2013-02-13 11:20:09
Φωτογραφία για Ενα μεγάλο βήμα για την οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης των νησιών
Κ. Μουσουρούλης: Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου φιλοδοξεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης των νησιών. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Τα νησιά μας θα έχουν αυτάρκεια σε νερό, εφαρμόζοντας ουσιαστικές λύσεις για το διαχρονικό πρόβλημα Σ. Σταυρίδης: Συγχαίρουμε θερμάτην κυβέρνηση και προσωπικά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη για την εξαιρετικά χρήσιμη για τη νησιωτική Ελλάδα πρωτοβουλία του. Χάρη στην αποφασιστικότητα του Υπουργού, πραγματοποιείται μία συνεργασία που θα δώσει τεράστια οικονομική- και όχι μόνο – ανάσα και ώθηση στους κατοίκους των υπέροχων νησιών μας...

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Στέλιος Σταυρίδης, υπέγραψαν σήμερα πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικών - συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ΕΥΔΑΠ προς το Ελληνικό Δημόσιο, στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού και των λυμάτων των νησιών...


Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα επεξεργαστεί, ξεκινώντας από τα 15νησιά πουκαλύπτουν εν μέρει ή στο σύνολο τις ανάγκες ύδρευσής τους σήμερα με μεταφορά νερού, ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης υδάτων, με προτεραιότητα στην ύδρευσή τους.

Οι προτεινόμενες λύσεις θα υιοθετηθούν και θα εφαρμοστούν έπειτα από την υπογραφή τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ενδιαφερόμενου νησιωτικού Δήμου, της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι λύσεις θα αποτελέσουν πρότυπο, με στόχο την επέκτασή τους και στα υπόλοιπα νησιά, ούτως ώστε να επιλυθεί οριστικά το θέμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών τους πόρων.

Το χρονοδιάγραμμα της παροχής υπηρεσιών θα προσδιορίζεται στο πλαίσιο κάθε προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ Α.Ε., του ΥΝΑ και του ενδιαφερόμενου δήμου. Η υπογραφή της Συμφωνίας δεν συνεπάγεται καμία πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δημοσίου, ενώ θα προκύψουν οφέλη για τους Δήμους και την ΕΥΔΑΠ.

Μέχρι σήμερα, το κράτος πληρώνει5,5 εκατομμύριαευρώ ετησίως για τις ανάγκες ύδρευσης των νησιών, ενώ το θέμα των λυμάτων και εν γένει της περιβαλλοντικής διαχείρισης δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Με τη λύση που προτείνεται, σε βάθος τριετίας ο εθνικός προϋπολογισμός δεν θα επιβαρύνεται καθόλου για την ύδρευση των νησιών, με συνέπεια οι πόροι αυτοί να μπορούν να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις στο σύνολο του νησιωτικού χώρου.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προχώρησε στη σύμπραξη με την ΕΥΔΑΠ, προσβλέποντας όχι μόνο στην επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της υδροδότησης, αλλά και στην προσαρμογή της Ελλάδας στις Κοινοτικές Οδηγίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων, την τιμολόγηση του νερού και την τιμολόγηση της παροχής υπηρεσιών.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι κ. Μουσουρούλης και Σταυρίδης δήλωσαν τα εξής:

Κ. Μουσουρούλης: «Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου φιλοδοξεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης των νησιών. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Τα νησιά μας θα έχουν αυτάρκεια σε νερό, εφαρμόζοντας ουσιαστικές λύσεις για το διαχρονικό πρόβλημα. Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΥΔΑΠ γιατί αναλαμβάνει να συνεισφέρει αποφασιστικά, σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε αυτό το τεράστιας, εθνικής σημασίας για τα νησιά μας, έργο.»

Σ. Σταυρίδης: «Συγχαίρουμε θερμάτην κυβέρνηση και προσωπικά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη για την εξαιρετικά χρήσιμη για τη νησιωτική Ελλάδα πρωτοβουλία του. Χάρη στην αποφασιστικότητα του Υπουργού, πραγματοποιείται μία συνεργασία που θα δώσει τεράστια οικονομική- και όχι μόνο – ανάσα και ώθηση στους κατοίκους των υπέροχων νησιών μας. Ταυτόχρονα, μέσα από τη συνεργασία αυτή, δίνεται η ευκαιρία και στην ΕΥΔΑΠ να αποδείξει τις τεράστιες δυνατότητες της, αλλά και τη μεγάλη της κοινωνική και περιβαλλοντολογική ευαισθησία και προσφορά.» I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ