2013-02-08 12:17:08
Φωτογραφία για ΑΓΡΟΤΕΣ: ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΑΤΗΣ (VIDEO)
Tις κατηγορίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περί μεγάλης απάτης με την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ αντικρούουν οι αγρότες. Σύμφωνα με τον υπουργό Αθ. Τσαυτάρη, στην υπόθεση που αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ για το 2012, εμπλέκονται 37.000 αγρότες, οι οποίοι εισέπραξαν συνολικά 244 εκατ. ευρώ, χωρίς να μπορούν  να τα δικαιολογήσουν βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων τους.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για τους αγρότες, πέρυσι η επιστροφή ΦΠΑ με συντελεστή 11% ανήλθε στα 400 εκατ. ευρώ και αφορούσε 292.000 δικαιούχους.

Ωστόσο, μετά από ελέγχους και τη λήψη μέτρων εξυγίανσης στη φετινή επιστροφή ΦΠΑ μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), αποδείχθηκε ότι 37.000 αγρότες λάμβαναν αδικαιολόγητα ποσά επιστροφής ΦΠΑ που ανήλθαν σχεδόν στο μισό του συνολικού ποσού που διατέθηκε.


Οι διασταυρώσεις των στοιχείων για τη φετινή επιστροφή του ΦΠΑ που πια έχει μειωθεί στο 6%, έδειξαν πως οι εν λόγω αγρότες είχαν εισόδημα από ΦΠΑ μέχρι και τετραπλάσιο του δηλωθέντος εισοδήματός τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο δικαιολογείται αυτή η επιστροφή του ΦΠΑ.

Την ακρίβεια των αποκαλύψεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αμφισβήτησε ανοικτά ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι 37.000 αγρότες έκλεβαν το ΦΠΑ και εισέπραξαν πολλαπλάσια χρήματα; Για χαζούς μας πέρασαν;» παρατήρησε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Αlpha 989. «Δεν αποκλείω ότι κάποιοι μπορεί να το έκαναν, αλλά δεν είναι δυνατόν να λένε ότι τόσες χιλιάδες αγρότες είναι απατεώνες», υπογράμμισε ο κ. Μπούτας και κατηγόρησε τον υπουργό ότι λέει ψέμματα.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κοινωνικές ομάδες που εξεγείρονται, είναι copy paste, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης για την υπόθεση. Όπως και με τους απεργούς του μετρό ή την απεργία στη ΔΕΗ, βγαίνει και επικαλείται σωστά ή λανθασμένα στοιχεία  για να οξύνει τον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστήριξε ο κ. Βούτσης μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Στο Νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες σε διάφορες περιοχές μετρούν τις δυνάμεις τους, ενημερώνουν τους αγρότες και δεν αποκλείουν να προχωρήσουν και αυτοί σε κινητοποιήσεις.

«Ανεπιθύμητο» χαρακτήρισαν αγρότες από τις Σέρρες τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν υπήρξε χρόνος για να γίνει συνάντηση μαζί τους κι έτσι οι αγρότες έξαλλοι τον προειδοποίησαν να μην επισκεφθεί την περιοχή τους. Το κλίμα έντασης πάντως υπήρξε από την αρχή, όταν άρχισε η ξεχωριστή συνάντηση του κ.Τσαυτάρη με τους αγρότες από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Ο εκπρόσωπος των Σερραίων αγροτών Στέργιος Λίτος, κατήγγειλε το γεγονός, λέγοντας ότι το υπουργείο διαχωρίζει τους αγρότες, ενώ επιτέθηκε και εναντίον των Θεσσαλονικιών αγροτών.

Αμέσως μετά την αποχώρηση των Σερραίων αγροτών, οι κύριοι Καράογλου και Τσαυτάρης εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ενώ όπως είπαν θα γίνει προσπάθεια να κλειστεί κάποιο ραντεβού και με τους Σερραίους αγρότες. "Δεν αρνείται κανένας τον διάλογο" επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαυτάρης.

Στη Θεσσαλία οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης.

Στο Νομό Ημαθίας, παραμένει το μπλόκο που έχει στηθεί τις τελευταίες 17 ημέρες και σήμερα το πρωί στο χώρο βρέθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Ο αγώνας των αγροτών συνεχίζεται. Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες. Σήμερα τόλμησαν να απειλήσουν τους αγρότες, για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, δίνοντας 27.000 ονόματα, κατηγορώντας ουσιαστικά τους αγρότες. Η πολιτική αυτή είναι πολιτική δικτατορικής κυβέρνησης και όχι δημοκρατικής κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

«Η κυβέρνηση έχει τώρα λύση αν θέλει, να προχωρήσει σε δωρεάν, δηλαδή σε αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, για να ξεκινήσουν την παραγωγή. Εδώ, στην Κουλούρα Ημαθίας όπου βρισκόμαστε, οι παραγωγοί του ροδάκινου αν δεν προχωρήσουν σε ράντισμα τις επόμενες ημέρες, θα χάσουν την παραγωγή του 2013. Είναι απλήρωτοι από τις βιομηχανίες παραγωγής κομπόστας εδώ και περίπου εννέα μήνες. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να δώσει λύση αλλά αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθεί να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς σύγκρουσης μεταξύ των πολιτών. Οι αγρότες διαμαρτύρονται αλλά όπως βλέπετε δεν κλείνουν τους δρόμους. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός θα συμπορευθεί όλος μαζί για να διώξει αυτή την ξένη κατοχή των δανειστών και των τραπεζιτών», κατέληξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Μπλόκα έχουν στήσει στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης και Σερρών -Προμαχώνα, στον κόμβο των Κερδυλλίων παραπλεύρως της εθνικής οδούς Σερρών - Καβάλας, ενώ μία μικρότερη δύναμη αγροτών με τρακτέρ βρίσκεται έξω από το Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως. Πάντως, και οι Σερραίοι αγρότες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάνε Προμαχώνα και να κλείσουν τα σύνορα με Βουλγαρία.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το μπλόκο που έχει στηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού Καβάλας -Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, ενώ παρατεταγμένα συνεχίζουν να έχουν τα τρακτέρ τους στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και ένα νέο μπλόκο από πατατοπαραγωγούς Δράμας στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω απο το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ