2013-01-09 15:18:11
Φωτογραφία για Ο αστεροειδής Απόφις “ξυστά” από τη Γη – “Πυρηνική” απειλή και πιθανότητες σύγκρουσης
  Λίγα χιλιόμετρα από τη Γη θα βρεθεί αύριο Πέμπτη (10 Ιανουαρίου 2013) ο αστεροειδής 99942 Απόφις.

Ο 99942 Άποφις είναι ένας αστεροειδής της κοντινής γειτονιάς της Γης (NEO). Ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2004 και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του το Δεκέμβριο του 2004.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τη NASA έδειχναν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης του αστεροειδούς αυτού με τη Γη (ή τη Σελήνη) το 2029, με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Εκτενέστερες παρατηρήσεις έδειξαν ότι είναι απίθανο να γίνει μία τέτοια σύγκρουση το 2029.

Παραμένει όμως μία ελάχιστη πιθανότητα σύγκρουσης του ουράνιου αυτού σώματος με τη Γη (ή τη Σελήνη) τον Απρίλιο του 2036, όταν ο Άποφις θα ξαναπεράσει κοντά από τη Γη.

Ο Απόφις, ένας διαστημικός βράχος μήκους 390 μέτρων θα είναι ορατός στον ουρανό καθώς θα περάσει σε απόσταση 14,5 χιλιομέτρων από τη Γη.


Οι αστρονόμοι δεν έχουν υπολογίσει την ακριβή πιθανότητα σύγκρουσης του Απόφις με τη Γη το 2036.

Η NASA θα χρησιμοποιήσει τα ειδικά ραντάρ του Γκόλντστοουν στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια και στο Αρεσίβο του Πόρτο Ρίκο για να εντοπίσει τον αστεροειδή.

Στην απειροελάχιστη πιθανότητα που ο Απόφις συγκρουόταν με τη Γη, ο αντίκτυπος θα ήταν ίσος με 100.000 πυρηνικές βόμβες, καθεμιά αντίστοιχης ισχύος με αυτή που χτύπησε την Χιροσίμα το 1945.

Οι επιστήμονες επιχειρούν να ανακαλύψουν το ακριβές σχήμα, μάζα και τροχιά του αστεροειδούς ώστε να υπολογίσουν την πιθανότητα σύγκρουσης το 2036.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομασία Απόφις είναι ελληνικής προέλευσης και είναι το όνομα μιας αρχαίας αιγυπτιακής θεότητας που συμβόλιζε το φόβο και το σκότος στην αρχαία Αίγυπτο.
econews
tosokaki.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ