2013-01-10 13:32:27
Φωτογραφία για Ποιούς (δεν) βολεύει η στρατηγική της έντασης
του Σήφη Πολυμίλη

Μπορεί το πολιτικό σύστημα να ζει και να αναπνέει στην αστερισμό της λίστας Λαγκάρντ ή ακόμα χειρότερα στο ρυθμό των συγκρούσεων γύρω από την περιβόητη βίλα Αμαλία,αλλά την ίδια ώρα η κοινωνία και η οικονομία βουλιάζουν σε μια όλο και μια πιο βαθιά κρίση και ύφεση χωρίς κανείς να έχει τη διάθεση και τη βούληση να ασχοληθεί ουσιαστικά.

Γιατί φυσικά βολεύει τόσο τον κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση να σκιαμαχούν με κορώνες και πολιτικές φωτοβολίδες,που συσπειρώνουν τα κομματικά ακροατήρια και να αφήνουν στην άκρη το εξαιρετικά δύσκολο και βαρύ έργο της αντιμετώπισης της κρίσης. Προφανώς και η ιστορία της λίστας και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής είναι ένα σημαντικό θέμα. 

Όπως αντίστοιχα τηρουμένων των αναλογιών είναι και το θέμα των καταλήψεων σε δημόσιους και μη χώρους.Όμως ούτε το ένα θέμα θα λυθεί με την καταδίκη ή την αθώωση ενός προσώπου, ούτε το άλλο θα αντιμετωπιστεί με μερικές συλλήψεις, αν δεν εξαλειφθεί η πολιτική κουλτούρα που έχει δημιουργήσει αυτά τα φαινόμενα.


Είτε τους βολεύει είτε όχι το θέμα της φοροδιαφυγής, ούτε εξαντλείται, ούτε αντιμετωπίζεται με την όποια αξιοποίηση της μίας ή της άλλης λίστας.Ούτε βέβαια η φοροδιαφυγή περιορίζεται όπως ισχυρίζεται ο κ.Τσίπρας στις 100 ή 200 οικογένειες του καζινοκαπιταλισμού όπως του αποκάλεσε.Αλλά βέβαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ως βασική στρατηγική του το χαΐδεμα αυτιών,δεν προτίθεται να αγγίξει την ουσία του θέματος για να μην χάσει ψήφους.

Τον βολεύει λοιπόν μια μετωπική σύγκρουση με το σάπιο κατεστημένο της μεταπολίτευσης,τον βολεύει η στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων και η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας στις προσωπικές ευθύνες του ενός ή του άλλου υπουργού ή πολιτικού αρχηγού,που κουβαλούν πάμπολλες αμαρτίες του παρελθόντος και προσφέρονται για αντίπαλοι.

Ετσι μπορεί να αρκείται να σε γενικόλογες κατηγορίες αποφεύγοντας να πάρει θέση επί των πραγματικών προβλημάτων που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην εκλογική στρατηγική του Από την άλλη πλευρά η επιθετική τακτική της κυβέρνησης στο θέμα των καταλήψεων,μεταφέρει την αντιπαράθεση σε ένα πεδίο που βάζει το Σύριζα σε μειονεκτική θέση.Γιατί είναι αναγκασμένος να υπερασπίζεται πρόσωπα και πράγματα που προκαλούν τις αντιλήψεις και τα αντανακλαστικά της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης. 

Δεν γίνεται να βγαίνουν βουλευτές του μέσα στη Βουλή και να χαρακτηρίζουν τη βίλα Αμαλία...πολιτιστικό κέντρο,ούτε πολύν περισσότερο οι επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος, αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα να εξαντλούνται σε ασκήσεις ισορροπίας,μη τυχόν και ενοχληθούν κάποιες από τις συνιστώσες του ή το ακραίο κομμάτι της εκλογικής πελατείας του.Αν μάλιστα συνεχιστεί η επίδειξη δύναμης του ακροαριστερού και αντιεξουσιαστικού χώρου είναι προφανές ότι ο κ.Τσίπρας δεν θα μπορεί να σφυρίζει αδιάφορος, με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα τμήμα ουλάχιστον του κόμματος του.

Είναι προφανές όμως από την άλλη πλευρά ότι η στρατηγική της έντασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό,μπορεί να βολεύει προσωρινά τα όποια πολιτικά παιγνίδια,αλλά δεν διευκολύνει σε τίποτε της αντιμετώπιση της κρίσης. Με τόσα μέτωπα ανοιχτά η χώρα και η κοινωνία, δεν έχουν περιθώρια για κομματικές ασκήσεις επί χάρτου.Ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση εξαντλήσει την όποια δυναμική έχει για να αντιπαρατίθεται με το Σύριζα είναι πολύ πιθανό να χάσει την ουσιαστική μάχη για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Μόνο που τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν οι μάχες εντυπώσεων,αλλά το αν θα μπορέσουν να αντέξουν στη δύσκολη μάχη για την επιβίωση...

 www.tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ