2013-02-08 08:54:14
Φωτογραφία για ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ (VIDEO)
Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» και «εμπαιγμό» τα όσα ανακοινώθηκαν και τις επόμενες ημέρες αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην ουσία, όπως τονίζουν οι αγρότες στα μπλόκα, δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε από τις αρχικές τους διεκδικήσεις. Χθες, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κ. Τζέλας τόνισαν πως στην ουσία κανένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου δεν ικανοποιήθηκε.

Οι αγρότες της Νίκαιας αποφάσισαν να απευθύνουν κάλεσμα σε εκπροσώπους όλων των μπλόκων της χώρας, προκειμένου να συναντηθούν την Κυριακή το μεσημέρι και να αποφασίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, ενώ σκέφτονται και το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα, καθώς και να επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.


Επίσης, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη μία το μεσημέρι στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Συλλαλητήριο διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στο Άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, με πορεία στη συνέχεια προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, όπου πραγματοποιείται η έκθεση «Zωοτεχνία».

Χθες, ιδιοκτήτες ταξί, λεωφορειούχοι και εργαζόμενοι του νομού Ημαθίας που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στον κόμβο της Κουλούρας.

Ενισχύονται τα μπλόκα

Στο Νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί ενισχύεται διαρκώς τόσο από αγρότες που καταφθάνουν με τα τρακτέρ τους από Πέλλα και Πιερία, όσο και από πολίτες άλλων κλάδων της κοινωνίας, όπως οδηγούς ταξί και εμποροϋπαλλήλους.

Στις Σέρρες, οι αγρότες παραμένουν στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης και Σερρών-Προμαχώνα, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάρουν το δρόμο προς το παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα.

- Παρατεταγμένα παραμένουν τρακτέρ στον κόμβο των Κερδυλλίων παραπλεύρως της εθνικής οδούς Σερρών-Καβάλας, ενώ μια μικρότερη δύναμη αγροτών με τρακτέρ βρίσκεται έξω από το χωριό Ροδολίβος, του Δήμου Αμφιπόλεως.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το μπλόκο που έχει στηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού Καβάλας-Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, ενώ παρατεταγμένα συνεχίζουν να έχουν τα τρακτέρ τους στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στον φόρο προστιθέμενης αξίας, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αγρότες, παρά τη μείωση του ποσοστού επιστροφής από το 11% στο 6%, που αντιστοιχεί σε ποσό 250 εκατ. ευρώ, τελικά θα ωφεληθούν, καθώς θα προκύψει αδιάθετο ποσό, εξαιτίας απάτης που αποκαλύφθηκε μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων. Το αδιάθετο αυτό ποσό θα αναδιανεμηθεί στους αγρότες, ανεβάζοντας άτυπα το ποσοστό επιστροφής ακόμα και πάνω από το 8%.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποδείχθηκε από το 2012 από τους 292.000 δικαιούχους της επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, την «μερίδα του λέοντος», 244 εκατ. ευρώ καρπώθηκαν παράτυπα 37.000 αγρότες, προσκομίζοντας πιθανότατα πλασματικά τιμολόγια. Το αποτέλεσμα ήταν οι υπόλοιποι 255.000 δικαιούχοι να μοιραστούν το πόσο των 150 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το πετρέλαιο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι μέσα στον Φεβρουάριο οι αγρότες θα λάβουν 80 εκατ. ευρώ από την επιστροφή της πρώτης δόσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επόμενη δόση θα δοθεί το φθινόπωρο και αν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα διαμορφωθεί και αυτή στα 80 εκατ. και όχι στα 50 εκατ. ευρώ, που αρχικά είχε υπολογιστεί.

Προμήθευε με πούρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ