2013-01-31 13:43:03
Φωτογραφία για 31 Γενάρη η Λέσβος φωνάζει: κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο
Κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα των Σωματείων και των Συλλόγων ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Η δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει στόχο την παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση του. Με τον νέο οργανισμό, το νοσοκομείο γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 1970! Καταστρέφεται ό,τι έχτισαν με πολύ κόπο και θυσίες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι αγώνες των νησιωτών. Συγκεκριμένα συγχωνεύονται κλινικές: (α) οι δύο παθολογικές και η πνευμονολογική, (β) οι δύο χειρουργικές κλινικές και η ουρολογική,(γ) η ΩΡΛ, η οφθαλμολογική και η νευροχειρουργική. Στη θέση τους δημιουργούνται δυσλειτουργικές κλινικές "τέρατα", με ανομοιογενή επιστημονικά αντικείμενα. Kαταργούνται οι συγχωνευμένες κλινικές και τμήματα που λειτουργούν, όπως το ογκολογικό- αιματολογικό και δεν αναφέρονται στον οργανισμό. Προβλέπεται ένας (!) νευροχειρουργός, που προφανώς δε μπορεί μόνος του να στηρίξει τη λειτουργία του τμήματος. Συγχωνεύονται τμήματα του εργαστηριακού τομέα: Το μικροβιολογικό με το βιοχημικό, η αιμοδοσία με το αιματολογικό, το παθολογοανατομικό με το κυτταρολογικό. Προβλέπεται Τμήμα Επειγόντων χωρίς θέσεις γιατρών!


Ο νέος οργανισμός σχεδιάστηκε με στόχο, στην πορεία του χρόνου, με τις συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις και πιθανά απολύσεις προσωπικού, να μειωθούν οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού και κατ' επέκταση οι νοσοκομειακές κλίνες. Η εργασία θα εντατικοποιηθεί με κίνδυνο για ιατρικά και νοσηλευτικά λάθη! Με τις συνεχείς περικοπές στα κονδύλια για εφημερίες στερούν απαραίτητους ειδικευμένους γιατρούς από την ενεργό εφημερία και ανοίγουν τον δρόμο στην «εφημερία τομέα»: Ο παθολόγος θα καλείται για τα πνευμονολογικά περιστατικά και ο ΩΡΛ για τα οφθαλμολογικά. Το τμήμα προμηθειών, η καθαριότητα, η φύλαξη, η σίτιση, νοσοκομειακές κλίνες κτλ. χαρίζονται στον ιδιωτικό τομέα για να κερδοσκοπεί σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας. Η διασύνδεση με το Νοσοκομείο Λήμνου θα οξύνει τα προβλήματα λειτουργίας και στα δύο νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μικρό υποβαθμισμένο και μισο-ιδιωτικοποιημένο νοσοκομείο με λίγους γιατρούς και νοσηλευτές , που δεν θα ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες – λόγω της οικονομικής κρίσης – υγειονομικές ανάγκες του τόπου.

Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας χρεοκοπημένος οργανισμός, που παραμένει υποστελεχωμένος, λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών προς τους ιδιώτες γιατρούς και αδυνατεί να παρέχει στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα χρέη του προς τα φαρμακεία, τους γιατρούς και τα δημόσια νοσοκομεία αναγκάζουν καθημερινά τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους, για υπηρεσίες που έπρεπε να καλύπτει το κράτος. Οι συνεχείς αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη και η ανεξέλεκτη προώθηση των πιο φθηνών γενοσήμων, αυξάνει το κόστος του φαρμάκου για τον πολίτη ενώ ρίχνει την ποιότητα του. Περικόπτονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και αφήνονται να λειτουργήσουν στηριζόμενα στα χαράτσια των 5 ευρώ και στην πληρωμή πανάκριβων νοσηλίων (ΚΕΝ) από τους ανασφάλιστους.

Όλα αυτά την στιγμή που λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι πλέον ανασφάλιστος. Μπροστά μας εξελίσσεται μια πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή που σύντομα θα οδηγήσει σε μείωση του μέσου όρου ζωής. Υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ που προτιμούν να διασώσουν τις τράπεζες και τους τοκογλύφους παρά την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Είναι η ίδια πολιτική που οδηγεί σε συρρίκνωση των μισθών, σε κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε "απελευθέρωση" των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και σε διαθεσιμότητες - απολύσεις στο δημόσιο. Είναι η πολιτική που οδήγησε στο τερατώδη δήμο Λέσβου, που κλείνει την Εφορία Καλλονής και τη Γραμματεία Αιγαίου, που συγχωνεύει σχολεία και αδιαφορεί για την μεταφορά των μαθητών, που θέτει σε "διαθεσιμότητα" υπαλλήλους και οδηγεί σε αδιέξοδο τη λειτουργία του Δήμου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Υπάρχει άλλος δρόμος, που βάζει τις ανάγκες της κοινωνίας πάνω από τις απαιτήσεις των τοκογλύφων και της τρόικας. Καλούμαι το λεσβιακό λαό, τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους ασθενών σε μαζικό συλλογικό αγώνα. Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική αυτή.

Να αποσυρθει ο οργανισμος συρρικνωσης του νοσοκομειου μυτιληνης

Aξιοπρεπεις συνθηκες εργασιας στους γιατρους και τους εργαζομενους στην υγεια 

Oχι στα χαρατσια – δημοσια, δωρεαν και υψηλης ποιοτητα υγεια για ολο το λαο

Aμεση χρηματοδοτηση του νοσοκομειου και των κεντρων υγειας για καλυψη των κοινωνικων αναγκων και ασφαλη εφημερευση. Προσληψεις μονιμου ιατρικου, νοσηλευτικου και διοικητικου προσωπικου

Oλοι στο παλλεσβιακο συλλαλητηριο για την υγεια 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 6μμ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις: Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Ε.Λ.Μ.Ε., Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου, Εργαζόμενοι ΟΤΕ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΕΣΗΕΠΗΝ (Ένωση Συντακτών), Σύλλογος Εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου, Σύλλογος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σύλλογος Καρκινοπαθών, Σύλλογος Αντιμετώπισης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας, Σύλλογος Πασχόντων από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, Φοιτητικοί Σύλλογοι (Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας)

lesvosnews.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ