2013-01-14 10:37:24
Φωτογραφία για Ο Τσίπρας απέναντι στον Σόιμπλε ...!!!
ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣΠαράθυρο επικοινωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας, αναζητώντας πεδίο διαπραγμάτευσης μπροστά στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Κατ' αρχάς, δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και, δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Το σημερινό τετ α τετ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να δείξει κατ' αρχάς εάν υπάρχουν σημεία επικοινωνίας και, φυσικά, αν θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το? Βερολίνο.

Με δεδομένες τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την πιστή τήρηση του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον η συνάντηση του κ
. Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκ διαμέτρου διαφορετικές εκτιμήσεις. Σημειώνεται ότι μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας, μίλησε για την άμεση ακύρωση του Μνημονίου και για αλλαγή πολιτικής και πως η κ. Μέρκελ έχει επιβάλει στην Ελλάδα μια καταστροφική πολιτική λιτότητας.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα των προθέσεών του με αποκλειστική συνέντευξη στην «Deutsche Welle», θέτοντας τις βάσεις επικοινωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση και τον κ. Σόιμπλε.

«Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Αρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος.

Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και τη γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η Ευρωζώνη και, βεβαίως, η Ελλάδα εντός αυτής», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση και τις αιτίες της κρίσης στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα αποτυπώνονται τόσο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας, αλλά και από τις δηλώσεις που έκανε από το Βερολίνο σε κομματική εκδήλωση του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη στην «D.W.» επεσήμανε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αποτύχει, συμπεραίνοντας ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι «ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα».

Η ελπίδα

Η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι «πρέπει να δούμε, και οι δύο πλευρές, άλλους τρόπους, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού» καταδεικνύει την προσπάθεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει για το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής.

«Κατ' αρχάς, δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και, δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμά της η «D.W.» αναφέρει ότι σχεδόν τα ίδια λόγια χρησιμοποίησε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ την Παρασκευή για να αιτιολογήσει την προθυμία του κ. Σόιμπλε να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πάντως ότι «είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων» ανάμεσα «στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο» και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης και με την κ. Μέρκελ -αν και είπε ότι η καγκελάριος συναντάται μονάχα με τους ομότιμούς της-, λέγοντας «πως θέλουμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική για να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα».

Τέλος, όπως ανέφερε η «D.W.», στις συνομιλίες του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει ευθέως και ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την κρίση, στοχοποιώντας τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν από τη μεταπολίτευση και μετά την Ελλάδα: «Αυτό είναι ένα βασικό σημείο το οποίο θέλω να καταθέσω στις επαφές μου με τη γερμανική πολιτική ηγεσία, να τους εξηγήσω ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε ένα πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια».

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οβιδιακές μεταμορφώσεις από τον Τσίπρα

Για οβιδιακές μεταμορφώσεις κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου - με αφορμή τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Deutsche Welle. Ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για τη μετάλλαξη του κόμματός του σε ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και συνιστώσα εξωτερικού, υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας διαδήλωνε στο πεζοδρόμιο κατά της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την ως ανεπιθύμητη:

«Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα που δεσμευόταν στον ελληνικό λαό ότι θα καταργούσε με έναν μόνο νόμο Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση;», αναρωτήθηκε ο κ. Κεδίκογλου. Για μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να διαπραγματευτεί στο εξωτερικό για τα συμφέροντα της χώρας, σε πλήρη αντιπαράθεση με την πολιτική της λιτότητας, που εξαθλιώνει τους ευρωπαϊκούς λαούς και αποδομεί την Ευρώπη, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Παναγιώτης Τσούτσιας / ethnos.gr 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ