2013-01-07 17:38:03
Φωτογραφία για Διαδικασία-δικαιολογητικά βαπτίσεως τέκνου
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Η δήλωση γέννησης τέκνου,γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου όπου έλαβε χώρα η γέννηση. Αν ο τοκετός γίνει κατά τη διάρκεια ταξιδιού με σιδηρόδρομο, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο αρμόδιος είναι ο ...Ληξίαρχος του τόπου αποβίβασης. Για τους Έλληνες του εξωτερικού καθήκοντα Ληξιάρχου ασκεί ο Πρόξενος ή ο αναπληρωτής του.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την δήλωση γέννησης είναι:

- Η ταυτότητα του γονέα.

- Το ιατρικό πιστοποιητικό γέννησης (γιατρού).

- Ληξιαρχική πράξη γάμου.

Για τους αλλοδαπούς απαιτείται άδεια παραμονής και διαβατήριο.

Υπόχρεοι να δηλώσουν την γέννηση είναι:

- Ο πατέρας του παιδιού.

- Ο γιατρός.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει η δήλωση και από τη μητέρα του παιδιού ή από τον αντιπρόσωπό της με ειδική εντολή (συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο). Αν ο τοκετός γίνει σε νοσοκομείο, κλινική, φυλακή ή άλλο ίδρυμα, υπόχρεος για τη δήλωση είναι και ο διευθυντής του ιδρύματος.


Η δήλωση γέννησης πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών από τον τοκετό. Σε περίπτωση που η δήλωση γίνει μέχρι 100 ημέρες μετά τον τοκετό, τότε απαιτείται παράβολο χαρτοσήμου. Μετά τις 100 ημέρες απαιτείται αυξημένο παράβολο χαρτοσήμου.

Όταν γεννήθηκε το παιδί, δηλώσατε τη γέννησή του στο Ληξιαρχείο και σας έδωσαν Πιστοποιητικά Γέννησης, ένα εκ των οποίων αναγράφει «Δια την βάπτιση». Αυτό το πιστοποιητικό πρέπει να το έχετε στα χέρια σας, για να μην το ψάχνετε τελευταία στιγμή.

Αφού αποφασίσετε σε ποια εκκλησία θα γίνει η βάπτιση, πρέπει να επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητα της που επιθυμείτε και να τη σημειώσει ο ιερέας στο ημερολόγιο.

Αν η εκκλησία που θα τελεστεί η βάπτιση είναι η ενορία σας, τότε θα παραδώσετε το Πιστοποιητικό Γέννησης του παιδιού πριν από τη βάπτιση και μετά το μυστήριο θα συμπληρωθούν και τα υπόλοιπα έντυπα.

Αν η εκκλησία που θα τελεστεί η βάπτιση δεν είναι η ενορία σας, το Πιστοποιητικό Γέννησης θα το δώσετε και πάλι στην ενορία σας και από εκεί θα μεταβιβαστεί στην ενορία που θα γίνει η βάπτιση. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο, καθώς κάποιοι ιερείς είναι πιο επιεικείς με τις διαδικασίες, οπότε μπορείτε να δώσετε το Πιστοποιητικό Γέννησης κατευθείαν στην εκκλησία που θα γίνει η βάπτιση.

Πριν την βάπτιση ο νονός και οι γονείς (ή τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο) μαζί με τον ιερέα συμπληρώνουν τα στοιχεία του ονόματος που θα δοθεί στο παιδί, το θρήσκευμά του και τα στοιχεία του νονού και των γονέων. Χρειάζονται οι αστυνομικές ταυτότητες.

Γίνεται η βάπτιση και ο ιερέας εκδίδει Δήλωση Βάπτισης, την οποία θα καταθέσετε στο Δήμο που έχετε ανοίξει οικογενειακή μερίδα, ώστε να δηλωθεί το όνομα του παιδιού σας.

Ο νονός του παιδιού δεν μπορεί να είναι αλλόθρησκος και αναφέρεται σε εγκυκλίους της Εκκλησίας ότι δεν μπορεί να είναι Ορθόδοξος που έχει τελέσει μόνο Πολιτικό Γάμο. Επίσης, γονείς που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, μπορούν να βαφτίσουν το παιδί τους, μόνο αν ο νονός είναι Ορθόδοξος (και δεν έχει τελέσει Πολιτικό Γάμο). Δεν θα σας ζητηθεί κάποια πιστοποιητικό γάμου κλπ, αλλά ο ιερέας σε φάση απλής συζήτησης θα εκμαιεύσει την πληροφορία, ρωτώντας σας για παράδειγμα σε ποια εκκλησία παντρευτήκατε.

Καταχώρηση βάπτισης:Αν η βάπτιση έχει γίνει στην Ελλάδα,απαιτείται:

α.Πιστοποιητικό (βεβαίωση) βάπτισης από τον ιερέα που τέλεσε τη βάπτιση

ή

β.Έκθεση βάπτισης από το ληξίαρχο του δήμου ή της κοινότητας στην περιοχή του οποίου είναι η Εκκλησία όπου έγινε η βάπτιση.

Αν η βάπτιση έχει γίνει στο εξωτερικό:

α.Πιστοποιητικό βάπτισης (βεβαίωση) θεωρημένη από την αντίστοιχη εκκλησία στην Ελλάδα.

Πρόστιμο:

α.Αν η δήλωση βάπτισης γίνει μέσα σε 90 ημέρες από την τέλεση δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

β.Αν γίνει μετά τις 90 ημέρες και μέχρι 108 ημέρες, πρόστιμο , συν 20τοις εκατό υπέρ του ΟΓΑ.

γ.Αν γίνει η δήλωση μετά τις 180 ημέρες, πρόστιμο 13 ευρώ συν 20 τοις εκατό υπέρ ΟΓΑ.

ΥΠΟΧΡΕΟΙ για τη δήλωση της βάπτισης είναι πρόσωπο μέχρι γ βαθμού συγγένειας εξ αίματος, ο ανάδοχος ή τρίτο πρόσωπο εφοδιασμένο με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή ο ίδιος εφόσον έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ