2013-01-21 21:46:56
Φωτογραφία για Η μεγάλη αβεβαιότητα για την Ελλάδα έχει αρθεί, λέει η Morgan Stanley
Επιβραδύνεται η ύφεση

 

Υποχώρηση της βαθιάς αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της στο ευρώ και κατ' επέκταση άρση των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν, βλέπει ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος Morgan Stanley, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την οικονομική σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ο οίκος καταγράφει σειρά θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, όπως τα σημάδια ότι η ύφεση επιβραδύνεται και η ανταγωνιστικότητα αποκαθίσταται.

Η επίσημη στήριξη από τους εταίρους έχει μετατραπεί σε «ημιμόνιμη» λέει χαρακτηριστικά, αναφέροντας ωστόσο και τους κινδύνους που εξακολουθούν να απειλούν το πρόγραμμα.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει ο οίκος σε έκθεση για τους πελάτες του, θα προκύψει από τη σταδιακή υποχώρηση και εξάλειψη τεσσάρων σοκ: της πιστωτικής ασφυξίας, της δημοσιονομικής λιτότητας, των διαρθρωτικών αλλαγών και των ανησυχιών για έξοδο από το ευρώ.


«Πιστεύουμε», αναφέρει η έκθεση όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική ειδησεογραφική πύλη Business Insider, «ότι οι επενδυτές υποεκτιμούν την επίπτωση της μεγάλης αβεβαιότητας που ασκήθηκε, λόγω αυτών των σοκ, στην οικονομική δραστηριότητα και τα δημόσια οικονομικά.

Οι θετικές εξελίξεις συνοψίζονται στα εξής, σύμφωνα με την έκθεση:

«Πρώτον, στον περιορισμό της ύφεσης. Η ανάκαμψη δεν έχει αρχίσει ακόμη, αλλά τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα είναι λιγότερο άσχημα, καθώς τα σοκ που έπληξαν την οικονομία, περιλαμβανομένων των ανησυχιών για έξοδο από το ευρώ, υποχωρούν.

Μπορεί μεν η ύφεση να προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί στο 4,5% περίπου το 2013, εντούτοις, σημειώνει, υπάρχουν πλέον ενδείξεις πως η οικονομία συρρικνώνεται με πολύ βραδύτερο ρυθμό.

Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

«Η ψαλίδα στην ανταγωνιστικότητα κλείνει: το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω και συνεπώς δεν υφίσταται το κίνητρο να εξέλθει η Ελλάδα από το ευρώ για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της» σημειώνεται στην έκθεση.

«Το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει σχεδόν επιτευχθεί: αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα και θα το διατηρήσει στη συνέχεια. Θα είναι πιθανόν μικρό το 2013, αλλά θα αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια στο 3% του ΑΕΠ».

Η ανάπτυξη, εκτιμά η Morgan Stanley, θα μπορούσε να προέλθει εάν σταδιακά μεταβληθούν οι πιστωτικές συνθήκες, υποχωρήσουν οι πολιτικές λιτότητας, προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περιοριστούν καταλυτικά οι ανησυχίες για έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ.

Ημιμόνιμη πλέον η στήριξη των εταίρων

Την ίδια ώρα, αναφέρει η έκθεση, η «προσωρινή» επίσημη στήριξη από τους εταίρους της δείχνει να μετατρέπεται σε «ημιμόνιμη», καθώς βελτιώνεται η βούληση για την διατήρηση της χώρας εντός της ευρωζώνης.

Οι επίσημοι πιστωτές, προστίθεται στην έκθεση, ενδέχεται να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, όπως για παράδειγμα τη χαμηλότερη συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων ή και επιπλέον μειώσεις του επιτοκίου στα ελληνικά δάνεια, ενώ ένα «κούρεμα» των επίσημων δανείων αν το πρόγραμμα προχωρεί ικανοποιητικά, δεν αποκλείεται να λάβει χώρα όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, στα ρίσκα που παραμένουν για την εφαρμογή του προγράμματος ο διεθνής Οίκος αναφέρει την αποδυνάμωση της κυβέρνησης συνασπισμού και την επιδείνωση της δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της χώρας, εξελίξεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν την πολιτική και κοινωνική υποστήριξη στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ