2012-12-10 10:58:02
Φωτογραφία για Ρυθμοί…. χελώνας στην προστασία της καρέτα-καρέτα
Υπό αυστηρή επιτήρηση θέτει η Σύμβαση της Βέρνης Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία για τη χελώνα καρέτα-καρέτα, καθώς και οι τρεις χώρες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να συμμορφωθούν με τις διεθνείς επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος και του μεσογειακού υγροβιότοπου.

Στη συνάντηση της Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας χλωρίδας και πανίδας και των φυσικών βιοτόπων, που πραγματοποιήθηκε στις 27-30 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας, εξετάστηκε η κατάσταση διαβίωσης των υπό εξαφάνιση θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου, γνωστές ως καρέτα-καρέτα, και διαπιστώθηκε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι τρεις χώρες κινούνται με ρυθμούς… χελώνας!

Λίλη Βενιζέλου: Ακτιβίστρια – Πρόεδρος MEDASSET

Η Ελληνίδα ακτιβίστρια Λίλη Βενιζέλου και πρόεδρος του διεθνούς ΜΚΟ ‘MEDASSET’ (Mεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) παρουσίασε στην επιτροπή της Σύμβασης της Βιέννης την κατάσταση που επικρατεί στα παράλια της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας και άσκησε πίεση, ώστε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα και να σταματήσει ο ‘παραμερισμός’ ενός τόσο ζωτικού για τη Μεσόγειο ζητήματος.


Ελλάδα – στο απυρόβλητο προς το παρόν, αλλά Η επιτροπή της Σύμβασης της Βιέρνης διαπίστωσε ότι στην υπό εξέλιξη δόμηση στη Ζάκυνθο (50 κτιρίων κι ενός δρόμου) κοντά στις παραλίες που διαβιεί η καρέτα-καρέτα, δεν έχει ληφθεί υπόψη καμία περιβαλλοντική μελέτη, ούτε έχει προβλεφθεί κάποια μέριμνα για τον υγροβιότοπο της περιοχής και τις χελώνες καρέτα-καρέτα. Η επιτροπή αποφάσισε ωστόσο να μην ανοιχθεί ακόμη φάκελος εναντίον της Ελλάδας και να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις προς τη χώρα μας, προκειμένου να συμμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως βρίσκεται «με το χέρι στη σκανδάλη» απέναντι στη χώρα μας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο επέδωσε στις ελληνικές αρχές Δικαιολογημένη Γνώμη, ένα τελευταίο βήμα πριν οδηγήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αθέτηση υποχρεώσεων όσον αφορά την προστασία των υπό εξαφάνιση θαλάσσιων χελωνών.

Κύπρος – υπό επιτήρηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προβεί σε ‘Επίσημη Παρατήρηση’ προς την Κύπρο για μη συμμόρφωσή της, παρότι η χερσόνησος του Ακάμαντου έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή εδώ και χρόνια.

Η Σύμβαση της Βέρνης αποφάσισε ότι η Κύπρος παραμένει υπό επιτήρηση και ότι διατηρεί το φάκελο που έχει ανοίξει εναντίον της ανοιχτό, μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών που διαβιούν στην περιοχή.

Τουρκία – πρώτα οι Αρχές!

Τα Πάταρα στην Τουρκία κινδυνεύουν από τα μεγάλα οικοδομικά συμφέροντα

Παρά την πρόταση του MEDASSET προς την επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης να ανοιχθεί το συντομότερο φάκελος και για το Φετιγιέ της Τουρκίας (αρχαία Μάκρη), όπου εκτός από τις χελώνες καρέτα-καρέτα, κινδυνεύουν να αφανιστούν ακόμη και αρχαίες πόλεις και πολιτισμοί, όπως τα Πάταρα, λόγω της άναρχης οικοδόμησης των τουρκικών παραλίων από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, η επιτροπή της Σύμβασης της Βιέννης αποφάσισε να συζητήσει πρώτα το θέμα με την τουρκική κυβέρνηση, πριν προβεί σε επίσημη σύσταση προς το κράτος.

Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει αλλεπάλληλα το MEDASSEΤ, και αναγνωρίζουν μέχρι και οι τουρκικές περιβαλλοντικές αρχές, η καταστροφή του υγροβιότοπου στις νότιες τουρκικές ακτές πλησιάζει και ο χρόνος για έγκαιρα μέτρα λιγοστεύει….
exelixeis.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ