2012-12-28 09:36:37
Φωτογραφία για Πικρές Αλήθειες.
Θέλω να είμαι ειλικρινής. Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει προβλήματα και αδυναμίες που έχουν προκύψει από χρόνιες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις: Όπως η διόγκωση του κράτους, η πελατοκρατία και το ρουσφέτι, η μειωμένη παραγωγικότητα, η πτώση της ανταγωνιστικότητας, η ελλιπής λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών.

Ο καθένας από εμάς, ως πολιτικοί και κατά καιρούς συμμέτοχοι στην άσκηση εκτελεστικής εξουσίας, πρέπει να κάνουμε προσωπική και συλλογική  αυτοκριτική. Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Να αναγνωρίσει λάθη και παραλήψεις.

Για να μπορέσουμε να αντικρίσουμε ξανά τους συμπολίτες μας στα μάτια, για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους, πρέπει να απολογηθούμε. Πρέπει να μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας και να πείσουμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Αυτή η παραδοχή, συνιστά πράξη ευθύνης.

Δύο ζητήματα χρεώνω περισσότερο στο ΑΚΕΛ και τον Δ
. Χριστόφια. Το πρώτο είναι ότι δεν συνέλαβαν το μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί σε μια κυβέρνηση όταν βρίσκεται κάτω από μια πρωτοφανή κρίση. Η μόνη καλόπιστη αιτιολογία είναι ότι δεν είχαν εμπειρίες ούτε ήξεραν να κυβερνήσουν. Το δεύτερο όμως, είναι ο τρόπος που αντιδρούν όταν οι ευθύνες βοούν και όταν ο κλοιός στενεύει. Πόσο δύσκολο είναι άραγε να ζητήσεις ένα συγνώμη;

Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς, που είχαν την αρμοδιότητα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Το ΑΚΕΛ, , όχι μόνο δεν ήξερε  να Κυβερνήσει. Άσκησε την εξουσία μιας ολόκληρης πολιτείας, έχοντας στο μυαλό του ότι κυβερνά το κόμμα για χάριν του κόμματος. Τους καταλογίζω ως κάκιστη συνεισφορά στον τόπο το γεγονός ότι πίστεψαν προς στιγμήν ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν την ευθύνη της λήψης μέτρων για να τα φορτώσουν στους επόμενους. Τι πέτυχαν με την αναβλητικότητά τους; Μας έφεραν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παραδίδουν καμένη γη Τα πράγματα χειροτέρευαν και αυτοί παρακολουθούσαν σαν θεατές την μεγάλη τραγωδία. Δεν είχαν σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν αξιοποίησαν ικανούς τεχνοκράτες παρά μόνο τραπεζίτες …που επιτρέψτε μου να πω μερικοί από αυτούς γλεντούσαν στους ώμους του Κυπριακού λαού αγοράζοντας Ρωσικές τράπεζες και «τοξικά» ομόλογα με αδιαφανείς διαδικασίες. Αφαιμάζοντας μετοχές, αξιόγραφα και καταθέσεις Όσο για τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας την ώρα που χάνονταν τα πάντα διαπληκτιζόταν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μίλησε δημόσια την ώρα που έπρεπε!

Είναι κρίμα γιατί σήμερα χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στις τράπεζες μας που άλλοτε ήμασταν περήφανοι.  Σαφέστατα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη για τα προμελετημένα τους εγκλήματα. Ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και αυτεπάγγελτα.

Το περί Δικαίου αίσθημα του λαού αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας ώρες δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το αγνοήσει, να το παρακάμψει ή να το προσπεράσει.

Οι επιπτώσεις των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων που βασανίζουν τους πολίτες, επιβάλλουν να παραμερίσουμε ιδεολογικές διαφορές. Να ξεπεράσουμε μικροκομματικές νοοτροπίες και πολιτικές συγκρούσεις.

Οι συνθήκες απαιτούν υπευθυνότητα και συλλογικότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στην πατρίδα να σκεφτούμε τι έχουμε μπροστά μας και να εργαστούμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την οικονομία μας. Τα χρόνια που έρχονται απαιτούν αποφασιστικότητα και τόλμη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όσα προβλήματα βιώνουμε.

Οι πολίτες υποφέρουν από την πρωτοφανή ανεργία, την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής τους. Τους φοβίζει η αβεβαιότητα για το μέλλον. Περιμένουν απαντήσεις και λύσεις που να δημιουργούν προοπτική για ανάπτυξη.

Για να πετύχει το όποιο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε πρώτα την εμπιστοσύνη των πολιτών ειδικότερα των νέων προς το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.

Εμπιστοσύνη ότι υπάρχει σχέδιο και στρατηγική και ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες. Αλλά και ότι, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο καθένας σηκώνει στους ώμους του το βάρος που του αναλογεί, το βάρος που μπορεί να σηκώσει. Χρειάζεται ευαισθησία για τις ευάλωτες ομάδες, χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Γράφει: Νίκος Τορναρίτης
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ