2013-01-08 21:00:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Επιστολή των Πυροσβεστών στον Δένδια για να μην μπει λουκέτο στην 6η ΕΜΑΚ
Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, τα μέλη της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη κατάργηση της 6η ΕΜΑΚ Πατρών και παραθέτουν σειρά επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα της ύπαρξης και ενίσχυσής της:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος η Ένωσή μας έχει σαν γνώμονα την καλύτερη λειτουργία των Υπηρεσιών σε επίπεδο επιχειρησιακού έργου αλλά και σε επίπεδο συνθηκών εργασίας των Συναδέλφων ώστε να αναβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των Υπηρεσιών που προσφέρουμε προς το κοινωνικό σύνολο και τη Χώρα. Κατά το σκεπτικό μας θεωρούμε πως δεν υπάρχει περιθώριο για εκπτώσεις στο αγαθό της ασφάλειας, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και στην προστασία του δασικού πλούτου .

Κατόπιν των ανωτέρω πραγματοποιήθηκε συνάντηση (04-01-2013) του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ
. Σωτήριο Γεωργακόπουλο κατά τη διάρκεια της οποίας μας ενημέρωσε ότι πρόθεση της Πολιτικής Ηγεσίας είναι η κατάργηση – κλείσιμο των ΕΜΑΚ (μεταξύ των οποίων και η 6η ΕΜΑΚ Πατρών) εκτός από δύο (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) , καθώς επίσης και η κατάργηση – κλείσιμο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων σε όλη τη Χώρα. Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη και δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε αναστολή λειτουργίας Υπηρεσιών ή Κλιμακίων θα θέλαμε να παραθέσουμε τα κάτωθι επιχειρήματα :

1) Σε περίπτωση κατάργησης Υπηρεσιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πλήττεται η επιχειρησιακή ικανότητα και κατά συνέπεια υποβαθμίζεται το επίπεδο Πυρασφάλειας της περιοχής. Ο πληθυσμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στους 680.190 μόνιμους κατοίκους ήτοι το 6,31% του πληθυσμού της χώρας

2) Η εμπειρία των προηγουμένων ετών, η οποία τεκμηριώνεται και από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, έχει αποδείξει πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απεναντίας χρήζει ενίσχυσης τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Δηλαδή απαιτείται αναπροσαρμογή της οργανικής δύναμης των Υπηρεσιών που υπάρχουν, για τις Υπηρε-σίες της συνδικαλιστικής μας αρμοδιότητας, αλλά και δημιουργία δύο (02) επιπλέον Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, όπως τεκμηριώνεται από την πρόταση της Επιτροπής που είχε συσταθεί με την υπ’ αριθ. 53100 Φ.100.4 / 16-11-2011 Απόφασης κ. Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, και συγκεκριμένα :

Α) Ίδρυση 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού στην Πάτρα, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της Πάτρας (ως τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα με μόνιμο πληθυσμό 214.580 κατοίκους των οποίων ο αριθμός αυξάνεται τη χειμερινή περίοδο λόγω των φοιτητών και των φιλοξενουμένων οι οποίοι απολαμβάνουν εξυπηρέτησης υπηρεσιών δημοσίων και ιδιωτικών ως κέντρο της περιφέρειας) όπου δεν θα επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο με κτιριακά έξοδα καθώς υπάρχει η δυνατότητα στέγασης του ανωτέρω Σταθμού σε εγκαταστάσεις της Π.Δ.Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας .

Β) Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας λόγω της ύπαρξης εμπορικού λιμανιού και της μεγάλης ακάλυπτης γεωγραφικής έκτασης αφού η πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση .

3) Ιδιαίτερα για την 6η ΕΜΑΚ και την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτής παραθέτουμε τα κάτωθι:

Στην πόλη των Πατρών διασταυρώνονται δύο κύριοι οδικοί άξονες της χώρας, της Ολυμπίας Οδού και της Ιονίας Οδού.

Η πόλη αποτελεί είσοδο και έξοδο της χώρας προς την Δυτική Ευρώπη έχοντας το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Μετά των ανωτέρω και πολλών άλλων μη αναγραφόμενων προκύπτει ότι η 6η ΕΜΑΚ, ως περιφερειακή υπηρεσία, δρα άμεσα και αποτελεσματικά έχοντας σαν έδρα στην πόλη των Πατρών και συγκεκριμένα πλησίον της περιμετρικής έτσι ώστε να καλύπτει τις αποστάσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, αφού καλείται να επέμβει σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση που περιλαμβάνει τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοπον-νήσου, Ιονίων Νήσων και μικρού μέρους της Στερεάς Ελλάδας .

Επίσης η 6η ΕΜΑΚ εδρεύει στην βόρεια πλευρά της πόλης όπου δεν υπάρχει αστικός πυροσβεστικός σταθμός ή κλιμάκιο και έτσι καλύπτει τα αστικά συμβάντα.

Η 6η ΕΜΑΚ αποτελείται από 38 άτομα δύναμη εκ των οποίων:

- Δεκαεπτά είναι πιστοποιημένα μέλη της Ο.Ο.Ε.Δ (Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας Διάσωσης) καλύπτοντας και τις τρεις βάρδιες και έχοντας στο ενεργητικό τους πλήθος ορειβατικών – αναρριχητικών συμβάντων – και διασώσεων κυνηγών και ζώων στην ευ-ρύτερη περιοχή.

- Δύο μέλη της ομάδας υποβρυχίων διασώσεων οι οποίοι συμμετείχαν σε πλημμύρες και εκτός περιφερείας όπως το συμβάν στον Λούσιο ποταμό το 2007. Επίσης στις πρόσφατες πλημμύρες του Πύργου όπου μεταξύ πολλών διασώσεων κυριάρχησε αυτή της διάσωσης τετραμελούς οικογένειας όταν κινδύνευε να παρασυρθούν από ορμητικά νερά όταν ξεχείλισε ο ποταμός και πλημμύρισε το σπίτι τους. Και όχι μόνο - Δύο συνοδοί σκύλων έρευνας και διάσωσης, μέλη της κυνοφιλικής ομάδας, οι οποίοι έχουν πάρει μέρος σε μεγάλο αριθμό συμβάντων ανεύρεσης αγνοουμένων, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους.

- Πλήρως στελεχωμένη ομάδας αντιμετώπισης Χ.Β.Ρ.Π. και Τεχνολογικών ατυχημάτων χωρίς να παραλείψουμε τέτοια συμβάντα στην περιοχή μας όπως π.χ αυτό στην Ιτέα με βυτιοφόρο με υγρό οξυγόνο.

- Πλήρως εκπαιδευμένοι Συνάδελφοι στην αντιμετώπιση άλλων συμβάντων όπως τροχαία, σιδηροδρομικά ατυχήματα, μετασεισμικών επιπτώσεων όπως καταρρεύσεις κτιρίων με εγκλωβισμένα άτομα (Πάτρα - 2008, Λευκάδα κ.α. )

- Νεοϊδρυθείσα ομάδα διάσωσης ορμητικών νερών οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και πιστο-ποιήθηκαν από την διεθνώς αναγνωρισμένη RESCUE 3 - SWIFTWATER RESCUE TECHNICIAN. Μάλιστα λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους έτυχε συμβάν διάσωσης τριών νεαρών που εγκλωβίστηκαν στον ποταμό Χάραδρο με το όχημά τους μετά σφοδρής βροχόπτωσης τον μήνα Δεκέμβριο 2012.

- Δεν πρέπει να παραλειφθεί η συνδρομή σε δασικές πυρκαγιές με επανδρωμένα οχήματα και πεζοπόρο τμήμα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αποκο-ρύφωμα το καλοκαίρι του 2012 όπου η 6η ΕΜΑΚ χρειάστηκε αλλά και εκτός περιφερείας π.χ Χίος, Άγιο Όρος, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κόρινθος, Μεγαλόπολη, Αθήνα κλπ.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα ενισχύθηκε η 6ηΕΜΑΚ με προσωπικό ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στο μέγιστο των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων σε σχέση με τα περιθώρια που υπήρχαν. Σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες του Διοικητή της για περαιτέρω επιχειρησιακή αναβάθμιση (συμμετοχή σε ειδικά σχολεία εκπαίδευσης), παρ’ όλο που δεν διατέθηκαν κονδύλια για εκπαίδευση από το Αρχηγείο Π.Σ., αυτή έγινε δυνατή με την παράλληλη συνεισφορά και της Ένωσής μας αλλά και των ιδίων των Συναδέλφων παρά τις οικονομικές αντι-ξοότητες που αντιμετωπίζουμε όλοι. Έτσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου .

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ ,

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια περιοχή με μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για τη Χώρα μας σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα. Επιπλέον είναι μια περιοχή που σύμφωνα και με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών (τόσο σε πλήθος όσο και σε μέγεθος συμβάντων) έχει την πρώτη θέση από πλευράς επικινδυνό-τητας παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μεγάλες ιδιαιτερότητες .

Το συμπέρασμα που εξάγεται από την συνοπτική ανάλυση των επιχειρημάτων που σας αναπτύξαμε παραπάνω είναι πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση – αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων Υπηρεσιών, η δημιουργία νέων Υπηρεσιών (όπως τις αναφέραμε παραπάνω) αλλά και ηαναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της 6ης ΕΜΑΚ προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση του επιχειρησιακού έργου και κατά συνέπεια η καλύτερη δυνατή Ασφάλεια και Πυρασφάλεια».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ