2013-02-13 15:30:09
Φωτογραφία για Ζωή με 586 ευρώ
της Λώρης Κέζα

Πέσανε όλοι πάνω του να τον φάνε. Τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, τον κ. Γ. Μέργο.

Τι είπε ο άνθρωπος; Ότι ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός. Δίκιο έχει. Κανονικά για να υπάρξει ανάπτυξη οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν τσάμπα. Και να λένε ευχαριστώ που δεν είναι άνεργοι. Γιατί η ανεργία έχει ψυχολογικό σκέλος. Αν κάποιος δουλεύει τσάμπα, αναπτερώνεται το ηθικό του. 

Νιώθει χρήσιμος. Παραμένει στην πιάτσα εργασίας. Τα είχε πει πριν λίγο καιρό και ο πρώην υφυπουργός κ. Πέτρος Δούκας: όσοι δεν έχουν δουλειά, να το ρίξουν στον εθελοντισμό χάριν της ανάπτυξης και για προσωπική ψυχοθεραπεία.

Ο κ. Μέργος μιλούσε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών όταν εξέφρασε την προσωπική του άποψη. Το διευκρίνισε ο άνθρωπος. Δεν είναι άποψη της κυβέρνησης. Είναι δική του άποψη. Ας μην κρυβόμαστε. Η δήλωσή του ήταν μετριοπαθής.


Γιατί αυτό που είπε προκύπτει από προσεκτική ανάγνωση της ελληνικής Ιστορίας, όπου καταγράφονται άριστα μοντέλα ανάπτυξης. Από εκεί εμπνέεται ο γενικός γραμματέας. Πώς φτιάξανε οι Αθηναίοι τις 200 τριήρεις με τις οποίες συνέτριψαν τον Περσικό στόλο; Τις φτιάξανε με τη νοοτροπία Μέργου. Να τα λέμε κι αυτά. Τον 5ο αιώνα υπήρχαν 15.000 δούλοι στις υπόγειες στοές του Λαυρίου. Εξόρυξαν το ασήμι και συνέβαλαν στο αναπτυξιακό θαύμα της εποχής.  

Ας μην πτοείται ο κ. Μέργος από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Και οι δούλοι προσπαθούσαν να εξεγερθούν. Είναι δύσκολο το εγχείρημα του υπουργείου Οικονομικών. Θέλει και λίγο μαστίγιο. Αχάριστοι εργαζόμενοι. Αχάριστοι. Που δεν θέλουν να δει προκοπή ο εργοδότης τους και κατ’ επέκταση η χώρα.

 Όλες τούτες οι αντιδράσεις, απέναντι στον κατώτατο μισθό σχετίζονται με τα κενά του εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν ξέρουν οι Ελληνες ότι με 586 ευρώ κάποιος μπορεί να μεγαλουργήσει. Όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να γίνει ζάπλουτος.

Θα αποκαλύψουμε τη συνταγή. Εισπράττει ο εργαζόμενος τα 586 ευρώ του κατώτατου και πάει απευθείας σε πρακτορείο. Προσοχή, δεν προσπαθεί να επιβιώσει με τα 586 ούτε να πληρώσει ανελαστικές δαπάνες. Πάει στο πρακτορείο ΟΠΑΠ και παίζει ολοκληρωμένο σύστημα.

Κρατά 10 ευρώ και πάει στον λαχειοπώλη για «Λαϊκό». Κατόπιν τρέχει στην ενορία της γειτονιάς ώστε να ευλογήσει ο παπάς τα δελτία. Είναι πιο πιθανό να γίνει εκατομμυριούχος παίζοντας με την τύχη του παρά να βγάλει το μήνα με οικονομικό προγραμματισμό. Ας μην υποτιμούμε λοιπόν τον κατώτατο μισθό.  

πηγή: tovima.gr
  
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Περιμένει «Τίγρη» ο Παππάς
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Περιμένει «Τίγρη» ο Παππάς
Μεσσηνιακά αθλητικά
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μεσσηνιακά αθλητικά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ