2013-02-08 09:21:02
Φωτογραφία για Έβρος: Τρία παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο
Εκτός σχολείου εδώ και ένα μήνα βρίσκονται τρία παιδιά από την Κοτρωνιά του δήμου Σουφλίου, επειδή η μεταφορά τους από το χωριό είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Μέχρι τα Χριστούγεννα οι τρεις μαθητές, που πηγαίνουν στο δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο, μεταφέρονταν με αυτοκίνητο ιδιώτη, μέσα από τον κακοτράχαλο δρόμο που συνδέει το χωριό με το Σουφλί, μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων, σε πολύ μεγάλο μέρος χωματόδρομου. Ο ιδιότης όμως, δεν πληρώθηκε και σταμάτησε τις διαδρομές με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έχουν πρόσβαση προς τη μάθηση. Η Κοτρωνιά είναι πολύ απομακρυσμένη και η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη ειδικά το χειμώνα καθώς ο χωμάτινος δρόμος, από τη βροχή και το χιόνι χαλάει σε πολλά σημεία. Στον οικισμό μένουν ελάχιστοι πόντιοι, τους οποίους εγκατέστησε εκεί το κράτος, όταν επέστρεψαν από πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Το πρόβλημα της απομόνωσης υπάρχει χρόνια και το επαναφέρει μετά και το θλιβερό γεγονός της απουσίας παιδιών από το σχολείο η παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Έβρου. Μάλιστα η αγωνιστική Συσπείρωση επιρρίπτει ευθύνες στο δήμαρχο Σουφλίου Βαγγέλη Πουλιλιό.


Ο κ. Πουλιλός μιλώντας στο thraki Νεα, τόνισε ότι δεν είναι δική του ευθύνη η μεταφορά των μαθητών, αλλά της περιφέρειας κι ότι ο ίδιος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση, προτείνοντας ακόμα και τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών στη μαθητική εστία που λειτουργεί στο Σουφλί.

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης αναφέρει χαρακτηριστικά:

Από τα Χριστούγεννα και μετά 3 μαθητές (ένα παιδί Δημοτικού που πήγαινε σχολείο στη Δαδιά, ένας στο Γυμνάσιο Σουφλίου και ένας στο Λύκειο Σουφλίου) δεν έρχονται σχολείο γιατί δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο να τους φέρει από τη Κοτρωνιά!!

Μέχρι τότε τα μετέφερε ιδιώτης από Δαδιά και λόγω του ότι δεν τον πλήρωσε ο Δήμος αρνείται να συνεχίσει. Ταξί δεν πάει εκεί πάνω και οι γονείς τους δεν βρίσκουν άλλο οδηγό.

Η πρόταση που έκανε ο Δήμος Σουφλίου ήταν να κατεβούν τα παιδιά στην Μαθητική Εστία (με δωρεάν διαμονή) κάτι που αρνούνται οι γονείς.

Μάλιστα σε έγγραφο που τους έστειλε ο Δήμος, τους αναφέρει ότι έλαβε υπόψη το κόστος μεταφοράς των μαθητών, την αδυναμία μεταφοράς τους με ίδια μεταφορικά μέσα, την μη επιθυμία επαγγελματία να αναλάβει την μεταφορά σε ένα τέτοιο κακό οδικό δίκτυο και κλείνει ότι: «Σε περίπτωση που οι γονείς δεν αποδεχτούν την εισήγηση του Δήμου θα έχουν τις συνέπειες του νόμου». Από πότε ο Δήμος υποκαθιστά τον Εισαγγελέα;

Αλήθεια οι γονείς είναι υπεύθυνοι γι αυτή τη τραγική κατάσταση; Οπωσδήποτε είναι πολύ δύσκολη η θέση των γονιών τόσο για το παιδί δημοτικού που καλείται να αποχωριστεί το οικογενειακό περιβάλλον τόσο μικρό αλλά και για τα μεγαλύτερα. Είναι εμφανές ότι την οικονομική κρίση την πληρώνουν πρώτα οι ασθενέστεροι και οι πιο αδύναμοι.

Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση ανεξάρτητα από το κόστος, έτσι ώστε οι μαθητές να συνεχίσουν το σχολείο χωρίς να χρειαστεί να αποκοπούν από τις οικογένειές τους όπως συμβαίνει σε όλους τους πολιτισμένους τόπους αυτού του πλανήτη.

http://www.thrakinea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ