2013-01-09 10:19:34
Φωτογραφία για Ο 46χρονος Ολλανδός Ντάισελμπλουμ επικεφαλής του Eurogroup
Με την γαλλική ηγεσία θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, καθώς και τους συναδέλφους του από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ιταλία, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί το Παρίσι.

Ο Ολλανδός βουλευτής των Εργατικών αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής του Eurogroup για θητεία 2,5 ετών και η απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιανουαρίου.

***

Καθησυχαστικά εμφανίζονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου για τις τράπεζες. Όπως εξηγούν, το άρθρο 11 του φορολογικού σχεδίου νόμου που αφορούσε στον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες διαγράφηκε καθώς θα κατατεθεί εκ νέου με βελτιώσεις.


Το επίμαχο άρθρο προέβλεπε την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και συμψηφισμό των ζημιών από την συμμετοχή τους στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 30ετίας, χρόνο στον οποίο εκτείνονται και τα ομόλογα που κατέχουν ο τράπεζες μετά το PSI+. Η διευκόλυνση αυτή μείωνε κατά 4,5 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως με τη νέα διάταξη θα αναγνωριστούν πρόσθετα οι ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες από την διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων, οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί στο αρχικό κείμενο. Έτσι, αναμένεται μεγαλύτερος συμψηφισμός των ζημιών και περαιτέρω περιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ