2013-02-13 10:23:51
Φωτογραφία για Εδώ, παραιτήθηκε ο Πάπας...
Φώφη Γιωτάκη  

Το παράδειγμα του Βενέδικτου ΙΣΤ', του πρώτου Πάπα που παραιτήθηκε μετά από αιώνες, ανέδειξε στη συζήτηση που είχε κατά το προχθεσινό δείπνο με μία ομάδα νέων επιστημόνων της Ιπποκράτους ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να ανοίξει το «παιχνίδι» σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, καλώντας στελέχη Κινήσεων και τη ΔΗΜΑΡ να πάρουν θέση στο πολύπλοκο νέο πολιτικό σκηνικό. 

«Η στάση του δείχνει τεράστια συγκρότηση μυαλού και δύναμη ψυχής. Αν παραιτήθηκε ο Πάπας, ο καθένας μπορεί να παραιτηθεί», είπε στην ομήγυρη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, με τους συμμετέχοντες να αντιλαμβάνονται ότι το έμμεσο «καρφί» αφορούσε τις μεγαλύτερες γενιές του κόμματος (με ρόλο επί χρόνια σε σημαντικές θέσεις) και την εισήγηση περί της αποχώρησής τους από τη διεκδίκηση διατήρησης της πρωταγωνιστικής διαδρομής.

Η παραπάνω φράση του κ. Βενιζέλου δημιούργησε ανάμεικτα «συναισθήματα» στο ΠΑΣΟΚ, αφού αρκετά στελέχη δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους, ενώ άλλα της Νεολαίας και της Μονάδας Παραγωγής Πολιτικής (σ.σ.: των νέων επιστημόνων) υποστήριξαν τη «γραμμή» αξιοποίησης των νεότερων γενιών με την «απόσυρση» των μεγαλύτερων - ακόμη κι αν έχουν στενή συνεργασία με την ηγεσία.


Σήμερα, πάντως, ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει προς τα στελέχη της προσυνεδριακής ομάδας εφ' όλης της ύλης, αλλά το «στίγμα» της παρέμβασής του θα έχει σαφώς εσωκομματικού ενδιαφέροντος αναφορές. Οπως για το «μποτιλιάρισμα» που δημιουργήθηκε από τις διάφορες κινήσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, που με βάση το κείμενο της Ιπποκράτους περί της ανάδειξης τάσεων στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν τα δείπνα και τη συγκρότησή τους.

Από τους Σύγχρονους Σοσιαλδημοκράτες, που είναι κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (στελέχη είναι βασικοί συνομιλητές του), μέχρι την «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου τα ενδιάμεσα στελέχη αναζητούν ρόλο και τρόπο για την εκλογή τους στα νέα όργανα.

Διλήμματα

Η ηγεσία επιχειρεί κατ' αρχάς να μη συμπεριλάβει στα διλήμματα του συνεδρίου τη συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμά ότι η μη συμμετοχή είναι σαν να ζητάει κάποιος τη συμμετοχή σε ταινία του Αλμοδόβαρ, δηλαδή σε ένα σουρεαλιστικό μελόδραμα.

Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να ανοίξει το «παιχνίδι» σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, καλώντας στελέχη Κινήσεων και τη ΔΗΜΑΡ να πάρουν θέση στο πολύπλοκο νέο σκηνικό.

Αίσθηση, πάντως, στο εσωκομματικό πεδίο προκάλεσε χθες η πρωτοβουλία του Μιχάλη Καρχιμάκη με 74 άλλα οργανωμένα στελέχη ανά την Ελλάδα, που, συνυπογράφοντας κοινό κείμενο, δηλώνουν ότι αντιστέκονται στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ και καλούν σε «μαζική συμμετοχή στο συνέδριο τα μέλη του κόμματος για την υιοθέτηση πολιτικών λύσεων».

Στο κείμενο ξεκαθαρίζουν ότι... απεχθάνονται την αποχή, ακόμη και αν «σύντροφοί τους έχουν αγνά κίνητρα και καλές προθέσεις». Αφήνουν σπόντες για την κατάργηση συμβόλων και την αλλαγή του ονόματος που συμπεριλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο και προειδοποιούν ότι «ποτέ η απουσία δεν καθόρισε τις εξελίξεις - είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι». Το κείμενο υπογράφουν πρώην υπουργοί, βουλευτές και επικεφαλής οργανώσεων, όπως οι κ. Νιώτης, Βαλυράκης, Διαμαντίδης, Μπουρδάρας, Μπρέγιαννης, οι κ. Κ. Μπατζελή, Κ. Διαμαντοπούλου, Α. Παπαηλιού κ.ά.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ