2012-03-27 15:26:08
Φωτογραφία για Τι αλλάζει ο νέος οικοδομικός κανονισμός στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Εάν ανατρέξει κανείς στις διατάξεις των προηγούμενων οικοδομικών κανονισμών του 1955,του 1973 και του 1985, θα διακρίνει τον προσδιορισμό της δόμησης στην μικρή ατομική ιδιοκτησία, στα μικρά οικόπεδα, χωρίς να δημιουργείται παράλληλα ένα πλαίσιο διαχείρισης της δόμησης σε μεγαλύτερη κλίμακα. Έτσι, ενώ στις ευρωπαϊκές πόλεις συναντάμε το αποτέλεσμα μιας ενιαίας ογκοπλαστικής ανάπτυξης και μορφολόγησης ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου ή και πολλών οικοδομικών τετραγώνων, με όλα τα θετικά στοιχεία του σχεδιασμού αυτού προς όφελος των χρηστών και της πόλης, οι ελληνικές πόλεις παρουσιάζουν μια εικόνα που είναι απόρροια του κατακερματισμού και της μικρής ιδιοκτησίας -όπου καμιά οικοδομή δεν είναι ίδια με την άλλη- και μία χαοτική άμορφη σύνθεση.

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το νέο οικοδομικό κανονισμό,ιδρύεται ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεως αυθαιρέτων που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές υπό την ευθύνη του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης και την εποπτεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος.


Ευαίσθητες περιοχές θεωρούνται:ο κοινόχρηστος χώρος πόλης, η ζώνη ασφαλείας διεθνών, εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών οδών, το δημόσιο κτήμα, το δάσος, η δασική ή αναδασωτέα έκταση, ο αιγιαλός ή η ζώνη παραλίας, ο αρχαιολογικός χώρος, ο ιστορικός τόπος,ο ιστορικός διατηρητέος οικισμός, η περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους , ο παραδοσιακός οικισμός και το οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη και οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε κηρυγμένο διατηρητέο κτίριο.

Η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεως Αυθαιρέτων αναλαμβάνει την ευθύνη για την διενέργεια των αυτοψιών αυθαιρέτων, παρακολούθηση των κατεδαφίσεων, μέριμνα διαχείρισης μπαζών και εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Οι κατεδαφίσεις θα εκτελούνται με μηχανικά μέσα της ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεως αυθαιρέτων ή μισθωμένα μηχανικά μέσα. Το κόστος κατεδάφισης θα βαραίνει τον ιδιοκτήτη του εκάστοτε αυθαιρέτου. Εργαζόμενοι σε αυθαίρετες κατασκευές θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αυτόφωρο ενώ θα καταγγέλλονται και στον ασφαλιστικό τους φορέα. Όλα τα μηχανήματα θα κατάσχονται και τα έσοδα από την εκποίηση τους θα καταλήγουν στο πράσινο ταμείο.

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. υποχρεούται να παρέχει στην ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεως αυθαιρέτων αρχεία αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων για τον εντοπισμό αυθαιρέτων.Για το λόγο αυτό(αεροφωτογραφίες κ.α.),η ειδική υπηρεσία θα συνεργάζεται και με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.

Με την ανωτέρω τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, καθορίζονται οι όροι διαχείρισης και οι όροι αξιοποίησης του κτήματος Τατοίου στην Πάρνηθα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, ως φορέα διαχείρισης. Οι αρμοδιότητες του εν λόγω φορέα θα είναι η προστασία και η συντήρηση του κτήματος, η οικοδόμηση απαραίτητων εγκαταστάσεων και λειτουργία αναψυκτηρίου, εστιατορίου και ιππικού ομίλου ανάμεσα σε άλλα.

Ενισχύεται το προστατευτικό καθεστώς για άλση και πάρκα με δασική βλάστηση χάρη στην απαγόρευση που προβλέπει η τροπολογία για μεταβολή του κύριου περιορισμού τους. Ωστόσο, διαχωρίζονται τα άλση με δασική βλάστηση από τα ανθοκομικά άλση. Επιτρέπεται η εκτέλεση έργων εντός των αλσών που βελτιώνουν την αισθητική του τοπίου,όπως και η δυνατότητα να κατασκευάζονται εντός των πάρκων έργα μετρό και τραμ(και γραφείων μετρό και τραμ).

Ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός είναι σύντομος, δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες και ασάφειες και οδηγεί σε ασφαλείς ελέγχους. Οι αποτελεσματικοί έλεγχοι είναι καθοριστικής σημασίας διότι επιτρέπουν την δημιουργική και όχι φοβική ή κατασταλτική προσέγγιση κατά την παραγωγή των κτηρίων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ