2013-01-28 09:06:03
Φωτογραφία για Απέρριψε την ιρλανδική πρόταση για την αναχρηματοδότηση η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε την προτιμώμενη επιλογή της Ιρλανδίας για την αναχρηματοδότηση των... υποσχετικών προς τις τράπεζες της χώρας ωστόσο οι συνομιλίες για μια πιο περίπλοκη συμφωνία συνεχίζονται, δηλώνει κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswiires.

Η ιρλανδική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την ΕΚΤ να συμφωνήσει να παρατείνει τους όρους της αναχρηματοδότησης σε περίπου 31 δισ. ευρώ της υποσχετικής προς τις Anglo Irish Bank Corp. και Irish Nationwide Building Society. Οι δύο τράπεζες έχουν πλέον συγχωνευθεί σε έναν κοινό οργανισμό, την Irish Bank Resolution Corp. (IBRC).

Η Ιρλανδία θέλει να πετύχει μια συμφωνία πριν την επόμενη πληρωμή περίπου 3,1 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Μια συμφωνία για την παράταση στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών στα 30 ή 40 χρόνια θα βοηθούσε τη χώρα να διασφαλίσει την επιστροφή της στις αγορές με την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.


Ωστόσο, η ΕΚΤ απέρριψε την αρχική πρόταση των ιρλανδικών αρχών για την αναχρηματοδότηση και επέκταση του προγράμματος αποπληρωμής στην υποσχετική μέσω ενός μακροπρόθεσμου δανείου στην IBRC από την ιρλανδική κεντρική τράπεζα καθώς αυτό θεωρήθηκε ότι θα αποτελούσε παραβίαση του καταστατικού της ΕΚΤ που απαγορεύει τον απευθείας δανεισμό σε κυβερνήσεις, όπως αναφέρει η πηγή προσθέτοντας ότι "μια πολύ πιο περίπλοκη" συμφωνία παραμένει υπό συζήτηση.

"Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι πια στο τραπέζι. Τώρα θα πρέπει να βρεθεί ένας πολύ πιο πολύπλοκος τρόπος από ένα απευθείας δάνειο διάρκειας 40 ετών όπως ήθελε η Ιρλανδία", δηλώνει ο αξιωματούχος στο πρακτορείο. "Θέλουν να το επεκτείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Θέλουν να επεκτείνουν τις αποπληρωμές στα 20, 30, 40 χρόνια. Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία θα πρέπει πλέον πιθανότατα να περιλαμβάνει την καθυστέρηση των πληρωμών".

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σημείωσε ότι υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ΕΚΤ.

Συνολικά, η Ιρλανδία διοχέτευσε 64 δισ. ευρώ – περίπου το 40% του ΑΕΠ – για να διασώσει από την κατάρρευση το τραπεζικό της σύστημα.

Μόνο στις Anglo Irish και Irish Nationwide οι ιρλανδικές αρχές διοχέτευσαν περίπου 31 δισ. ευρώ μέσω υποσχετικών, καθώς δεν διέθεταν τα αναγκαία κεφάλαια εκείνη την εποχή. Η ιρλανδική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποπληρώσει την υποσχετική σε διάστημα 10 ετών κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ