2013-01-10 00:34:06
Φωτογραφία για 8 χρόνια και 23 μήνες από το Κακουργιοδικείο Ξάνθης για την εισβολή, πυροβολισμούς και ομηρία στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής
Η δραματική επίθεση με όπλο και ομηρία στο εργοστάσιο της HELESI στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής αναβίωσε την Τετάρτη κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Κακουργοδικείο της Ξάνθης.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον 53χρονο Δημήτρη Μαρίνο σε κάθειρξη 7 ετών και 23 μηνών, κατά συγχώνευση, για τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης σωματικής βλάβης και της οπλοχρησίας. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και δεν δίνει τη δυνατότητα προσβολής της από την πολιτική αγωγή ενώ ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση.

Η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης έγινε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στην Ξάνθη, χωρίς μεγάλη παρουσία κόσμου ή δημοσιογράφων. Ήταν μια μαραθώνια ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ, ενώ η απόφαση ανακοινώθηκε, μετά τη διάσκεψη, στις 10 το βράδυ !

Το βαρύ κατηγορητήριο για τον 53χρονο δράστη


Ο κατηγορούμενος, προφυλακισμένος ήδη από πέρυσι, κατηγορήθηκε ότι εισέβαλε στο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, στο οποίο εργαζόταν επί χρόνια, μπήκε στο γραφείο του Προέδρου και πυροβόλησε με καραμπίνα, τραυματίζοντας σοβαρά τον εργαζόμενο Εμίλ Μαρίνοφ 31 ετών, στο πόδι και τον ιδιοκτήτη της εταιρίας και κουμπάρο του Θόδωρο Ανδριανόπουλο 51 ετών, στο χέρι τον ώμο και το λαιμό, μόλις εκείνος επιχείρησε να τον αφοπλίσει. Επίσης ότι κράτησε ως ομήρους δύο εργαζόμενους και πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, πριν παραδοθεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το δράστη βάρυναν τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση και με ενδεχόμενο δόλο (σε βάρος του Ανδριανόπουλου), της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (σε βάρος του Μαρίνοφ), της απόπειρας εκβίασης και της αρπαγής καθώς επίσης και τα πλημμελήματα της απρόκλητης σωματικής βλάβης (σε βάρος του αστυνομικού), της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, των άσκοπων πυροβολισμών και της κατοχής ναρκωτικών ουσιών για ίδια χρήση (που βρέθηκαν στο σπίτι του).

Τι προέκυψε στην 12ωρη ακροαματική διαδικασία. Δεν αποδείχτηκε η ομηρία

Απο την ακροαματική διαδικασία των 12 ωρών, προέκυψε ότι ο δράστης μπήκε στο γραφείο του Προέδρου της εταιρίας HELESI και κουμπάρου του Θ. Ανδριανόπουλου, πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα στο πόδι, τραυματίζοντας ιδιαίτερα σοβαρά τον 31χρονο υπάλληλο Εμίλ Μαρίνοφ, ενώ πυροβόλησε επίσης εναντίον του ιδιοκτήτη της εταιρίας, όταν εκείνος προσπάθησε να τον αφοπλίσει, τραυματίζοντάς τον τον στον ώμο, το λαιμό και το χέρι. Στη συνέχεια και αφού οι τραυματίες έφυγαν στο Νοσοκομείο είχε παραμείνει στο γραφείο μαζί με δύο συνδάελφους του πριν πειστεί από τους διαπραγματευτές να παραδοθεί στην Αστυνομία, αφού πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, τραυματίζοντας επιπόλαια έναν άνδρα της δύναμης.

Ο δράστης, που ήταν άτομο εμπιστοσύνης της ιδιοκτησίας κατείχε υψηλή θέση στην εταιρία μέχρι την απόλυσή του, λίγους μήνες πριν το συμβάν, μετά από καταγγελίες συναδέλφων του ότι είχε ανάρμοστη συμπεριφορά ενώ, όπως ανέφερε στην απολογία του, η απόλυσή του αυτή δεν του δημιούργησε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα καθώς θεωρούσε το εργοστάσιο προέκταση της προσωπικής του ζωής και ένιωσε ότι κατέρρευσε όταν απελύθη.

Η πρόταση της Εισαγγελέως Α. Μάτση

Η εισαγγελέας Πλημμελιοδικών Ξάνθης Αικατερίνη Μάτση, κατά την αγόρευσή της, πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της απόπειρας εκβίασης, τη μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, και την απαλλαγή του για το αδίκημα της αρπαγής ενώ πρότεινε επίσης την ενοχή του για όλα τα πλημμελήματα του κατηγορητηρίου.

Οι αγορεύσεις των δικηγόρων

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής, εκ μέρους του Θ. Ανδριανόπουλου, Βασιλική Μαρινάκη, υποστήριξε κατά την αγόρευσή της ότι ο δράστης ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει όταν πήγε στο εργοστάσιο και ζήτησε να μην μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση ενώ άφησε αιχμές και για τις καταθέσεις των συναδέλφων του, που ανέφεραν ότι δεν ήταν όμηροι αλλά παρέμειναν στο χώρο του γραφείου με δική τους θέληση. Η Σοφία Σαρηπανίδου, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου έκανε λόγο για έλλειψη στοιχείων που να θεμελιώνουν τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορείται, πρόσθεσε ότι δεν αρνείται τις βλάβες που προκάλεσε και για τις οποίες φέρεται διατεθειμένος να πληρώσει και κατέληξε απευθυνόμενη προς το σώμα των δικαστών και των ενόρκων: «Καταδικάστε τον για όσα έκανε, αλλά μην τον εξοντώσετε, αποδώστε τον πίσω στην Κοινωνία», είπε και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε ικανοποιημένη από την απόφαση.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν όλοι όσοι ήταν παρόντες στο συμβάν οι δύο σοβαρά τραυματίες, εργαζόμενοι της εταιρίας τους οποίους ο δράστης θεωρούσε υπεύθυνους για την απόλυσή του, άλλοι συνάδελφοί του καθώς και ο Ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης που είχε εξετάσει τα θύματα και είχε εκδόσει τη σχετική πραγματογνωμοσύνη. Η δίκη έγινε παρουσία της πρώην συζύγου και της κόρης του δράστη και με διακριτική αστυνομική παρουσία.

xanthipress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ