2013-01-16 04:08:03
Φωτογραφία για Πόλεμος για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές
Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του εμπορικού κόσμου, οδηγείται η διαβούλευση για τον νέο Αγορανομικό Κώδικα και ιδιαίτερα για τις ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους όλων των φορέων, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης κατηγόρησε τον υπουργό, Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Αθ. Σκορδά ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η φραστική επίθεση συνοδεύτηκε με την αποχώρηση από τη σύσκεψη πριν από την ολοκλήρωσή της, του προέδρου της ΕΣΕΕ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα κριθεί από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου "χρειάζονται 151 ψήφοι για να ψηφιστεί από τη Βουλή".


Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κορκίδης, αύριο θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, με την οποία θα δηλώνει ότι υποχρεώνεται σε παραίτηση από την προεδρία της ΕΣΕΕ με την πολιτική του υπουργείου που στηρίζεται σε προσχηματικές διαβουλεύσεις για να περάσει όσα εξαρχής έχει σχεδιάσει.

Μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ στη συνάντηση είναι να λειτουργήσουν δοκιμαστικά τα καταστήματα 7 Κυριακές μέχρι τον Οκτώβριο κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο μεταξύ ο χειρισμός του θέματος των Κυριακών από το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση των εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος τους κ. Βασιλόπουλος εξερχόμενος της σύσκεψης είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος εκτιμά, όπως είπε, ότι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στη συνέχεια. Ο ίδιος πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει «οι επιπτώσεις από τις λάθος πολιτικές που δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο είναι πιο καταστροφικές". Ο κ. Μακρής από τον ΣΕΛΠΕ επεσήμανε ότι η πορεία της αγοράς όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα την έχει φέρει σε αδιέξοδο, σημειώνοντας «περιμένουμε από το υπουργείο να νομοθετήσει προς όφελος του καταναλωτή».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η προτεινόμενη ρύθμιση θα φέρει αύξηση της απασχόλησης και τόνωση της αγοράς. Οι ίδιοι επικαλούμενοι στοιχεία του ΟΟΣΑ αλλά και της απελευθέρωσης του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων το 2005 σημειώνουν ότι υπήρξε αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 13,5% όταν το 2004, την χρονιά όπου πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες η αύξηση ήταν 7%. Σύμφωνα με τους ίδιους και με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ όπου υπάρχει διεύρυνση υπάρχει θετική επίπτωση στην απασχόληση κατά 1,5-3% και πτώση των τιμών κατά 2,5%.Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θανάσης Σκορδάς μετά τη σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για τον αγορανομικό κώδικα, δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει τα λουκέτα και την ανεργία έχει καταθέσει μία πρόταση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της αγορανομικής νομοθεσίας για μια πιο σύγχρονη λειτουργία της αγοράς. Σήμερα κάναμε μια συμπερασματική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αξιολογώντας κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Κατόπιν θα συζητήσουμε με τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η κατάθεση σχετικού σχεδίου Νόμου στη Βουλή». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γατίσια μάτια
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γατίσια μάτια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ