2013-01-09 18:19:16
Φωτογραφία για Le Monde: Η λίστα Λαγκάρντ προκαλεί ρωγμές στην κυβέρνηση
Στον «πολιτικό σεισμό» που προκαλεί στην κυβέρνηση συνεργασίας η υπόθεση Παπακωνσταντίνου αναφέρεται σε δημοσίευμά του ο γαλλικός «Monde» την Τετάρτη σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «δηλητηριάζει την Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2012, όταν αποκαλύφθηκε ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν αποτέλεσε αντικείμενο ερευνών, παρά τις υποσχέσεις διαδοχικών κυβερνήσεων για την.. πάταξη της φοροδιαφυγής».

Οπως γράφει χαρακτηριστικά ο Monde, «ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη λίστα Λαγκάρντ, που του παρέδωσε τον Οκτώβριο του 2010 η γαλλίδα ομόλογός του».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου «κατηγορείται ότι έσβησε τα ονόματα τριών μελών της οικογένειάς του», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, τονίζοντας ότι «ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναγκάστηκε να ζητήσει νέο αντίγραφο από τις γαλλικές Αρχές, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρήκε το USB-κλειδί το οποίο περιείχε το συγκεκριμένο έγγραφο».


Παρά το γεγονός ότι «τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για το ρόλο του κ. Παπακωνσταντίνου», ο ίδιος, όπως γράφει η εφημερίδα, «αρνείται τα πάντα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δει τα 2.000 περίπου ονόματα που περιείχε η λίστα... ενώ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσει εξιλαστήριο θύμα», της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Τριγμοί στην κυβέρνηση

Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να εξαντληθεί αποκλειστικά στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, «ζητεί να συμπεριληφθεί και ο κ. Βενιζέλος». Την ίδια ώρα, «η υπόθεση έχει ήδη συρρικνώσει την κυβέρνηση Σαμαρά: δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς αποπέμφθηκαν από το κόμμα γιατί απαιτούσαν να ελεγχθεί και ο κ. Βενιζέλος» γράφει. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλέον 164 βουλευτές έναντι 179 που είχε τον περασμένο Ιούνιο», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Οσο για τον κ. Παπακωνσταντίνου, «ηττημένος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, 51 ετών σήμερα, ενσαρκώνει στα μάτια των Ελλήνων τα μέτρα λιτότητας που πλήττουν τη χώρα από το 2010», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Monde.

Le Figar: «6.000 έλεγχοι από το ΣΔΟΕ»

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, αλλά με διαφορετική προσέγγιση κινείται και ο γαλλικός Figaro, ο οποίος σε σημερινό δημοσίευμά του προβάλλει τις εξαγγελίες του ΣΔΟΕ για τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του αγώνα κατά τις φοροδιαφυγής. Ηδη έχει ζητηθεί πρόσβαση σε 6.000 λογαριασμούς, γράφει η εφημερίδα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής αναμένεται να διεξαχθούν συνολικά 9.620 έλεγχοι.

«Η ανακοίνωση (του ΣΔΟΕ) παρεμβάλλεται την ώρα που η Ελλάδα συγκλονίζεται από το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, το οποίο, προς το παρόν, έχει επικεντρωθεί στο πρόσωπο του πρώην σοσιαλιστή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Το ΠαΣοΚ το οποίο απέπεμψε τον κ. Παπακωνσταντίνου από τους κόλπους του, θεωρείται υπεύθυνο για την αδράνεια που επιδεικνύει η χώρα όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, από το 2009 έως το 2011 οπότε και ήταν στην εξουσία», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Η υπόθεση συγκλονίζει εξίσου τη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού, όπου το ΠαΣοΚ, χρησιμοποιείται ως πυλώνας στήριξης της εύθραυστης συγκατοίκησης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΔΗΜΑΡ», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Figaro.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ