2013-01-29 19:47:03
Φωτογραφία για Κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή από τον Γ. Δημαρά και τον Γ. Αβραμίδη
από το Γραφείο Τύπου

Οι ερωτήσεις που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών και βουλευτής Β' Αθήνας κ. Γιάννης Δημαράς και ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Γαβριήλ Αβραμίδης.

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: « Δυσμενής αλλαγή των χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, κατηγορίας ασφαλισμένων με 37ετία, χωρίς πρόβλεψη μεταβατικής ρύθμισης».

Κύριε Υπουργέ,

το νέο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (μεσοπρόθεσμο,3ο μνημόνιο κλπ), περιέχουν μια κατάφωρη αδικία για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι την 31/12/2010 είχαν πάνω από 10.500 ένσημα, και προσδοκούσαν, στο άμεσο μέλλον να λάβουν σύνταξη με 37 χρόνια εργασίας και πραγματικής ασφάλισης, χωρίς πλασματικά έτη και εξαγορά της στρατιωτικής θητείας.

Στο ν. 3863/2010 ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εφόσον έχουν συμπληρώσει το 2010 37 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης ή 11.100 ημέρες εργασίας. Όσοι το 2010 έχουν συμπληρώσει 35 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης ή 10.500 ημέρες εργασίας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 58ου έτους ηλικίας τους.


Στις 18 (!) Ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που έχουν υποβληθεί για το ίδιο θέμα προς το Υπουργείο σας (λόγω αρμοδιότητας) από το 2010, απαντώντας, ουσιαστικά αναγνωρίζετε την αδικία που υφίστανται εργαζόμενοι με 37ετή ασφαλιστικό βίο και αναφέρετε ότι εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθεστώς συνταξιοδότησης με 37 έτη, για την κατηγορία των ασφαλισμένων που μέχρι 31/12/2010 είχαν συμπληρώσει πάνω από 10.500 ένσημα, όπως είχε προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη και παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν σκέψεις διορθωτικής νομοθετικής μεταβατικής ρύθμισης, προς άρση της καταφανούς αυτής αδικίας, ώστε να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι ασφαλισμένοι εκείνοι που, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας, συμπληρώνουν 37 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης μέχρι και το 2012.

Με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ως άνω νόμου, ανατρέπεται ο προγραμματισμός που εύλογα είχαν κάνει αυτοί οι ασφαλισμένοι σχετικά με τον χρόνο συνταξιοδότησής τους και οι ασφαλισμένοι που εμπίπτουν στην ανωτέρω κατηγορία, καλούνται να παραμείνουν στην εργασία τους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο, υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να προσεγγίσει την πενταετία.

Με βάση τα παραπάνω, καλείστε να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα :

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προχωρήσετε, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου;

- Προτίθεσθε να επανεξετάσετε τις δυνατότητες σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να θεμελιώνουν

συνταξιοδοτικό με τη συμπλήρωση 35 ετών πραγματικής ασφάλισης και όσοι ασφαλισμένοι μέχρι

31/12/2010 συμπληρώσαν 10.500 ένσημα;

- Για ποιο λόγο δεν υπήρξε πρόβλεψη μεταβατικού σταδίου για τη συγκεκριμένη κατηγορία

ασφαλισμένων;

Αθήνα 29 / 1 / 2013

Αρ.Πρωτ. 6438/29-1-2013 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με δημοσίευμα της Τούρκικης εφημερίδας «Radikal», μια άγνωστη τουρκική οργάνωση φέρεται να έχει δολοφονήσει πρόσφατα, δύο ανυπεράσπιστες Ελληνίδες Χριστιανές μεγάλης ηλικίας στη συνοικία Samatya της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Χριστιανική μειονότητα της Πόλης.

Επισημαίνεται ότι, Χριστιανοί κάτοικοι των περιοχών Kurtulus Ferikoy και Samatya, έχουν παραπονεθεί επανειλημμένα για βίαιες και εγκληματικές ενέργειες τούρκων παρακρατικών, όπως το σφράγισμα με έγχρωμες σφραγίδες των θυρών των οικιών των Ελληνικής και Κουρδικής καταγωγής κατοίκων, ώστε να ξεχωρίζουν από τις οικίες των Τούρκων μουσουλμάνων και να γίνονται στόχοι εγκληματιών, μελών, άγνωστης τουρκικής οργάνωσης.

Τα γεγονότα αυτά, παραπέμπουν στα γεγονότα του πογκρόμ του Σεπτεμβρίου 1955 και δικαιολογημένα

έχουν σκορπίσει τον φόβο στους ελάχιστους εναπομείναντες Έλληνες Χριστιανούς στην Κωνσταντινούπολη

και στους εδώ συγγενείς τους.

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

- Είναι σε γνώση του Υπουργείου σας τα θλιβερά αυτά γεγονότα ; Εάν ναι, ποιες ενέργειες έχουν γίνει

για την διασφάλιση της ασφάλειας του Ελληνοχριστιανικού ποιμνίου της Κωνσταντινούπολης ;

- Συνεργάζεται το Υπουργείο σας με τις Διπλωματικές και τις τοπικές αρχές της Πόλης ώστε

να μηδενισθούν οι εγκληματικές ενέργειες όπως αυτές περιγράφονται παραπάνω ;

Αθήνα 29/1/2013

Αρ. Πρωτ. 6437/29-1-2013

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

άναυδη και εξοργισμένη είναι η κοινή γνώμη και οι αποταμιευτές του Τ.Τ, με τα όσα αποκαλύπτονται στον Τύπο και καταγγέλλονται και από την Ένωση Μετόχων του ιδρύματος (ΤΤ), για τις αδιαφανείς διαδικασίες και τις «ύποπτες» δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στην Τράπεζα, το τελευταίο διάστημα.

Πανθομολογούμενο και καταγγελλόμενο επίσης είναι το γεγονός της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, με χορηγίες και θαλασσοδάνεια, από τις απελθούσες διοικήσεις του Τ.Τ, με την σιωπηρή συγκατάθεση του Υπουργείου Οικονομικών και των κυβερνήσεων της τελευταίας 5ετίας και με ποιό χαρακτηριστικές, τις «χρυσές» χορηγίες για την οργάνωση πολυδάπανων συνεδρίων με αντικείμενό τους την «Πράσινη Ανάπτυξη» και η εμπλοκή του με επενδύσεις στην εταιρεία «Post Green Bank», όπως μας πληροφορεί σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «ΤΟ ΧΩΝΙ» της Κυριακής 27/1/2013, σελ 26.

Παράλληλα, ερευνητέα παραμένει η τύχη του ομολογιακού δανείου ύψους ενενήντα οκτώ εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει πρόσφατα, εταιρεία του υπόδικου τραπεζίτη της PROTON BANK.

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ :

- Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τα καταγγελλόμενα από τους Μετόχους

του Τ.Τ και τα σχετικά δημοσιεύματα για την ύποπτη και σπάταλη διαχείριση της Τράπεζας ;

- Ποια η σκοπιμότητα του διαχωρισμού του Τ.Τ σε υγιές (καλό) και μη υγιές (κακό), λίγο πριν το

ξεπούλημά του σε Ιδιώτη ;

- Σε τι ποσά και προς ποιους φορείς και εταιρείες με έδρα την Ελλάδα ή το εξωτερικό, αναλυτικά,

ανέρχονται οι πάσης φύσεως χορηγίες του Ταχ.Ταμιευτηρίου POSTBANK, τα τελευταία πέντε (5) έτη ;

- Έχουν τηρηθεί ορθά οι σχετικές διαδικασίες δανειοδότησης προς την εταιρεία Alapis ΑΕΒΕΕ,

όπως αυτές ορίζονται θεσμικά από το Τραπεζικό λειτουργικό σύστημα ; Εάν ναι, έναντι ποίων

εγγυήσεων δόθηκε το δάνειο των 98 εκατομ. Ευρώ; Έχει αποπληρωθεί μέρος αυτού ή συνολικά ;

Αθήνα 29/01/2013

Αρ. Πρωτ. 6436/29-1-2013

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ