2012-12-23 15:14:01
Φωτογραφία για Τα 10 πιο “πράσινα” πανεπιστήμια του κόσμου
«Κινηθείτε οικολογικά»  υποστηρίζουν πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού! Οι φοιτητές των περισσότερων ηπείρων έχουν «ξυπνήσει» και προσπαθούν να δώσουν τέλος στην ενεργειακή κρίση, τη ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιρας. Πρόκειται για την καινούρια  πρόκληση που δημιουργείται αλλά και επιβάλλεται από την εποχή! Κομποστοποίηση, ανακύκλωση, αξιοποίηση της ενέργειας του ήλιου και του ανέμου είναι ορισμένες από τις ιδέες των 10 πιο «πράσινων» κολεγίων που αποτελούν το σημερινό οικολογικό παράδειγμα Oberlin College – Οχάιο

Το συγκεκριμένο κολέγιο διαθέτει σύστημα παρακολούθησης, το οποίο σε πραγματικό χρόνο δείχνει στους φοιτητές τα ποσά της ενέργειας και του νερού που καταναλώνουν. Το Oberlin College, αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να μειώσει τα ποσά του άνθρακα που απωθεί στην ατμόσφαιρα, καθώς παράλληλα υποστηρίζει την ανακύκλωση, τη  γεωθερμική θέρμανση και τις πράσινες στέγες.


Evergreen State College – Ουάσινγκτον

Οι προσπάθειες του πανεπιστημίου κατευθύνονται προς την κομποστοποίηση και τη βιολογική γεωργία. Οι διατροφικές ανάγκες των φοιτητών ικανοποιούνται μέσα από τη χρήση ενός βιολογικού αγροκτήματος, με έσοδα από την πώληση του περισσευούμενου φαγητού. Παράλληλά, το κολέγιο πραγματοποιεί και μαζική κομποστοποίηση, γεγονός που το έφτασε στην όγδοη θέση των «πράσινων» πανεπιστημίων.

College of the Atlantic - Μέιν

Πρόκειται για το πρώτο κολλέγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεσμεύτηκε για την ουδετερότητα του άνθρακα, καθώς  προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργούνται μέσα στο χώρο του. Ειδικότερα, προσέχει ιδιαίτερα τις δραστηριότητες μέσα στην πανεπιστημιούπολη, ενώ παράλληλα οδηγεί τα καθημερινά μέσα μεταφοράς του κολεγίου προς μια «πράσινη» ιδεολογία.

Middlebury College - Βερμόντ

Οι φοιτητές του κολεγίου Middlebury ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή του Διοικητικού Συμβουλίου που έθεσε ως στόχο το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στο κολέγιο έως το 2016. Οι θερμοστάτες στην πανεπιστημιούπολη έσβησαν προς όφελος της εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί τα ιδιωτικά οχήματα. Ο σκοπός δεν είναι άλλος από τη μείωση ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

EARTH University – Κόστα Ρίκα

Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχει ως ιδεολογία την εκπαίδευση φοιτητών με σκοπό να μπορούν να εργαστούν προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών. Το πτυχίο του κολεγίου γεωπονίας ουσιαστικά εξασφαλίζει ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιήσει τα φυτά για τη δημιουργία βιολογικών τροφίμων και καυσίμων, δίνοντας μια λύση στη συνεχή ανάγκη για μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Harvard University - Μασαχουσέτη

Στο Χάρβαρντ ακόμα και τα προϊόντα και οι διαδικασίες καθαρισμού βρίσκονται κάτω από περιβαλλοντικούς όρους για την ασφάλεια της φύσης. Το πανεπιστήμιο τροφοδοτεί με βιοντίζελ τα λεωφορεία του με σκοπό την προστασία της ατμόσφαιρας από τους ρύπους. Κρίνοντας από τη συντήρηση και τις εγκαταστάσεις του, πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο πλήρως πιστοποιημένο ως «πράσινο».

California State University - Τσίκο

Οι φοιτητές του California State University έχουν κατασκευάσει μηχανήματα αυτόματης πώλησης στην πανεπιστημιούπολη, τα οποία διαθέτουν αισθητήρες που απενεργοποιούν τις μηχανές όταν δεν χρησιμοποιούνται. Παράλληλα, οι σπουδαστές και καθηγητές χρησιμοποιούν διαρκώς τις σκάλες για να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων. Το κολέγιο, εν τω μεταξύ, έχει ηλιακά πάνελ και ορισμένες «πράσινες» σκεπές.

Leeds University – Δυτικό Γιορκσάιρ

Το πανεπιστήμιο του Leeds κάνει μαζικές προσπάθειες για την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων και την ανακύκλωση. Στα σπίτια των φοιτητών αλλά και τις φοιτητικές εστίες, οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην περιβαλλοντική πρωτοβουλία. Τα υψηλά αποτελέσματά του έχουν ευνοήσει την περιοχή της Αγγλίας, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να κερδίσει το οικολογικό βραβείο της χρονιάς.

Yale University - Κονέκτικατ

Το πανεπιστήμιο του Yale ελπίζει να βοηθήσει την Κίνα να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ένα ποσοστό 10% μέχρι το 2020! Σκοπός του είναι να κινείται μέσα από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να συμβάλλει στη διάδοση της «πράσινης» ιδεολογίας. Γενικότερα πάντως κινείται πάντα με τη σκέψη του στο περιβάλλον…

University of Maryland - Μέριλαντ

Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, οι μαθητές ενέκριναν την αύξηση των τελών, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια. Οι φοιτητές του εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι όλος ο χώρος θα χρησιμοποιεί «πράσινη» ενέργεια. Αν η διαδικασία ολοκληρωθεί, τότε το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ θα μετατραπεί στο εκπαιδευτικό κέντρο με τη μεγαλύτερη αγορά καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ. Έχει αναλάβει επίσης ένα έργο που περιλαμβάνει αισθητήρες κίνησης, που βάζουν σε αναμονή τις ηλεκτρικές συσκευές του γραφείου, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Λιάνα Γεωργουλοπούλου

http://www.flowmagazine.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ