2013-01-10 13:55:04
Φωτογραφία για Λ. Αυγενάκης:  Άρση του διαχωρισμού των Μηχανικών σε Ενεργειακούς Επιθεωρητές Α΄ και Β΄ τάξης
από το Γραφείο Τύπου

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναδεικνύει το θέμα του ...περιορισμού των Ενεργειακών Επιθεωρητών – Μηχανικών των Τ.Ε.Ι, και το διαχωρισμό τους σε Α΄ και Β΄ τάξης, και με προσωπική επιστολή ζητά να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση του εν λόγω διαχωρισμού.

Ενώ οι υποψήφιοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές - Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι με βάση την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ 100/2010), παρακολουθούν το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δίνουν τις ίδιες ακριβώς εξετάσεις, με τους Μηχανικούς μέλη του Τ.Ε.Ε, υπήρχαν μόνο για τους μηχανικούς Τ.Ε.Ι, περιορισμοί, οι όποιοι δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά

Στο ΠΔ100/2010, στο άρθρο 4 γίνεται διαχωρισμός των Αδειών Ενεργειακού Επιθεωρητή σε Α΄ και Β΄ τάξης. Με βάση αυτές τις διατάξεις οι Μηχανικοί Τ.Ε. περιορίζονται στην Α΄ τάξη η οποία αφορά αποκλειστικά σε «κτίρια κατοικίας».


Mέσω των δυο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 229Α’/19-11-2012 άρθρο 8, ΦΕΚ 237Α’/5-12-2012 άρθρο 13), κατάργησε μεν τυπικά τις δυο κατηγορίες αδειών (Α' και Β' τάξης), επανέφερε όμως τους περιορισμούς του Π.Δ. 100/2010 μόνο για τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι.

Όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης στην παρέμβαση του: «είναι σαφές ότι ο περιορισμός αυτός είναι αυθαίρετος. Δεν τεκμηριώνεται τεχνικά για ποιο λόγο ένας μηχανικός που είναι ικανός να διενεργήσει ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου κατοικίας να μην μπορεί να διενεργήσει ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου καταστήματος ίσου εμβαδού. Επίσης, δεν τεκμηριώνεται τεχνικά το πώς ο μηχανικός που είναι ικανός να διενεργήσει ενεργειακή επιθεώρηση λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης ή κλιματισμού κτιρίου ισχύος 100 κιλοβάτ, αφού θα έχει πιστοποιηθεί, να μην μπορεί να διενεργήσει αντίστοιχη επιθεώρηση σε εγκαταστάσεις κτιρίου καταστήματος με υποπολλαπλάσια θερμική ή/ και ψυκτική ισχύ.»

Συνεπώς, οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν τεχνική ή επιστημονική βάση, παρά τίθενται αποκλειστικά με μεροληπτική αντιμετώπιση των μηχανικών Τ.Ε. με σοβαρές συνέπειες στην άσκηση του επαγγέλματός τους.

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κ. Λ. Αυγενάκης τονίζει ότι «είναι αδικία σε βάρος των μηχανικών των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι τεχνικών σχολών» και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να αρθεί η ως άνω αδικία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ισάξιος του Κοντρέρας...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Ισάξιος του Κοντρέρας..."
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ