2013-01-08 14:50:10
Φωτογραφία για Πάτρα: Η Κοινο_Τοπία παρουσιάζει την ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία σε συνέχεια του κύκλου προβολών της με τίτλο «Ημερολόγιο ταινιών» προβάλλει την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 20:00 την ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Σκοπός των προβολών είναι -πέρα από το να δούμε ή να ξαναθυμηθούμε διαμάντια της έβδομης τέχνης- η συζήτηση και ο προβληματισμός που ξεκινούν από τη θεματική μιας ταινίας. Θεματική που με συναρπαστικό τρόπο θέτει το εύρημα όλης της προβληματικής της με την εντελώς βέβαια προσωπική αισθητική του δημιουργού της, αλλά και η ανάγκη για συνάντηση των ανθρώπων.

Η προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Τη διοργάνωση προβολής και τη συζήτηση με το κοινό συντονίζουν οι Π. Καρώνης και Κ. Κυριακόπουλος. Ώρα προσέλευσης 7.45μμ. Έναρξη προβολής 8.00μμ.

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Hora Proelefsis-Homeland)


ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Σύλλας Τζουμέρκας

ΧΩΡΑ: Ελλάδα 2010, ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 111΄ (Έγχρωμη)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Παντελής Μαντζανάς, ΜΟΥΣΙΚΗ: Drog_A_Tek

ΜΟΝΤΑΖ: Πάνος Βουτσαράς, ΣΕΝΑΡΙΟ: Σύλλας Τζουμέρκας, Γιούλα Μπούνταλη

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μαγιού Τρικεριώτη, ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Εύη Ζαφειροπούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ: Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης, Γιούλα Μπούνταλη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Χρήστος Πασσαλής, Δέσποινα Γεωργακοπούλου, Νίκος Φλέσσας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Παρίσης, Δήμητρα Σακκάτου, Ζωή Λιανοστάθη, Γιώργος Βαλαής, Μαρία Σιδέρη, Μυρτώ Λάμπρου.

Για την ταινία ο Παναγιώτης Καρώνης στο site της Κοινο_Τοπίας αναφέρει:

[…] Στην πραγματικά σπουδαία ταινία «Χώρα προέλευσης», ο Σύλλας Τζουμέρκας ανατέμνει το θεσμό της οικογένειας στην Ελλάδα. Χώρας που ο θεσμός της οικογένειας καλά κρατεί χρόνια τώρα. Ο Τζουμέρκας ψάχνει οριζόντια πίσω στο χρόνο αλλά και κάθετα βαθιά μέσα μας για την καταγωγή μας, την «Χώρα προέλευσής» μας. Με βαθιά γνώση αλλά και αναμφισβήτητο ταλέντο, τολμά να θέσει τον καθρέφτη του μπροστά στα πρόσωπά μας.

Το σπουδαιότερο εύρημά του είναι ίσως αυτό της δασκάλας, που λέξη-λέξη εξηγεί στα παιδιά το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» -τον εθνικό μας ύμνο- που δεν είναι μόνο οι δυο στροφές που γνωρίζουν οι πολλοί, αλλά αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές, που δεν ξέρω πόσοι έχουν καθίσει να διαβάσουν… πολύ περισσότερο να σκεφτούν, να αναλύσουν και εν τέλει να καταλάβουν την ειρωνεία μιας κοινωνίας που αγνοεί αυτούς τους στίχους, που δεν τους πιστεύει και που τους απαγγέλει παπαγαλίστικα.

Ο Τζουμέρκας με ένα καταιγιστικό μοντάζ, θα καταφέρει να παραθέσει παράλληλες δράσεις των τελευταίων δεκαετιών αφηγούμενος μια ενδοοικογενειακή υιοθεσία, που ουσιαστικά δεν είναι και τόσο τραγική, παρά μόνο για τους εγκλωβισμένους στα δεσμά του οικογενειακού θεσμού, παραθέτοντας εμβόλιμα αρχειακό υλικό που θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει φιλμάρει ο ίδιος. Το ιστορικό στοιχείο διεισδύει στο ατομικό και αντίστροφα.

Η οικογένεια γίνεται θέαμα στα μάτια μας, όπως ακριβώς οι πορείες διαμαρτυρίας. Οικογένεια και κράτος δύο πόλοι, που έλκονται και απωθούνται, για να έρθει η κάθαρση στο οικογενειακό επίπεδο αναμένοντας κάτι αντίστοιχο στο άλλο…
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ