2012-12-10 08:10:01
Φωτογραφία για Oι ΗΠΑ αρχίζουν μυστική μεταφορά όπλων στη Συρία
Στις ΗΠΑ ελήφθη η απόφαση να ξεκινήσουν μυστικές εξαγωγές όπλων στις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης. Αυτό γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Sunday Times.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά πραγματοποιούν τώρα μυστική επιχείρηση για τη μεταφορά στους Σύρους εξεγερμένους όπλα με σκοπό να ενισχυθούν οι προσπάθειες απομάκρυνσης από την εξουσία του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Όλμοι, φορητά ρουκετοβόλα συστήματα, αντιαρματικοί πύραυλοι θα προωθούνται σ’ αυτούς μέσω φιλικών χωρών της Μέσης Ανατολής, οι οποίες ήδη προμηθεύουν την αντιπολίτευση με εξοπλισμό», γράφει η εφημερίδα.

Οι Sunday Times επίσης γράφουν ότι Αμερικανοί διπλωμάτες και συνεργάτες της CIA δημιούργησαν ένα μόνιμα λειτουργούντα δίαυλο απευθείας συνομιλιών και διαβουλεύσεων με την ηγεσία των στρατιωτικών σχηματισμών της συριακής αντιπολίτευσης.

http://greek.ruvr.ru/2012_12_09/97437021/

Λαβρόφ: Δεν συζητάμε την απομάκρυνση Άσαντ, παρά τη «στρέβλωση» γεγονότων


Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα που χωρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία όσον αφορά το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αποσαφηνίζει πως η Μόσχα δεν θέτει προς διαπραγμάτευση «τη μοίρα» του σύρου ηγέτη και να επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας πως η θέση του Κρεμλίνου δεν έχει αλλάξει, παρά τις προσπάθειες «στρέβλωσης» των γεγονότων.

«Δεν διεξάγουμε οιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για τη μοίρα του Άσαντ», σχολίασε λακωνικά ο κ. Λαβρόφ την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με την αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι, στη Γενεύη.

«Κάθε προσπάθεια διαφορετικής παρουσίασης των πραγμάτων είναι ασυνείδητη, ακόμα και για διπλωμάτες των οποίων οι χώρες είναι γνωστές για το ότι προσπαθούν να στρεβλώσουν τα γεγονότα προς το συμφέρον τους», προσέθεσε δηκτικά ο κ. Λαβρόφ, συμπληρώνοντας μάλιστα πως η Μόσχα συμφώνησε να μετάσχει στη συνάντηση στη Γενεύη μονάχα με την προϋπόθεση πως δεν θα γινόταν κανένα αίτημα απομάκρυνσης του Άσαντ από την εξουσία.

Τα σχόλια Λαβρόφ έρχονται ως αντίκτυπος της πρώτης συνάντησης μεταξύ του ιδίου, της κ. Κλίντον και του κ. Μπραχίμι στο Δουβλίνο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση, η κ. Κλίντον τόνισε πως Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο είναι αποφασισμένοι να παρωθήσουν μία πολιτική λύση στη Συρία, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ουάσιγκτον πως η απομάκρυνση Άσαντ από την εξουσία συνιστά προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου στο συριακό ζήτημα.

http://www.skai.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ