2013-01-17 13:15:03
Φωτογραφία για Αχαΐα: Η εγκληματικότητα αυξάνεται... δραματικές οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό στην ΕΛ.ΑΣ.
Την ώρα που εγκληματικότητα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι πολίτες πραγματικά φοβούνται να κυκλοφορήσουν στο δρόμο ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, ιδιαίτερα δραματικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται σε έμψυχο δυναμικό στην τοπική ΕΛΑΣ με τις εκκλήσεις των συνδικαλιστών για την ενίσχυση του προσωπικού να είναι αλλεπάλληλες.

Την πραγματική κατάσταση έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο οι αριθμοί. Το PatrasTimes έχει στη διάθεσή του και παραθέτει συγκριτικά στοιχεία των αστυνομικών που υπηρετούσαν στην περιοχή την δεκαετία του 1980 με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια και πως έχουν διαμορφωθεί σήμερα σχεδόν 25 χρόνια αργότερα με τα ποσοστά να αναδεικνύουν ουσιαστικά το μεγάλο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το PatrasTimes, κατά την περίοδο 1983-1985 στον νομό Αχαΐας υπηρετούσαν συνολικά στην Αστυνομία Πόλεων και την Χωροφυλακή σχεδόν 1.400 άτομα και ο πληθυσμός τότε άγγιζε τις 275 χιλιάδες κατοίκους (με βάση την απογραφή του 1981). Πλέον μερικές δεκαετίες αργότερα, το 2013, ο πληθυσμός (απογραφή 2011) έχει αυξηθεί και έχει ξεπεράσει τις 310 χιλιάδες, όμως οι αστυνομικοί όσο πάνε και μειώνονται, με τον αριθμό τους να έχει «πέσει» μόλις στους 900.


Ουσιαστικά παρουσιάζεται δυσαναλογία, καθώς από τους αριθμούς εξάγεται το συμπέρασμα πως τότε ένας αστυνομικός αναλογούσε σε 197 κατοίκους ενώ πλέον αυτή τη στιγμή και πάλι ο ένας αστυνομικός αντιστοιχεί σε περισσότερους από 345 κατοίκους της Αχαΐας.

Τότε έβγαιναν δέκα περιπολικά σε κάθε βάρδια, πλέον μόλις τέσσερα

Πολύ σημαντικό για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά του τώρα με την δεκαετία του ’80, είναι στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το PatrasTimes για την Πάτρα και τα οποία αναφέρουν πως τότε η Αστυνομία Πόλεων έβγαζε σε κάθε βάρδια πέντε περιπολικά (της Άμεσης Δράσης) και από ένα τα πέντε περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα, δηλαδή περιπολούσαν ουσιαστικά δέκα οχήματα χωρίς σε αυτά να υπολογίζοντα οι μηχανές.

Πλέον οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και σε οχήματα έχει αναγκάσει την Α.Δ. Αχαΐας να περιορίζεται μόνο σε τέσσερα περιπολικά ανά βάρδια, δύο της Άμεσης Δράσης και δύο συνολικά από όλα τα Αστυνομικά Τμήματα.

Επτά συνταξιοδοτήσεις μόνο την περασμένη εβδομάδα

Να σημειωθεί πως οι αποχωρήσεις από τους κόλπους της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. είναι αθρόες, λόγω των πολλαπλών αλλαγών στο ασφαλιστικό τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ μόνο την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν επτά αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την τελευταία διετία οι συνταξιοδοτήσεις στην Αχαΐα ξεπέρασαν τις 300.

«Πρόκειται για δραματική αποξήλωση του έμψυχου δυναμικού της τοπικής ΕΛ.ΑΣ, την ώρα που το έγκλημα καλπάζει. Αν συνυπολογίσουμε και τις ελλείψεις που προγενέστερα αντιμετώπιζε η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, τότε συμπεραίνουμε ότι τα κενά της υπερβαίνουν τα 500 άτομα» ανέφερε στο PatrasTimes ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας και μέλος της ΠΟΑΣΥ Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

Να σημειωθεί πως για το 2012 αυτό που «εισέπραξε» η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας ως ενίσχυση, για τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζει, ήταν να ενισχυθεί μόνο με πέντε άτομα στις τακτικές και άλλα 5 στις έκτακτες μεταθέσεις.

Την ώρα που ληστές, κλέφτες, και εν γένει άτομα με παραβατική συμπεριφορά, «αλωνίζουν», με την εγκληματικότητα να «καλπάζει» και τα νέας μορφής εγκλήματα (όπως ληστείες μαζί με βιασμούς) να εμφανίζονται σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα, τα νέα όπλα που χρησιμοποιούνται να ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων αστυνομικών (105 νεκροί και πάνω από 1.500 τραυματίες τα τελευταία χρόνια), η τοπική ΕΛ.ΑΣ εμφανίζεται παροπλισμένη και από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής.

Κατασπατάληση δύναμης σε αλλότρια καθήκοντα

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι πως αρκετοί από τους αστυνομικούς που υπηρετούν είναι επιφορτισμένοι με αλλότρια καθήκοντα, κατασπαταλώντας έτσι τη δύναμη που θα έπρεπε να είναι για την πρόληψη και προστασία των πολιτών και κυρίως για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας. Αλλότρια καθήκοντα όπως η αποστολή αστυνομικής δύναμης στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο, ή την έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Να μην ξεχνάμε βέβαια τα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα, όπως της Χαλανδρίτσας, της Κάτω Αχαΐας, των Καλαβρύτων και της Κλειτορίας, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε ένα αστυνομικό να στείλουν σε μια κλοπή, διάρρηξη ή κάτι πιο σοβαρό, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ένας μόλις υπάλληλος καλύπτει βάρδια ή και περιπολία (κυρίως απόγευμα και βράδυ).

«Η ασφάλεια του πολίτη, μάλλον δεν είναι προτεραιότητα»

Οι αστυνομικοί, καλούν την πολιτική και τη φυσική ηγεσία να ενισχύσει άμεσα το νομό με προσωπικό, καθώς η «αφαίμαξη» των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής είναι μεγάλη. Όπως τόνισε στο PatrasTimes ο κ. Κωνσταντόπουλος «σε μια εποχή που η εγκληματικότητα χτυπά κόκκινο θα περίμενε κανείς ότι η πολιτεία θα έδινε στον Έλληνα αστυνομικό όλα τα εχέγγυα εκείνα για να την αντιμετωπίσει. Δυστυχώς όμως, κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποδυναμώσει την ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στους εγκληματίες».

Και κατέληξε: «Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, η ασφάλεια του πολίτη, μάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα γιατί διαφορετικά, δεν μπορεί να δικαιολογήσει κανείς την αδυναμία χορήγησης καυσίμων, ακόμα και απλών ανταλλακτικών για να φτάσουμε άμεσα στον πολίτη. Είναι αδιανόητο και φαντάζει τραγελαφικό να αποφασίζεται σε μια τέτοια περίοδο το πάγωμα των προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ. για το 2013 – 2014. Το έγκλημα κινείται με ταχύτητα φωτός και εμείς με τα συνήθη συγκοινωνιακά μέσα…».

patrastimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΣ στην Σούπερ Λίγκα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΣ στην Σούπερ Λίγκα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ