2013-01-20 17:11:02
Φωτογραφία για Ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο…
Το 2004 ο Χέρμπερτ Τσάπμαν ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος Βρετανός προπονητής όλων των εποχών. Πάνω από τους Σερ Ματ Μπάσμπι, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Μπιλ Σάνκλι, Μπομπ Πέισλι, Μπράιαν Κλαφ, Τζοκ Στιν, Σερ Αλφ Ράμσεϊ, Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, Μπιλ Νίκολσον, Ντον Ρέβι και πολλούς ακόμα που αξίζουν να είναι στη λίστα. Αρκετοί ίσως διαφωνήσουν με την επιλογή του Τσάπμαν ως του κορυφαίου προπονητή. Δεν έχει, όμως,  και τόση σημασία. Στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, η συμπερίληψη και μόνο στη λίστα με τους κορυφαίους προπονητές της Βρετανίας, είναι τεράστια τιμή. Ο Χέρμπερτ Τσάπμαν γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1878 (σαν χθες). Πέθανε στις 6 Ιανουαρίου του 1934, έχοντας, όμως, προλάβει να βάλει τη σφραγίδα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πρωτοπόρος

Ο Τσάπμαν είναι ο άνθρωπος που άνοιξε τους δρόμους για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο άνθρωπος που, με τις ιδέες και τη φαντασία του, δημιούργησε τις συνθήκες για την πρόοδο του αθλήματος
. Από το 1895 έως το 1907 αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες και στη συνέχεια έγινε προπονητής. Εργάστηκε στις Νορθάμπτον (1907-12), Λιντς (1912-19), Χάντερσφιλντ (1921-25) και Άρσεναλ (1925-34). Με τους «κανονιέρηδες» κέρδισε τρία πρωταθλήματα και ένα κύπελλο στην Αγγλία. Μιλάμε για την πρώτη ομάδα που κέρδισε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (1924-25-26). Κέρδισε και ένα κύπελλο το 1922, ενώ έχει να επιδείξει και πολλές δεύτερες και τρίτες θέσεις και χαμένους τελικούς μέχρι και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο αρχιτέκτονας της ομάδας αυτής ήταν ο Χέρμπερτ Τσάπμαν. Ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας και της Άρσεναλ, ο πραγματικός πρωτοπόρος του ποδοσφαίρου, ο μέγιστος Χέρμπερτ Τσάπμαν.

Ο πρωτοπόρος Βρετανός προπονητής,

που «είδε» πολύ πιο μπροστά από την εποχή του

Το σύστημα WM

Ελάχιστοι προπονητές έχουν την τύχη και την τιμή να έχουν… κατοχυρωμένο στο όνομά τους ένα σύστημα ποδοσφαίρου. Ο Τσάπμαν είναι ένας από αυτούς. Το σύστημα WM ή με σημερινούς όρους το 3-4-3 ήταν δική του ιδέα και έμπνευση. Όταν οι άλλες ομάδες είχαν σύστημα 2-3-5, ο Τσάπμαν έβαλε σε εφαρμογή ένα περίεργο για την εποχή σχήμα, που τελικά κατέκτησε τον κόσμο και φυσικά οδήγησε στη σημερινή μορφή του αθλήματος.

Δικές του «εφευρέσεις» το 3-4-3, το σκάουτινγκ,

οι αριθμοί στις φανέλες, το πρέσινγκ στο γήπεδο

Οι καινοτομίες του

Ο πρώτος που εφάρμοσε τις παγίδες με το οφ σάιντ, εκμεταλλευόμενος τον νέο τότε κανονισμό τού οφ σάιντ. Εφάρμοσε συστήματα με ακραίους φουλμπάκ, με τους εξτρέμ που έχουν τη σημερινή χρησιμότητα στο παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Ήταν ο πρώτος που έβαλε στο παιχνίδι την πίεση στην μπάλα, τη γρήγορη αντεπίθεση. Σε μια εποχή που τα συστήματα στο ποδόσφαιρο ήταν σε νηπιακό στάδιο, ο Τσάπμαν οραματίστηκε το άθλημα και το οδήγησε σε μονοπάτια που κανένας δεν είχε σκεφτεί ότι υπάρχουν.

Ο Τσάπμαν υπήρξε στην ουσία ο πρώτος μάνατζερ με τη σημερινή έννοια του όρου. Απαιτούσε να έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ομάδας. Έκανε ασκήσεις τακτικής και πρώτος αυτός έφερε στο ποδόσφαιρο φυσιοθεραπευτές, μασέρ και γενικότερα την έννοια της φυσικής κατάστασης. Έκανε το σκάουτινγκ ποδοσφαιριστών αλλά και αντιπάλων, κανόνα. Ακόμα και τα νούμερα που βλέπουμε μέχρι σήμερα στις φανέλες, εκείνος τα πρωτοεφάρμοσε στις ομάδες του. Διότι θεωρούσε πως αν η κάθε θέση είχε έναν συγκεκριμένο αριθμό στη φανέλα, θα ήταν πιο εύκολο για τους παίκτες να ξέρουν πού βρίσκεται κάθε συμπαίκτης τους στον αγωνιστικό χώρο αν διέκριναν τον αριθμό στη φανέλα του. Και σε αντίθεση με τους Βρετανούς της εποχής, που δε συζητούσαν καν για την ανωτερότητα του ποδοσφαίρου τους, παρακολουθούσε διεθνές ποδόσφαιρο! Έβλεπε την ομάδα θαύμα της εποχής του, την περίφημη "Βούντερτιμ", την αυστριακή εθνική ομάδα και αναγνώριζε την αξία της. Ό,τι καλό έβλεπε στο εξωτερικό, προσπαθούσε να το εφαρμόσει και σχεδόν πάντα το κατάφερνε καλύτερα. Και οραματίστηκε πρώτος την ύπαρξη ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ακόμα και για την προσθήκη προβολέων για τις βραδινές προπονήσεις της Άρσεναλ, ο Τσάπμαν είναι υπεύθυνος.

Ο θάνατός του

Ο Τσάπμαν γιόρτασε την Πρωτοχρονιά του 1934 στο Λονδίνο, πριν ταξιδέψει βόρεια για να δει το παιχνίδι Μπάρι - Νοτς Κάουντι, μέσα στα πλαίσια του σκάουτινγκ που ο ίδιος είχε εφαρμόσει. Την επόμενη ημέρα ταξίδεψε στη γενέτειρά του (Γιορκσάιαρ) για να παρακολουθήσει τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, που θα ήταν η επόμενη αντίπαλος της ομάδας του, Άρσεναλ. Γύρισε στο Λονδίνο, είχε αρπάξει μιαν αρρώστια στον δρόμο, αλλά ήταν καλά για να μπορέσει να παρακολουθήσει την 3η ομάδα της Άρσεναλ (!) που αγωνίστηκε κόντρα στην Γκίλντφορντ Σίτι. Η κατάστασή του χειροτέρεψε ξαφνικά, είχε πλέον πνευμονία. Πέθανε στις 6 Ιανουαρίου, στο σπίτι του, στο Χέντον. Ο Τσάπμαν άφησε πίσω του γυναίκα, την Άνι, δύο γιους, τον Μπρους και τον Κεν, και δύο κόρες, τη Μόλι και την Τζόις. Αυτές ήταν οι τελευταίες μέρες του Τσάπμαν. Έντονες, γεμάτες ταξίδια και αφιερωμένες 100% στο ποδόσφαιρο. Ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, ενδεικτικό της τελειομανίας του Χέρμπερτ Τσάπμαν.

 Με την Άρσεναλ, που κατέκτησε το FA Cup.
sigmalive
tosokaki.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ατρόμητος - Πλατανιάς 1-0
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ατρόμητος - Πλατανιάς 1-0
Δεν κόλλησε ποτέ…
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δεν "κόλλησε" ποτέ…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ