2013-01-10 08:25:44
Φωτογραφία για ΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΑΘΗΝΑ
Σε ασφυκτικό γερμανικό κλοιό μπαίνει από τώρα η χώρας μας, καθώς το Βερολίνο επιθυμεί «ηρεμία» γύρω από τις ελληνικές υποθέσεις ενόψει και των Γερμανικών εκλογών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι οι δόσεις των δανείων θα «παγώνουν» κάθε φορά που δεν υλοποιούνται οι ελληνικές δεσμεύσεις στην παραμικρή τους λεπτομέρεια.

Παρατηρήθηκε καθυστέρηση όχι μόνο στο φορολογικό - που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη - αλλά και σε επτά προαπαιτούμενες δράσεις που σχετίζονται άμεσα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Επιπλέον «αγκάθι» είναι και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αλλάζει τους όρους της δανειακής σύμβασης και δίνει αυξημένες εξουσίες στους δανειστές σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους αλλά και αυξημένη εποπτεία.

Η Αγγελα Μέρκελ επέμεινε στη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό ότι οι δύο βασικοί άξονες για επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.


Με άλλα λόγια ασκείται πίεση ώστε ο στόχος των εσόδων να επιτευχθεί, προκειμένου να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα τα οποία η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και πολιτικά προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση.

Η γραμμή της Καγκελαρίας είναι ότι το ελληνικό πακέτο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αντικείμενο της γερμανικής προεκλογικής της εκστρατείας. Προκειμένου να συμβεί αυτό, τα πάντα πρέπει να κυλούν «ρολόι» στην Αθήνα.

Γι αυτό, δεν αποκλείεται να δούμε άμεσες παρεμβάσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το επόμενο διάστημα, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο για τους Γερμανούς.

Ο Α. Σαμαράς κατάλαβε τις γερμανικές διαθέσεις γι αυτό και κάλεσε τον πρόεδρο της βουλής Ε. Μεϊμαράκη στην μαραθώνια συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Στόχος, να περάσουν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι την Δευτέρα από την Βουλή (φορολογικό νομοσχέδιο, επικύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου κ.τλ.), ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη για την συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), η οποία θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα.

Εάν το EWG διατυπώσει ενστάσεις, τότε η Αθήνα θα έχει μια εβδομάδα καιρό να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, όταν συνεδριάζει το eurogroup για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ.

Συνεδριάζει και το Δ.Σ. του ΔΝΤ 

Εν τω μεταξύ, στις 16 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ προκειμένου να εξετάσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ταμείου.

Η έκθεση θα βασιστεί πάνω στις αποφάσεις της 26ης Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται όμως, η κ. Λαγκάρντ να δεχθεί πιέσεις από την πλευρά των «αναδυόμενων» χωρών για το γεγονός ότι δεν προχώρησε μέχρι τέλους το αίτημα για κούρεμα του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. Αυτή η πίεση θα μπορούσε να επανέλθει με την πρώτη ευκαιρία, αν το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάσει αποκλίσεις. Σε κάθε περίπτωση, εάν η έκθεση επικυρωθεί, τότε το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει το ποσό που του αναλογεί για την ελληνική βοήθεια.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ