2013-01-12 13:05:03
Φωτογραφία για Θα επιστρέψουν τα 3,5 δισ. του παράνομου online τζόγου
Σημαντικό ρόλο στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής θα διαδραματίσει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Όπως αναφέρει στο «Κ» ο Μανώλης Σφακιανάκης, προϊστάμενος της υπηρεσίας, που έχει βραβευτεί τρεις φορές από το FBI, κάθε χρόνο τα ποσά που διακινούνται μέσω μη αδειοτημένων ιστοσελίδων παράνομου στοιχηματισμού είναι τεράστια, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα. Ο κ. Σφακιανάκης σημειώνει ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν έχει τηρηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας για τη δεύτερη λίστα των Ελλήνων καταθετών και αναφέρει ότι η έρευνα για την υποκλοπή απόρρητων φορολογικών δεδομένων του υπ. Οικονομικών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

Πολλά έχουν ειπωθεί για την αυθεντικότητα της πρώτης λίστας Λαγκάρντ. Πώς διασφαλίζεται η γνησιότητα της δεύτερης λίστας;

Ο τρόπος με τον οποίο μεταβιβάστηκε στις ελληνικές υπηρεσίες η πρώτη λίστα Λαγκάρντ έδινε τη δυνατότητα σε κάποιον να προσθαφαιρέσει ονόματα
. Επομένως, δεν γνωρίζουμε εάν είναι αυθεντική ή όχι, επειδή δεν είχαν τηρηθεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ασφάλειας (χρήση ειδικού λογισμικού) που προβλέπονται για το άνοιγμα τέτοιου είδους αρχείων. Θέλω να πιστεύω ότι για τη δεύτερη λίστα Λαγκάρντ επράχθησαν τα δέοντα και εφαρμόστηκαν τα πρότυπα ασφαλείας, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί εκ νέου το περιεχόμενό της.

Ποιοι είναι οι Έλληνες anonymous;

Πρόκειται για μια ομάδα ανήλικων χάκερ ηλικίας 13-17 χρόνων, με υψηλό δείκτη ευφυΐας. Είναι παιδιά της «διπλανής πόρτας», των οποίων τη συντριπτική πλειονότητα έχουμε εντοπίσει, αλλά δεν μπορούμε να συλλάβουμε. Έχουμε ενημερώσει τον εισαγγελέα ανηλίκων για τους ψηφιακούς βανδαλισμούς που έχουν διαπράξει. Η δική μας αποστολή είναι να προστατέψουμε τα δίκτυα της χώρας και σε αυτό μας βρίσκουν απέναντί τους.

Κατά πόσο έχει συμβάλει η κρίση στην αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος;

Το παραδοσιακό έγκλημα έχει μετεξελιχθεί σε ηλεκτρονικό. Σήμερα τα πάντα πραγματοποιούνται στο Διαδίκτυο. Και, όσο αυξάνεται η ευρυζωνικότητα, τόσο μεγαλώνει η εγκληματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι το 1995 η συγκεκριμένη υπηρεσία στελεχωνόταν μόνον από μένα. Το 1999 γίναμε δύο, το 2004 το τμήμα στελεχωνόταν από 4 άτομα, ενώ σήμερα αποτελείται από 80 καταρτισμένους επιστήμονες. Πριν από τρία χρόνια ασχολούμασταν με περίπου περίπου 20 υποθέσεις μηνιαίως, ενώ σήμερα καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε τουλάχιστον 40 εισερχόμενες τηλεφωνικές και έγγραφες καταγγελίες. Η παιδική πορνογραφία και η τρομοκρατία των παιδιών μέσω Διαδικτύου, τα τυχερά παίγνια και ο τζόγος, όπως και η ηλεκτρονική απάτη, είναι ορισμένα από τα πιο σοβαρά ψηφιακά εγκλήματα.

Η υπηρεσία σας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

Βρισκόμαστε στην αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής, μεγάλο μέρος της οποίας πραγματοποιείται online. Σύμφωνα με εκθέσεις, κάθε χρόνο οι Έλληνες δαπανούν περίπου 3,5 δισ. σε παράνομες ιστοσελίδες στοιχηματισμού ή καζίνο. Πρόκειται για μαύρο χρήμα που θα καταπολεμήσουμε από κοινού με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, στο πλαίσιο του νόμου που θα εφαρμοστεί σε 3 μήνες.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ