2013-01-08 18:45:20
Φωτογραφία για KONTΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. 

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στη δεύτερη ανάγνωσή του και την Πέμπτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Κατά την μεθαυριανή επεξεργασία, στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και νομοτεχνικές αλλαγές που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες επανέρχεται η απαλλαγή φόρου έναντι αποδείξεων και διευθετούνται ζητήματα που είχαν ανακύψει, σχετικά με την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Οποιοδήποτε ζήτημα έχει προκληθεί κατά την μετάβαση των ελευθέρων επαγγελματιών από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, κλείνει με την νομοτεχνική βελτίωση που φέρνουμε σήμερα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. 


Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητείται κατ' αρχήν η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς της διαφοροποίησης των φόρων κατανάλωσης των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, με όρους Μαρτίου 2011, με τελικό στόχο την κατάργηση κάθε φορολογίας επί του πετρελαίου θέρμανσης.

Συγκεκριμένα:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η ενέργεια αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο για τη θέρμανση, τον φωτισμό, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, την τροφοδοσία με ζεστό νερό και την εκτέλεση οικιακών εργασιών. Η πρόσβαση και η χρήση ενέργειας καθορίζουν ως εκ τούτου τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.). Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει κατάργηση όλων των φόρων.

Κύριος στόχος της παρούσας προσθήκης-τροπολογίας στο Σ/Ν «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» είναι η ακύρωση της κοινωνικά άδικης εξίσωσης προς τα πάνω των ειδικών φόρων των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, που έχει πλήξει βάναυσα τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων –με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου - οδήγησε τα νοικοκυριά, ακόμη και στις πιο κρύες περιοχές της χώρας,  στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το αγαθό της θέρμανσης και  από την άλλη το Δημόσιο  να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων. Όσο δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών –όπως πάγια υποστηρίζουμε– απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.

Προτείνουμε λοιπόν την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή –ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011.

Συγκεκριμένα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 0,21 € στα 1.000 λίτρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 € περίπου το λίτρο από το 1,30 € που είναι σήμερα.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται η παρακάτω προσθήκη στο Σ/Ν «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»:

Τροπολογία-Προσθήκη

•Στο άρθρο 16 προστίθεται παράγραφος 3 με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Καταργούνται οι διατάξεις της  παρ.8 του άρθρου 36 του νόμου 3986/2011 και της παρ.4 του άρθρου 38 του νόμου 4024/2011 και επανέρχονται σε ισχύ οι αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 2960/2001».

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ζήτησε και ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), υπενθυμίζοντας την προ ημερών κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το κόμμα του.

Την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης για οικιακή κατανάλωση πρότεινε το ΚΚΕ, δια του Νίκου Καραθανασόπουλου, ενώ σε προτροπές για ανθρωπιστική πρωτοβουλία προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προέβη και ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

Βολές και από το ΠΑΣΟΚ

Βολές, ωστόσο, για τη διαχείριση του ζητήματος των ειδικών φόρων κατανάλωσης, δέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών και από το ΠΑΣΟΚ, με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να μέμφεται τον παριστάμενο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη για την εξομοίωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο:

«Από πουθενά δεν προκύπτει θετικό αποτέλεσμα. Ούτε από την κοινωνία που δοκιμάζεται, ούτε από τα δάση που ερημώνονται, ούτε από το περιβάλλον που καταστρέφεται, ούτε από το ταμείο που είναι μείον, λόγω της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης».

Κατά τα άλλα, στη σημερινή, δεύτερη επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεζυρόπουλος επανέλαβε πως με το φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκεται η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων δημοσιονομικής προσαρμογής, με όρους, ωστόσο, φορολογικής δικαιοσύνης.

«Κάποιοι δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους, έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία και προβάλλουν το όραμα της επιστροφής στο παρελθόν. Η χώρα, όμως, δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν των συντεχνιακών προνομίων και της κυριαρχίας του ατομικού συμφέροντος επί του συλλογικού. Οι πολίτες έχουν επιλέξει να προστατεύσουν τις θυσίες τους» παρατήρησε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, αλλά έχει ως αποκλειστικό στόχο την, πάση θυσία, εξασφάλιση 2,5 δισ. από φόρους», υποστήριξε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Γελαλής.

«Δεν θέλετε να ψάξετε να βρείτε αδήλωτες πηγές εσόδων και με την αργοπορία σας δίνετε την δυνατότητα να μεταφερθούν κεφάλαια σε άλλους φορολογικούς παραδείσους», υποστήριξε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιρειών σε ξεχωριστό νομοσχέδιο και να μειωθεί το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα, άλλωστε και με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ.

«Αλήθεια, δεν βλέπετε καμία προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης για το κυνήγι της φοροδιαφυγής; Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μήνες πίσω…», απάντησε, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε, μεταξύ άλλων, την συμπερίληψη και των μικροομολογιούχων στις διατάξεις για την αναβαλλόμενη φορολογία, ενώ υπενθύμισε και την, από πλευράς του κόμματός του, κατάθεση τροπολογίας για τα άτομα με βαριά αναπηρία, με το αίτημα της εξαίρεσής τους από τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, στις συντάξεις, τους μισθούς και τα δώρα εορτών.

Η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), μεταξύ άλλων πρότεινε για όσους πληρώνουν νοίκι πρώτης κατοικίας, να απαλλάσσονται από φόρο έως 480 ευρώ το χρόνο, ως μέτρο κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και κίνητρο για συλλογή των αποδείξεων ενοικίου.

«Προσπαθείτε να πείτε στον κόσμο πως για τα δεινά που αντιμετωπίζει φταίει η φοροδιαφυγή και όχι το καπιταλιστικό σύστημα. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, οι άλλες χώρες δεν θα έπαιρναν μέτρα στην ίδια κατεύθυνση που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, από πλευράς ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πώς αδυνατίζει... το χιόνι;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πώς αδυνατίζει... το χιόνι;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ