2012-12-10 13:24:02
Φωτογραφία για FXCM: Το ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ θα χρειαστεί στηρίγματα
του John Kicklighter, Currency Strategist 

"Ευρώ: Η βασικότερη αδυναμία παραμένει η Ελλάδα Ο δείκτης δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index προσπαθεί να διαχειριστεί ένα εντυπωσιακό ράλι τριών ημερών, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο μετά από την κορύφωση της 16ης Νοεμβρίου. Με την επιστροφή στις 10,000 να είναι ενθαρρυντική, θα χρειαστούν σημαντικές εξελίξεις προκειμένου το δολάριο να συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Σε γενικές γραμμές, αυτό θα πρέπει να προέλθει από μια συνολικότερη ενίσχυση του δολαρίου. Η ενίσχυση της περασμένης εβδομάδας έναντι του ευρώ, ήταν περισσότερο αδυναμία του ευρώ και όχι ενίσχυση του δολαρίου. Σε σχέση με άλλα βασικά νομίσματα, το δολάριο παρέμεινε σχεδόν σταθερό. Αυτό μας δείχνει ότι θα χρειαστούμε έναν καταλύτη ενίσχυσης του δολαρίου.

Μιλώντας θεμελιωδώς, υπάρχουν αρκετοί καταλύτες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο. Με τη συμμετοχή των επενδυτών (όπως μετράται από τα παράγωγα του S&P 500) σε χαμηλά 15 ετών, το τέλος της χρονιάς περιορίζει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα ενώ το δημοσιονομικό πρόβλημα παραμένει μια απειλή. Επίσης η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 146.000 και η παραμονή της ανεργίας σε χαμηλά τεσσάρων ετών στο 7,7%, απέτυχαν να ενισχύσουν τη διάθεση για ρίσκο.


Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κάτι που θα ξεπερνά όλα αυτά τα γνωστά προβλήματα. Την εβδομάδα αυτή, ένας τέτοιος καταλύτης μπορεί να είναι η απόφαση της Fed για τη νομισματική πολιτική του δολαρίου. Το ενδιαφέρον θα είναι στην ομιλία του Bernanke και στα όσα ενδεχομένως θα πει για τη μετατροπή του Operation Twist σε QE. Το Σεπτέμβριο η ανακοίνωση του QE3 αποτέλεσε κορυφή για τις αγορές. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό.

Ευρώ: Η βασικότερη αδυναμία παραμένει η Ελλάδα

Οι traders του ευρώ είχαν αρχίσει να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην τρέχουσα εβδομάδα, πολύ πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής. Μετά την υποβάθμιση των προοπτικών για την ανάπτυξη από την ΕΚΤ αλλά και για τον πληθωρισμό, η Bundesbank υποβάθμισε τις προοπτικές για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας (σε 0,4% από 1,6% για το 2013). Ο S&P μείωσε τις προοπτικές του για την Ιταλία και προειδοποίησε για μια υποβάθμιση, ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα αναζητήσει μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα. όσον αφορά την Ελλάδα οι συζητήσεις για το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων θα παραμείνουν στο επίκεντρο.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ