2012-12-18 10:47:03
Φωτογραφία για Η Αθήνα αλλάζει με νέους χώρους παντού
Η χρονιά τελειώνει όπως άρχισε: με μια οργασμική κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, που παράγει νέους χώρους πολιτισμού από δημιουργικές συντροφιές, οι οποίες ...ενώνουν δυνάμεις για να στήσουν κάτι καινούργιο στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας.

Προκαλεί σε πολλούς εντύπωση η ένταση του φαινομένου καθώς εκδηλώνεται στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης. Ομως η απάντηση ή καλύτερα η ερμηνεία για τις διαδοχικές αυτές πρωτοβουλίες βρίσκεται στην ίδια την εποχή.

Περίοδοι ισχυρών ανακατατάξεων με τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τη δική μας ευνοεί τις παντός είδους αναζητήσεις όπως και τη συσπείρωση σε περισσότερο ομαδικά σχήματα.

Το παράδοξο (μέσα στο παράδοξο) είναι πως και οι τρεις χώροι που ανοίγουν τις πόρτες τους από αύριο μέχρι και τη Δευτέρα βρίσκονται γεωγραφικά σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου, με μια ιδιαίτερη ταυτότητα αλλά και σημαντικά προβλήματα. Μια κατηγορία από μόνη της, η καλλιτεχνική «θερμοκοιτίδα» της ομάδας του Bios που επιχειρεί μια πρώτη, πειραματικού χαρακτήρα, έναρξη στο μοντέρνο κτίριο της οδού Αναξαγόρα, όχι πολύ μακριά από την πλατεία Ομονοίας, δύσκολα μπορεί να συσχετιστεί με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει σήμερα στην Αθήνα.


Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην πόλη: στο νέο συγκρότημα διαμορφώθηκαν 30 στούντιο που απευθύνονται στις δημιουργικές φυλές της Αθήνας (αρχιτέκτονες, φωτογράφους, ντιζάινερ, σχεδιαστές, κ. ά.) με στόχο να ενθαρρυνθεί το νέο καλλιτεχνικό αίμα της Αθήνας αλλά και κάθε είδους συνέργειες με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Το εγχείρημα είναι σημαντικό για την ίδια την Ομόνοια: εφόσον πετύχει, θα φέρει κόσμο σε ένα απονεκρωμένο σημείο. Στο ίδιο κτίριο θα λειτουργήσει μπαρ, συναυλιακός και εκθεσιακός χώρος.

Διαφορετικού ύφους και στόχευσης τόσο ο χώρος Γνώσης και Πολιτισμού «Πολιτεία» στην είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος (εγκαίνια αύριο στις 7 μ. μ.) όσο και ο χώρος τέχνης «Αλεξάνδρεια» στην πλατεία Αμερικής. Η «Πολιτεία», στεγασμένη σε ένα σπίτι της γειτονιάς, φιλοδοξεί να καταστεί σύντομα μια εστία δημιουργικής αλληλεπίδρασης των πολιτών. Διαθέτει αίθουσα ικανή να φιλοξενήσει πλήθος πολιτιστικών δράσεων, ενώ στα εγκαίνια του Σαββάτου θα συμμετέχουν καλλιτέχνες που στηρίζουν την προσπάθεια (Ν. Μαυρουδής, Γ. Τοσικιάν, Μόρφω Τσαϊρέλη, Ευσταθία κ. ά.).

Τον χώρο τέχνης «Αλεξάνδρεια» δημιούργησε ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος σε προπολεμικό κτίριο της οδού Σπάρτης, συνδεδεμένο με τη ζωή του Μ. Καραγάτση. Μπορεί να φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και προβολές ταινιών. Στην εκδήλωση της Δευτέρας (8 μ. μ.) θα μιλήσει η καθηγήτρια Αραβολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελένη Κονδύλη «Η συμβολή της Αλεξάνδρειας στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού». Σωστά μαντέψατε: ο κ. Β. Βλάχος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια.
schizas.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ