2012-12-10 10:07:51
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΟΣΛΟ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Στο Όσλο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπου μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες θα παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης που δόθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το ταξίδι αυτό ολοκληρώνεται μια σειρά επαφών που είχε τις τελευταίες ημέρες ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο για να παραστεί στο τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και ύστερα βρέθηκε στο Μόναχο όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και Πρόεδρο των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα.

Κατά την συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα αναπτυχθεί συνεργασία. Ο κ. Ζεεχόφερ αναφέρθηκε ενδεικτικά στην εκπαίδευση και κυρίως στην επαγγελματική κατάρτιση. Διευκρίνισε μάλιστα ότι σκοπός είναι, όταν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, να υπάρχουν απτά αποτελέσματα.


"Μεγάλο στοίχημα" τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, καθώς, όπως είπε, "αυτή η ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα, θα αποδείξει ότι η Ευρώπη στάθηκε στα δύσκολα με σωφροσύνη και αλληλεγγύη". Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε, όπως ανέφερε, στην βαυαρική πλευρά κατανόηση, αντίληψη της πραγματικότητας και αποδεδειγμένη διάθεση να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην πορεία της".

Ανέλυσε δε στους συνομιλητές του "τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης" για έξοδο από την κρίση και τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας, με την βοήθεια και των εταίρων της, να γίνει πιο ανταγωνιστική και να κατευθύνει την οικονομία της περισσότερο εξαγωγικά,  ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και οι Έλληνες να αισθανθούν ότι οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες.

"Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα κλείνουμε το πρώτο κεφάλαιο. Περάσαμε σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να γυρίσουμε τη σελίδα και να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με το δάνειο και την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ θα καταστεί δυνατή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες και η εθνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ώστε να γίνουν μεγάλα έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν και πολλές θέσεις εργασίας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, "το 50% στην οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας" και πρόσθεσε ότι "όταν αυτή αλλάξει και ο κόσμος αντιληφθεί ότι έχουμε πια φύγει από την δραχμοφοβία, όταν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα προχωρά αποφασιστικά για να είναι ένα κανονικό, όπως όλες οι άλλες χώρες, μέλος της Ευρωζώνης",  τότε θα μπορεί η Ελλάδα να φθάσει και στο επόμενο βήμα, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό και τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. "Όλα αυτά θα βοηθήσουν να γυρίσουμε την καμπύλη και η Ελλάδα να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Και η ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας θα αποδείξει ότι η Ευρώπη στάθηκε στα δύσκολα με σωφροσύνη και αλληλεγγύη", δήλωσε.

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του ο κ. Ζεεχόφερ έκανε λόγο για ένα "νέο κεφάλαιο στην ελληνοβαυαρική συνεργασία", ενώ πρόσθεσε ότι η συνάντηση εγινε σε ανθρώπινη και φιλική βάση και "με το βλέμμα στο μέλλον".  Δήλωσε ότι όσα είπε η ελληνική πλευρά ήταν πολύ πειστικά και πρόσθεσε ότι "τα βήματα έχουν ξεκινήσει και για αυτό στηρίζουμε ως βαυαρική κυβέρνηση την Ελλάδα σε αυτό τον δρόμο".

Εξέφρασε δε τον σεβασμό του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να αλλάξει η σημερινή δύσκολη κατάσταση. "Έχω εκφράσει τον σεβασμό μου για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης σε αυτή την δύσκολη περίοδο, με την μείωση του ΑΕΠ, την υψηλή νεανική και γενική ανεργία, αλλά και για τις μεταρρυθμιστικής προσπάθειες της κυβέρνησης", δήλωσε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός και ερωτηθείς εάν έχει αναθεωρήσει παλαιότερες δηλώσεις του περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε:

"Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσω τίποτα. Όταν η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο, όσο δύσκολος και να είναι, έχω πει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα θεμελιώδες πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις και λιτότητα. Αυτό πιστεύω είναι απαραίτητο για την υπέρβαση της κρίσης. Τώρα προστίθεται και μια πολιτική για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη και για αυτό έχουμε τώρα μια κατάσταση στην οποία μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ καλά. Και οι δυο μας κοιτάξαμε μόνο στο μέλλον. Αλλά με το να κοιτούν στο παρελθόν, οι άνθρωποι δεν κερδίζουν τίποτα". Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς του μίλησε όχι για λόγια, αλλά για πράξεις."Είμαστε σε αυτό στην ίδια γραμμή", σημείωσε.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ζεεχόφερ, ο κ. Σαμαράς του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα και εκείνος την αποδέχθηκε. Δήλωσε δε ότι θα επιλέξει την καλύτερη εποχή, γύρω στον Μάιο του 2013, για να απαντήσει ο Πρωθυπουργός ότι κατόπιν ο ίδιος θα ξαναέρθει στην Βαυαρία για το Oktoberfest , την μεγάλη γιορτή της μπίρας, το φθινόπωρο.   Αναφερόμενος στα κοινά σημεία Ελλάδας και Βαυαρίας, ο Βαυαρός πολιτικός μίλησε και για τα γαλανόλευκα χρώματα των δύο σημαιών.

Ο ίδιος πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν τον πείθουν όσα λέει και κάνει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι "όσα είπε ο Πρωθυπουργός για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση και για την δημιουργία καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών συνθηκών για επενδυτές ήταν πολύ πειστικά" και έκανε λόγο για τις αλλαγές στο φορολογικό και για την επιμήκυνση του εργασιακού βίου, την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα προχωρά πιο άμεσα από την Γερμανία, που θα την πραγματοποιήσει σταδιακά ως το 2030.

"Δεν είναι απλώς διπλωματία ή ευγένεια, όπως θα πιστεύετε, αλλά πεποίθησή μου", υπογράμμισε και επανέλαβε ότι ο λαός και η κυβέρνηση της Ελλάδας αξίζουν τον σεβασμό, καθώς βρίσκονται σε έναν καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τις αιτίες της κρίσης. "Όπως όμως και στην ελεύθερη οικονομία, μόνο εξυγίανση και λιτότητα δεν αρκούν. Χρειάζεται πολιτική ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Και λέμε ότι τα βήματα έχουν ξεκινήσει. Και για αυτό στηρίζουμε ως βαυαρική κυβέρνηση τους Έλληνες σε αυτόν τον δρόμο",  ανέφερε.

Κατά την άφιξη του Πρωθυπουργού στο Παλάτι του Πρίγκιπα Καρόλου, ο οποίος, όπως εξήγησε ο κ. Ζεεχόφερ ήταν θείος του Βασιλιά Όθωνα, μικρός αριθμός Ελλήνων της περιοχής διαμαρτυρήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό Λύκειο του Μονάχου, λόγω έλλειψης καθηγητών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μια ζωή στο ράφι!,
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μια ζωή στο ράφι!,
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ