2013-02-13 10:20:40
Φωτογραφία για Το λάθος του ΔΝΤ, οι διορθώσεις & ο «πάγος» από την Κομισιόν...!!!
Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε και χθες στο ECOFIN το θέμα να υπάρξει έγγραφη τοποθέτηση από την ΕΕ και το Ταμείο για τον πολλαπλασιαστή που οδήγησε σε λανθασμένη εκτίμηση της ύφεσης. Αντίδραση από τον Ευρωπαίο επίτροπο, που υποστήριξε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα σωστό. Ο Γ. Στουρνάρας ζήτησε από τον Ολι Ρεν να τοποθετηθεί δημόσια και να γνωστοποιήσει την αμετακίνητη θέση της Κομισιόν ότι δεν έχει υπάρξει λάθος στον υπολογισμό των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην ύφεση Το «λάθος» του ΔΝΤ έθεσε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ECOFIN στις Βρυξέλλες, όμως ο επίτροπος Ολι Ρεν έσπευσε να βάλει «πάγο» στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για διορθώσεις στο οικονομικό πρόγραμμα.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση θέτει ως στόχο τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 19% αν δεν γίνει δεκτό το αρχικό αίτημα να πέσει στο 13%.


Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, επιμένει ότι δεν έχει υπάρξει λάθος στον υπολογισμό των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην ύφεση και υπεραμύνεται του Μνημονίου.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως δεν κατέθεσε τα όπλα και ζήτησε να υπάρξει έγγραφη τοποθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ για τον τρόπο υπολογισμού των πολλαπλασιαστών που τελικά οδήγησαν σε λανθασμένη εκτίμηση της ύφεσης.

Οπως τονίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, μόνο έπειτα από επίσημη παραδοχή της τρόικας ότι το πρόγραμμα βασίστηκε σε άστοχες προβλέψεις θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει και να επιτύχει επαναδιαπραγμάτευση μέτρων του Μνημονίου.

Προσθέτει πως πρέπει να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι για ένα πιο ευέλικτο οικονομικό πρόγραμμα και αναφέρει ως παράδειγμα τον ΦΠΑ στην εστίαση, ο οποίος μπορεί να υποχωρήσει αν όχι στο 13%, που είναι η αρχική επιδίωξη, έστω στο 19% (από 23% που είναι σήμερα). Πιο αναλυτικά, αρχικά ο κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα των λεγόμενων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών για υποεκτίμηση της ύφεσης, εξέλιξη η οποία, κατά την Αθήνα, θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση του προγράμματος, το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Eurogroup απευθυνόμενος στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του η Γαλλίδα αξιωματούχος κρατούσε σημειώσεις αλλά δεν πήρε θέση και επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Το θέμα έθεσε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών χθες στη συνεδρίαση του ECOFIN. Ομως άμεση ήταν η αντίδραση του επιτρόπου Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

Παίρνοντας τον λόγο, υπογράμμισε ότι τα όσα λέγονται για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται είναι απλοϊκά και αβάσιμα, τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό. Στη συνέχεια παρενέβη ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος ζήτησε από τον Ολι Ρεν να τοποθετηθεί δημόσια επί του ζητήματος και να γνωστοποιήσει την αμετακίνητη θέση της Κομισιόν.

Ενημέρωση

Στη συζήτηση ενεπλάκη ο προεδρεύων του Συμβουλίου ECOFIN, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος με το επιχείρημα ότι το θέμα απασχολεί πολλούς υπουργούς Οικονομικών ζήτησε από την τρόικα να ενημερώσει για το θέμα μέχρι το επόμενο ECOFIN. Το αίτημα αυτό δεν έλαβε απάντηση από τον Ολι Ρεν, πιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό την αδιάλλακτη στάση της Κομισιόν. Πάντως, πηγές της Επιτροπής εξέφραζαν απορία για το τι πραγματικά ζητά η Αθήνα, καθώς, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά, δεν έχει υποβληθεί οποιοδήποτε επίσημο αίτημα επανεξέτασης του προγράμματος από την Ελλάδα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αμφισβήτησαν ανοιχτά τα στοιχεία του ΔΝΤ περί λάθους στην οικονομική πολιτική. Από την άλλη, το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι για να υπάρξει οποιοδήποτε αίτημα για αλλαγές στο πρόγραμμα, θα πρέπει προηγουμένως να λάβει επίσημο... μανδύα η ήδη εκφρασμένη θέση του ΔΝΤ ότι αυτό βασίστηκε σε λάθος μακροοικονομικές παραδοχές.

Πάντως η θέση της Ευρωζώνης, όπως τη γνωστοποίησε ο επικεφαλής της Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά το Eurogroup, είναι ότι πρόκειται για «ακαδημαϊκού τύπου συζήτηση», την οποία οι υπουργοί Οικονομικών παρακολουθούν στενά χωρίς όμως να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Κ. Τσαχάκης - Β. Δεμίρης / ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ