριακό κράτος να το καλύψει.»

Ο κύριος Χριστόφιας απέδωσε ευθέως ευθύνες στην Marfin Bank η οποία ευθύνεται για την μισή τουλάχιστον από την τραπεζική μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε στην Κύπρο συμπαρασύροντας την οικονομία στο Μνημόνιο. Από τα εννέα περίπου δις ευρώ ζημιά των κυπριακών τραπεζών, για τα μισά καταλογίζεται ευθύνη στην Μarfin Bank.

Eίναι χαρακτηριστικά τα όσα υποστήριξε ο κύριος Χριστόφιας. «Είναι θέση μου ότι οι έρευνες που διεξάγονται για το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει αποφασιστικά να συνεχιστούν μέχρι τέλους και στην βάση των αποτελεσμάτων τους να αποδοθούν ευθύνες και οι ένοχοι να τιμωρηθούν».

Την ίδια ώρα στην κυπριακή Βουλή εγκρίθηκε η περικοπή μισθών και συντάξεων του Δημοσίου με αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Οικονομικών να μιλά για ανάγκη ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας αναλύοντας τον προϋπολογισμό του 2013.

Δείτε το βίντεο…
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ