2013-01-16 03:46:03
Φωτογραφία για ΙΟΒΕ: Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα
Ανοδικά κινήθηκε και τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, 5 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το Νοέμβριο, φθάνοντας στις 84,1 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η άνοδος του δείκτη προέρχεται από την ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των Κατασκευών, αλλά και από τη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα - παρά τις σημαντικές επιβαρύνσεις που επιφέρουν σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού - επενέργησε ως ένα βαθμό κατευναστικά στη διάχυτη αβεβαιότητα των οικονομικών μονάδων για την πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η απόφαση του Eurogoup για έγκριση της εκταμίευσης πόρων ύψους 49,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν στην οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2013, επιτρέπει την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τη συνέχιση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη μερική άρση της πιστωτικής ασφυξίας στην οικονομία
. Το πιο σημαντικό, όμως, όπως επισημαίνει ο ΙΟΒΕ, είναι ότι αίρεται η νομισματική αβεβαιότητα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, ενώ επιβεβαιώνεται εμφατικά η βούληση των εταίρων μας για κοινή συμπόρευση στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων της χώρας. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, αλλά και η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, επιβεβαιώνουν τη σταδιακή αντιστροφή του κλίματος και διεθνώς. Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι παρά τη βελτίωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς ο φόβος της ανεργίας είναι έντονος.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, εξέλιξη όμως που αντισταθμίζεται από βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης και τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποθεμάτων.

- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν αισθητά, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από τη βελτίωση των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση και των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση.

- στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.

- στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, όπως και οι προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται ελαφρά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας καταγράφουν αξιοσημείωτη βελτίωση. Από την άλλη πλευρά, τόσο η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, όσο και οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ελαφρά.

Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος σε Ευρωζώνη, σταθερότητα σε ΕΕ

Στην Ευρωζώνη το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει 1,3 μονάδες, κινούμενος στις 87,0, ενώ στην ΕΕ παρέμεινε σχετικά σταθερό (+0,3), στις 88,4 μονάδες, απέχοντας αρκετά ακόμα από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Σε επίπεδο τομέων στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται από όλους τους τομείς, εκτός Λιανεμπορίου, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βελτιώνεται μόνο οριακά. Στην ΕΕ, η άνοδος του δείκτη σε Βιομηχανία και Κατασκευές αντισταθμίζεται από τη μείωση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. Από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ΕΕ δεν μεταβάλλεται από τα επίπεδα Νοεμβρίου.

Στη Βιομηχανία, ο δείκτης κλίματος ενισχύεται για δεύτερο κατά σειρά μήνα στην ΕΕ (+1,4) και την Ευρωζώνη (+0,6), ενώ στις Υπηρεσίες, το κλίμα βελτιώνεται στην Ευρωζώνη (+2,1), αλλά επιδεινώνεται στην ΕΕ (-2,3). Στο Λιανικό Εμπόριο, ο αντίστοιχος δείκτης υποχωρεί κατά μία μονάδα σε αμφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ αντίθετα στις Κατασκευές καταγράφεται αντίστοιχη βελτίωση και στις δύο ζώνες. Τέλος, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ανακάμπτει οριακά στην Ευρωζώνη (+0,4), παραμένοντας αμετάβλητος στην ΕΕ (-0,3). Οι καταναλωτές και στις δύο ζώνες προβαίνουν σε ευμενέστερες προβλέψεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, με τις προβλέψεις όμως για την εξέλιξη της ανεργίας να επιδεινώνονται, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ